Haberler

İhracat ve Döviz Kuru

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (akib) Koordinatör Başkanı Alican Yamanyılmaz, Son Yıllarda Türkiye'nin İhracat Gelirlerinin Etkileyen ve İhracatçıları Zorlayan Önemli Güçlüklerden Birinin de Döviz Kurları Olduğunu Bildirdi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Alican Yamanyılmaz, son yıllarda Türkiye'nin ihracat gelirlerinin etkileyen ve ihracatçıları zorlayan önemli güçlüklerden birinin de döviz kurları olduğunu bildirdi.

Yamanyılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatın, kazandırdığı döviz ile 'cari açığın ilacı', sağladığı kapasite artışı ile 'büyümenin motoru' ve yarattığı istihdam ile de 'sağlıklı bir toplum yapısının temeli' olduğunu belirtti.

İhracatı krizlerden çıkış reçetesi olarak niteleyen Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

'Son yıllarda ülkemiz ihracat gelirlerini etkileyen ve ihracatçıları zorlayan önemli güçlüklerden birisi de döviz kurlarıdır. Bir ülke parasının aşırı değerlenmesi ihracatçıların dünya pazarlarında rekabet gücünü kaybetmesine neden olarak ihracatı zorlaştırmaktadır. Zaten değerli ülke parası nedeni ile daha ucuz hale gelen ithalat artışına bir de ihracattaki azalmanın eklenmesi ile dış ticaret açığı, dolayısıyla cari açığın artışına neden olmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu durum maalesef tam da budur. Değerli TL nedeni ile ucuzlayan ithalat, dış ticaret açığımızı her geçen gün daha da artırırken, ithalat-ihracat arasındaki makas da açılmaktadır. Bu yıl dış ticaret açığımız henüz 7 ay geçmesine rağmen 2010 yılı öngörülen toplam dış ticaret açığına ulaştı. Cari açığı olumsuz etkileyecek bu durum, geçmişte olduğu gibi yine sıcak para girişi ile finanse edilebilir. Ancak, bu şekilde yara tedavi edilmiş değil, sadece tampon yapılmış olmaktadır.'

- YÜKSEK SEYREDEN FAİZ ORANLARI-

Yamanyılmaz, Türkiye'de uzun yıllar devam eden istikrar ortamına rağmen yüksek seyreden faiz oranlarının kimilerine yarar sağlarken, mevcut durumda ihracatçılara zarar verir hale geldiğini öne sürdü.

Kısa ve uzun vadeli yeni politikalar ile 'sadece enflasyona odaklı değil, aynı zamanda ihracatı da gözetecek tedbirler alınması gerektiğini' vurgulayan Yamanyılmaz, açıklamasında şöyle devam etti:

'Kısa vadede Merkez Bankası'nın döviz alım miktarını artırması, döviz kuruna baskı yapması açısından faydalı olacaktır. Ancak, bu şekilde yapılacak müdahale faydalı olmakla birlikte yetersizdir. Çünkü ülkeye cari açığın bile üzerinde sıcak para girişi oldukça kur üzerindeki baskı devam edecektir. Bu durumda atılacak bir diğer adım ülkedeki istikrar ortamına rağmen yüksek seyreden reel faiz oranlarının yarım puan düşürülmesidir. Uzun vadede ise uygulanan para ve maliye politikalarıyla çelişmeyen, dış ticarette rekabeti arttırmaya yönelik politikalara ihtiyaç var. Makroekonomik istikrar açısından uygulanan maliye ve para politikaları çok daha fazla ihracat odaklı olmalıdır.'

(VEG-ST-MUT-GZA) - MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title