Haberler

'Icem Kimya İşkolu Dünya Konferansı' İstanbul'da Başladı

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçileri Sendikaları Federasyonu Genel Başkanı Senzeni Zokwana, Küresel Finansal Krizin Çalışanlara Büyük Sorunlar Getirdiğini Bildirdi

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçileri Sendikaları Federasyonu (ICEM) Genel Başkanı Senzeni Zokwana, küresel finansal krizin çalışanlara büyük sorunlar getirdiğini bildirdi. Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikasının (Petrol-İş) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçileri Sendikaları Federasyonunun (ICEM) Kimya İşkolu Dünya Konferansı İstanbul'da başladı. Konferansın açılışında konuşan ICEM Genel Başkanı Senzeni Zokwana, küresel kriz nedeniyle pek çok insanın işini kaybettiğini, bazı ülkelerde de maliyet konusunun büyük sorun haline geldiğini ifade etti.

Sendikalar içerisinde organize olmanın, özellikle gençleri ve kadınları organize etmenin önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Zokwana, şunları kaydetti:

'Pek çok ülkede sendikacıların, sendikaların, hükümetlerin düşmanı olduğunu düşünülüyor. Meksika'da bakın duruma, sendika hakları göz ardı ediliyor. Kolombiya'ya bakın işçiler, işçi liderleri öldürülüyor. Irak'taki durum devam ediyor. 'Saddam Hüseyin yasaları ve sendika hakları değişecek, sendika kuralları, insanların hayatını değiştirecek' dendi. Ancak aynı şey devam ediyor, insanlar öldürülüyor. Kadınlar sendikalaşmıyor. Sağlık ve güvenlik tehdit altında.'

Zokwana, sendikaların her ülkede çalışma hayatındaki insanları koruması gerektiğini belirterek, sendikaların ayrıca iklim değişikliği gibi çevresel konuları da ele alması gerektiğini vurguladı. İşsizliğin aşılması gereken önemli bir zorluk olduğunu ifade eden Zokwana, 'İnsanlar birtakım geçici işler buluyor ve bütün sektörler sendikal hakka yer vermeden faaliyetlerine devam ediyor' dedi.

Senzeni Zokwana, dünyanın küresel krizin etkisinden yavaş yavaş kurtulduğunu ancak sorunların halen devam ettiğini dile getirerek, bu nedenle hakları için mücadele etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Birlik ve dayanışma çağrısı yapan Zokwana, sendikalara saldıran şirketlerin sorgulanması gerektiğini belirtti.

Zokwana, işçilerin haklarını savunmak için bir araya geldiklerini ifade ederek, 'Daha da güçlenebiliriz' diye konuştu.

- ICEM KİMYA İŞKOLU BÖLÜM BAŞKANI NIEBER-

ICEM Kimya İşkolu Bölüm Başkanı Tomas Nieber, konferansta 42 ülkeden 69 işçi sendikasından temsilcilerin bir araya geldiğini söyledi. Nieber, son toplantılarından bu yana 4 yıl geçtiğini, bu süreç içerisinde kimya ve ilaç sektörü gibi diğer sektörlerin yaşanan küresel finansal krizden etkilendiğini ifade etti.

Uluslararası Çalışma Örgütünün verilerine göre, kriz nedeniyle 34 milyon kişinin işsiz kaldığını ve pek çok iş yerinin kapandığını aktaran Nieber, bu yılki tahminlere göre dünyada bir toparlanmanın beklendiğini kaydetti.

Nieber, sendikalar olarak, şirketlerin, mali kurumların ve politikacıların bu konuyu göz ardı etmemeleri için çalışmaları gerektiğini vurgulayarak, krizin küreselleşmiş finans ve mal hizmetlerinin daha fazla düzenlemeye ihtiyaç olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Sendikalar olarak her zaman işçilerin ve emekçilerin haklarını savunmaları gerektiğini vurgulayan Nieber, 'Birçok ülkede, hatta her ülkede özerk sendikalara ihtiyaç var. Bunlar, şirketlerin ve hükümetlerin ortağı olarak çalışabilmeli ki küreselleşme sosyal olarak sürdürülebilir olsun ve daha fazla insan bu küreselleşme sürecinden yararlanabilsin' diye konuştu. Tomas Nieber, özellikle çok uluslu kimya ve ilaç şirketlerinin yatırımlarının, şirket birleşmeleri, şirket alımlarının son 4 yıl içerisinde sektörü şekillendirdiğini anlatarak, bu kapsamda ortaya çıkan birçok yeni zorlukla sendikalar olarak hem ulusal hem de uluslararası düzeyde başa çıkmak zorunda olduklarına işaret etti.

Sektör olarak ele alınması gereken bir diğer konunun, ilaç ve kimya sektörlerinin iklim koruma gibi küresel sorunlara çözüm noktasında nasıl katkıda bulunabileceği olduğunu belirterek, bu gibi konuların konferans kapsamında ele alınacağını sözlerine ekledi.

- PETROL-İŞ GENEL BAŞKANI ÖZTAŞKIN-

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu, mevcut istihdamın yüzde 44'ünün kayıt dışı çalıştığını aktararak, 'Sendikalaşma oranı yüzde 6 olan Türkiye'de, yıllardır sendikaların güçsüzleştirilmesi ve etkisizleştirilmesi yönünde politikalar izlenmekte, sendikal hak ve özgürlükleri güvence altına alan uluslararası sözleşmelere riayet edilmemektedir. Referandumla kabul edilen anayasa değişiklikleri de sendikal alana ilişkin yeni bir şey getirmediği gibi bazı hakların daha da geriye gitmesine neden olmuştur' diye konuştu. Kimya sektörünün yıllık ortalama yüzde 15-17 arasında büyüdüğünü belirten Öztaşkın, Türkiye'nin kimya sanayinde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer aldığını dile getirdi.

Öztaşkın, rekabet gücü düşük olan sektörde kayıt dışılık ve sendikasızlık oranının yaygın olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2007 yılından beri kimya sektöründe çevre düzenlemeleriyle ilgili olarak 'REACH regülasyonu' uygulandığını anlatan Öztaşkın, REACH uygulamaları için yeterli altyapının henüz oluşturulmadığını kaydetti.

Öztaşkın, ICEM'in metal ve tekstil federasyonları ile birleşme çabalarını desteklediklerini sözlerine ekledi.

(NAR-DÜR-EA) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title