Haberler

Hazine Taşınmazlarında Yapılacak Ağaçlandırma İşlemlerinde Alınacak Başvuru Bedelleri Yüzölçüme...

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Hazine taşınmazları üzerinde özel ağaçlandırma, özel imar-ihya, özel erozyon kontrolü ve özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilmesine ve kiralama yapılmasına ilişkin işlemlere yönelik esasları belirledi...

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Hazine taşınmazları üzerinde özel ağaçlandırma, özel imar-ihya, özel erozyon kontrolü ve özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilmesine ve kiralama yapılmasına ilişkin işlemlere yönelik esasları belirledi Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Hazine taşınmazları üzerinde özel ağaçlandırma, özel imar-ihya, özel erozyon kontrolü ve özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilmesine ve kiralama yapılmasına ilişkin işlemlere yönelik esasları belirledi. Buna göre 2013 yılında ağaçlandırma işlemleri için başvuru sahiplerinden başvuru sırasında, taleplerine konu taşınmazın yüzölçümü esas alınarak Bakanlıkça belirlenen tutarlarda başvuru bedeli tahsil edilecek. 2013 yılı için, başvuru sahiplerinden alınacak başvuru bedelleri, birinci grup için 250 TL, ikinci grup için ise 2 bin 500 TL olacak.

Maliye Bakanlığı'nın Milli Emlak Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, "Ağaçlandırma Yönetmeliği" hükümleri çerçevesinde Hazine taşınmazları üzerinde özel ağaçlandırma, özel imar-ihya, özel erozyon kontrolü ve özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilmesine ve kiralama yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. Tebliğ; Hazine taşınmazları üzerinde özel ağaçlandırma, özel imar-ihya, özel erozyon kontrolü ve özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilmesine ve kiralama yapılmasına ilişkin işlemleri kapsıyor.

-5 VE DAHA YUKARI SINIFTAKİ ARAZİLERDE ODUN VE ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNÜ YETİŞTİRİLEBİLECEK-

Ağaçlandırma Yönetmeliği çerçevesinde, Hazine taşınmazlarından 5 ve daha yukarı sınıftaki araziler üzerinde, uygulama projesinde belirtilen idare süresi boyunca odun ve odun dışı orman ürünü veren türler yetiştirilmek, birden dördüncü sınıfa kadarki araziler üzerinde uygulama projesinde belirtilen idare süresi boyunca odun dışı orman ürünü veren türler yetiştirilmek, amaçlarıyla ağaçlandırma yapılmak üzere gerçek veya tüzel kişilere ön izin verilebilecek ve kiralama yapılabilecek. Bu genel tebliğ kapsamında Hazine taşınmazları üzerinde elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türleri yetiştirilmek üzere ağaçlandırma yapılmak amacıyla ön izin verilemeyecek. Kiralama yapılamayacak ve ağaçlandırma yapılmak üzere kiraya verilen Hazine taşınmazları üzerinde bu ağaçlar yetiştirilemeyecek. Ağaçlandırma işlemlerinde, şiddetli erozyona maruz kaldığı göz önüne alınarak devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve ağaçlandırmaya elverişli olan taşınmazlar öncelikle değerlendirilecek.

-ÖN İZİN VERİLMEYECEK VE KİRALAMA YAPILMAYACAK TAŞINMAZLAR-

Hazine taşınmazlarından; kamu hizmetlerine tahsisli olanlar, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde imar planı bulunmayan yerler ile onaylı nazım ve uygulama imar planlarında ağaçlandırılacak alan dışında bir amaca ayrılanlar, 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında kalanlar, deniz kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak iki bin metrelik mesafe içinde bulunan yerler ile tabii göl kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak beş yüz metrelik mesafe içinde bulunanlar üzerinde ağaçlandırma yapılmak amacıyla ön izin verilmeyecek ve kiralama yapılmayacak.

Ön izin verilmeyecek ve kiralama yapılmayacak diğer durumlar şöyle olacak:

"-2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca kiraya verilmesi uygun görülmeyenler.

-Milli Parklar Kanunu uyarınca milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiat koruma alanları içinde kalan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına tahsisi gerekenler.

3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu kapsamında olan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kiraya verilmesi uygun görülmeyenler.

-2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında olan ve Genelkurmay Başkanlığınca kiraya verilmesi uygun görülmeyenler.

-6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında kalanlar.

-5393 sayılı Belediye Kanununun 79. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında kalanlar.

-Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan ve ilan edilen özel çevre koruma bölgelerinde kalanlar.

-Belediye ve mücavir alan sınırları dışında olan ve herhangi bir ölçekteki planda ağaçlandırma alanı dışında başka bir amaca ayrılanlar.

-Mera, yaylak ve kışlak vasıflı olanlar,

-2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 8 inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri sınırları içerisinde kalan yerler ile ileride turizm amacına yönelik yatırımlara açılabilme ihtimali olanlar.

-İmar planları dışında, tek parçada veya birden fazla olmakla birlikte birbirine bitişik iki hektardan küçük olanlar.

-Gerçek kişilere bir defada tek bir proje için elli hektardan (500.000 m2) büyük olan araziler ile tüzel kişilere ise bir defada tek bir proje için üç yüz hektardan (3.000.000 m2) büyük araziler.

-Paydaşları dışındaki üçüncü kişilerin talebine konu paylı olanlar.

-Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin gelecekteki ihtiyaçları için gerekli olduğu anlaşılanlar.

Kamulaştırma yolu ile edinilen, amacında kullanılmadığı için boş kalan ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 23 üncü maddesinde yazılı süresi dolmamış olanlar.

-Üzerinde irtifak hakkı tesis edilen ve hak süresi dolmamış olanlar.

Özel kanunlar gereğince, özel amaçlarla tahsisi, kamu kurum ve kuruluşlarına devri veya kullanımlarına verilmesi gerekenler.

-Maden işletme ruhsatı kapsamında kalanlar."

Bu taşınmazlar hakkındaki talepler Bakanlığa iletilmeden reddedilecek.

-ÖN İZİN VERİLECEK VE KİRALAMA YAPILACAK TAŞINMAZLARIN BELİRLENMESİ-

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan Hazine taşınmazlarından üzerinde ağaçlandırma yapılmak amacıyla ön izin verilecek ve kiralama yapılacak olanlar; taşınmazın üst ölçekli planda ayrıldığı amaç, bölgenin iklim koşulları, arazi sınıfı, ileride iskana açılabilme ihtimalinin olup olmadığı ve ağaçlandırma amacı dışında başka amaçlarla kullanımının mümkün olup olmadığı hususları ile o bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları, daha önce yapılan başvurular, ilgili köy muhtarlıkları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri dikkate alınarak, ağaçlandırma yapılmak amacıyla ön izin verilmeyecek ve kiralama yapılmayacak araziler de göz önünde bulundurularak İdare tarafından tespit edilecek.

Tespit edilen bu taşınmazlar; belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ve onaylı nazım ve uygulama imar planlarında ağaçlandırılacak alan olarak ayrılmış olan yerler, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ve imar planı bulunmayan yerler şeklinde sınıflandırılacak.

-İLAN VE BAŞVURU-

Ağaçlandırma yapılmak amacıyla bu konudaki talepler de dikkate alınarak İdarece tespit edilerek taşınmaz listesi düzenlenmek suretiyle Bakanlığa bildirilen ve Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda üzerinde ağaçlandırma yapılması uygun görülen taşınmazlar valiliklere (defterdarlıklar) bildirilecek. Bu taşınmazlar valiliklerce, kendilerine ve varsa kaymakamlıklara ait internet sayfaları dahil uygun görülen diğer şekillerde 30 gün süreyle ilan edilecek. İlan edilen bu taşınmazlardan köy ve belde sınırları içerisinde bulunanlar aynı süre içerisinde ayrıca ilgili köy ve beldede de ilan edilecek.

Bu taşınmazlar Bakanlık internet sitesinde de eş zamanlı olarak otuz gün süreyle ilan edilecek.

İlan edilen taşınmazlardan üzerinde ağaçlandırma yapılmak amacıyla başvuruda bulunulmayan ve başka yöntemlerle değerlendirilemeyeceği anlaşılanlar, Bakanlıktan ayrıca izin alınmasına gerek kalmaksızın aynı yöntemle başvuru süresi belirtilerek ilan edilmeye devam edilecek. İlan edilen bu taşınmazlar üzerinde ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından; Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar için ada ve parsel numarasını belirterek, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar için ise yeri belirtilerek ağaçlandırma yapılmak amacıyla ön izin verilmesi ve kiralama yapılması talebiyle İdareye başvuru yapılabilecek.

Ağaçlandırma yapılmak amacıyla yapılan başvuralarda,, taleplerine konu taşınmazın yüzölçümü esas alınarak Bakanlıkça belirlenen tutarlarda başvuru bedeli tahsil edilir. 2013 yılı için, başvuru sahiplerinden alınacak başvuru bedelleri, birinci grup için 250 TL, ikinci grup için ise 2 bin 500 TL olacak. 2013 yılına müteakip yıllar için yapılacak başvurularda, Bakanlıkça başvuru bedelleri yeniden belirlenmediği sürece bu bedeller, her yıl Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE - bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim) oranında artırılması suretiyle tespit edilecek. Başvuru sahibinden tahsil edilen bu bedel; hak sahipliğinin tespit edilmesi halinde, kendisine ağaçlandırma izni verilecek ve kiralama yapılacak kişilerden

-BAŞVURU BEDELİ BİRİNCİ GRUP İÇİN 250 TL-

Başvuru sahiplerinden başvuru sırasında, taleplerine konu taşınmazın yüzölçümü esas alınarak Bakanlıkça belirlenen tutarlarda başvuru bedeli tahsil edilecek. 2013 yılı için, başvuru sahiplerinden alınacak başvuru bedelleri, birinci grup için 250 TL, ikinci grup için ise 2 bin 500 TL olacak. 2013 yılına müteakip yıllar için yapılacak başvurularda, Bakanlıkça başvuru bedelleri yeniden belirlenmediği sürece bu bedeller, her yıl Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE - bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim) oranında artırılacak. Başvuru sahibinden tahsil edilen bu bedel; hak sahipliğinin tespit edilmesi halinde, kendisine ağaçlandırma izni verilecek ve kiralama yapılacak kişilerden tahsil edilecek ağaçlandırma kira bedelinden mahsup edilmeyecek. Hak sahipliği tespit edildikten sonra hak sahibi olmayanlardan tahsil edilen başvuru bedelleri kendilerine iade edilecek. Hak sahiplerinin taleplerinden vazgeçmesi veya hak sahipliliğinin iptali durumunda, başvuru bedeli iade edilmeyecek ve talep konusu taşınmaz sonraki dönemlerde üçüncü fıkradaki esaslara göre yeniden ilan edilecek.

-BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE HAK SAHİPLİĞİNİN TESPİTİ-

Ağaçlandırma yapılmak amacıyla ilan edilen taşınmazların belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ve onaylı nazım ve uygulama imar planlarında ağaçlandırılacak alan olarak ayrılan yerlerden olması halinde; bu taşınmazlara yönelik olarak sırasıyla genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile köy tüzel kişiliklerinin ağaçlandırma amaçlı tahsis talepleri değerlendirilecek. Gerçek ve tüzel kişilerin bu taşınmazlara yönelik ağaçlandırma amaçlı ön izin ve kiralama talepleri değerlendirilmeyecek.

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan ve ilan edilen taşınmazlar için başvuran kişilerden hak sahipleri, öncelik sırası ve taşınmaz yüzölçümleri esas alınarak yapılan gruplandırmaya göre belirlenecek. Buna göre gruplandırma şöyle olacak:

-Birinci grup: Taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde oturan, köyün nüfusuna kayıtlı olan ancak o köyde oturmayan veya köyün nüfusuna kayıtlı olmamakla birlikte o köyde oturan gerçek kişiler 100 bin metrekareye kadar (100 bin metrekare dahil) taşınmaz için hak sahibi olarak belirlenebilecek.

-İkinci grup: Tüzel kişiler ile taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olmayan ve o köyde oturmayan gerçek kişiler 3 milyon metrekareye kadar (3 milyon metrekare dahil) taşınmaz için hak sahibi olarak belirlenebilecek. Ancak, bu taşınmazlara yönelik olarak ağaçlandırma amaçlı tahsis taleplerinin bulunması halinde, ikinci fıkrada belirtilen hak sahipleri dikkate alınmaksızın sırasıyla; yüzölçüm sınırlaması aranmaksızın genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine, 500 bin metrekareye kadar 500 bin metrekare dahil olan taşınmazlar için ise köy tüzel kişiliklerine öncelik tanınacak.

Bir taşınmaz için aynı gruptan birden fazla kişinin başvuruda bulunması ve taşınmazın tamamının başvuranların taleplerini karşılamaması halinde, gruba ilişkin başvuru bedeli üzerinden pazarlık usulü ile ihale komisyonu tarafından yapılacak arttırma sonucunda en yüksek bedeli teklif eden kişi hak sahibi olacak.

-HER AİLEDEN SADECE BİR KİŞİ HAK SAHİBİ OLACAK-

Bir taşınmazın bir kısmı veya tamamı üzerinde ikinci grupta sayılan birden fazla kişinin ağaçlandırma amaçlı ön izin ve kiralama talebi bulunması ve bu taleplerin taşınmazın farklı miktarlardaki yüzölçümleri için olması halinde; valilik (defterdarlık) tarafından aksi belirtilmedikçe; başvuru bedeli üzerinden pazarlık usulü ile ihale komisyonu tarafından yapılacak arttırma, taşınmazın ikinci gruptaki talepler içinden talep edilen en yüksek yüzölçümü üzerinden yapılacak.

Bir taşınmaz hakkında birden fazla başvuru yapılması, bu taşınmazın yüzölçümünün birden fazla kişinin hak sahipliğine konu olabilecek kadar büyük olması ve başvuru sahiplerinin hak sahibi olabilecekleri miktarlar çerçevesinde taşınmazın aynı kısmı için talepte bulunmaları halinde; bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen esaslara (öncelik sırasına ve yüzölçüme) göre taşınmazın hangi bölümü hakkında hangi başvuru sahibinin hak sahibi olacağı, bu hak sahiplerine ön izin verileceği ve kiralama yapılacağı; aynı gruptaki başvuru sahipleri arasında öncelikle anlaşma yapılmak suretiyle, anlaşma sağlanamaması halinde ise, İdarece hak sahipleri arasında kura çekilmek suretiyle belirlenecek. Her aileden sadece bir kişi hak sahibi olabilecek.

-ÖN İZİN VE UYGULAMA PROJESİNİN HAZIRLANMASI-

İdarece, hak sahipleri ve her bir hak sahibine ön izin verilecek taşınmazlar belirlendikten sonra bu Genel Tebliğin ekinde yer alan Ağaçlandırma veya Özel Orman Fidanlığı Yapılmak Amacıyla Kiraya Verilecek Taşınmazlara Ait Bilgi Formu hazırlanarak taşınmaza ilişkin bilgi ve belgelerle birlikte, ağaçlandırma uygulama projesi hazırlanması için ön izin verilmesi amacıyla Bakanlığa gönderilecek. Taşınmazın imar planı sınırları dışında olması durumunda varsa üst ölçekli planlarda ayrıldığı amaç da belirtilecek. Ayrıca, ön izin verilecek taşınmazın üzerinde değerlendirilebilir nitelikte muhdesat (ağaç ve benzeri) bulunması halinde, muhdesata Yönetmelik hükümlerine göre bedel tespit ve takdir edilerek düzenlenecek Tahmin Edilen Bedel Tespit Raporunun bir örneği Bakanlığa gönderilecek.

Bakanlık tarafından yapılan inceleme sonucunda hak sahiplerine ağaçlandırma yapılmak üzere uygulama projesi hazırlanması amacıyla bedelsiz olarak doksan gün süreli ön izin verilmesinin uygun görülmesi halinde İdareye bildirilecek. İdare tarafından ön izin verildiği hak sahibine ve ilgili orman işletme müdürlüğüne bildirilecek. Ön izin süresi, hak sahibine yapılacak tebliğ tarihinden başlayacak.

-KİRALAMA İŞLEMLERİ-

Ağaçlandırma yapılmak amacıyla kiraya verilen taşınmazların yıllık tahmini kira bedelleri; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından fidan türleri ve arazi verim sınıfları dikkate alınarak her yıl yeniden belirlenen bedeller üzerinden tespit edilecek ve bu bedeller Bakanlık tarafından il defterdarlıklarına duyurulacak. Ön izin sahibi tarafından ön izin süresi ve verilmiş ise ek süre içerisinde uygulama projesinin hazırlatılarak onaylatılması halinde, Bakanlıktan izin alınmaksızın, illerde defterdarlıklarca, taşınmaz ilçede ise defterdarlıktan izin alınmak suretiyle varsa milli emlak müdürlüklerince yoksa malmüdürlüklerince; on yılı (on yıl dahil) geçmemek üzere, kira süresi ve ilk yıl tahmini kira bedeli üzerinden pazarlık usulüyle yapılacak ihale sonucunda belirlenecek kira bedeli karşılığında adına ön izin verilen kişiye kiralama yapılacak ve kiracı ile kira sözleşmesi düzenlenecek.

-YÜZDE 50 İNDİRİM UYGULANARAK TAHSİL EDİLECEK-

İlk yıl kira bedeli ihale bedeline; ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci yıllar kira bedelleri ise, Orman Genel Müdürlüğünce her yıl belirlenen bedellere yüzde 50 indirim uygulanarak tahsil edilecek. Altıncı ve sonraki yıllar kira bedelleri ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nce her yıl belirlenen bedellerin tamamı üzerinden tahsil edilecek. Kira bedelleri yıllık ve peşin olarak tahsil edilecek. Ayrıca, varsa taşınmazın üzerindeki muhdesat için tespit ve takdir edilen bedel kiracı tarafından peşin olarak İdareye ödenecek.

Kira süresinin bitiminde İdarece taşınmazın mahallinde yapılan inceleme ve tespit sonucunda, taşınmazın onaylı uygulama projesinde belirtilen teknik esaslara göre ağaçlandırıldığının tespit edilmesi halinde; yetkili Orman İdaresinin olumlu görüşlerinin de alınması ve projesinde belirlenen süreyle sınırlı olması kaydıyla kiracısına, pazarlık usulü ile on yıllık süreler halinde Bakanlıktan izin alınmaksızın, illerde defterdarlıklarca, taşınmaz ilçede ise defterdarlıktan izin alınmak suretiyle varsa milli emlak müdürlüklerince yoksa mal müdürlüklerince yeniden kiraya verilebilecek.

Ancak, ağaçlandırma amacıyla kiraya verilen taşınmazların tamamına veya bir bölümüne kamu kurum ve kuruluşlarınca kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi veya madencilik faaliyetleri için zorunlu olarak ihtiyaç duyulması halinde, kiracının yapmış olduğu bütün giderler ilgili kamu kurum ve kuruluşu veya madencilik faaliyetinde bulunacak gerçek veya tüzel kişi tarafından kiracıya defaten ödenerek kira sözleşmesi feshedilebilecek.

-ARA TARIM-

Kiraya verilen alanlarda odun ve odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççıklarla yapılan ağaçlandırmaların altında projesinde belirtilmesi ve projesine uygun olarak ağaç dikimi yapıldığının yetkili Orman İdaresince tespit edilmesi kaydıyla ve kiracı tarafından İdareye bilgi verilmesi koşuluyla, alt tür olarak tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkiler ile her türlü tek yıllık (arpa, buğday, yulaf, mercimek gibi) tarım ürünleri yetiştirilebilecek. Ara tarımın süresi, projesinde belirtilen süre kadar olacak.

Ara tarım yapılacak alanın kullanım bedeli; ağaçlandırma amacıyla belirlenen kira bedelinden ayrı olarak İdarece, yönetmeliğe göre rayiç kira bedelleri dikkate alınarak tespit ve takdir edilecek ve peşin veya dört eşit taksitle tahsil edilecek.

-GEÇİCİ YAPILAŞMA-

Kiraya verilen taşınmazlardan imar planı dışında bulunanlar üzerinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nce onaylanan projeye uygun olmak ve projesinde yer almak kaydıyla; proje sahası alanının binde birine kadar sabit olmayan, sökülüp takılabilir elamanlarla yapılan prefabrik yapı gibi geçici nitelikteki yapılaşmaya Bakanlığın uygun görüşü üzerine defterdarlıklarca izin verilebilir. Ancak, bu nitelikteki yapılaşma alanı 3 bin metrekareyi geçemeyecek. Bu şartlara aykırı yapılaşma yapıldığının tespit edilmesi halinde, İdarece Yönetmeliğe göre belirlenecek kullanım bedelleri kiracıdan talep edilecek ve ayrıca kira sözleşmesi 24 üncü madde uyarınca feshedilecek.

-ÖZEL İMAR-İHYA TESİSİNDE UYULACAK ESASLAR-

Hazine taşınmazları üzerinde imar-ihya amacıyla talepte bulunan gerçek ve tüzel kişilere; bozuk veya verimsiz ağaçlık alanlarda, canlandırma kesimi, aşılama, boşlukların uygun türlerle ekim veya dikim yoluyla doldurularak verimli hale dönüştürülmesi amacıyla izin verilebilecek. Bozuk veya verimsiz ağaçlık alanlarda mevcut türlerden gerekenler korunur, aşılanır, boşluk alanlar, bölgede tabii olarak yetişen türlerle ekim, dikim ve aşılama suretiyle imar-ihya edilerek doldurulabilmesine izin verilebilecek.

-ÖZEL ORMAN FİDANLIĞI TESİSİNDE UYULACAK GENEL ESASLAR-

Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde veya dışarısındaki imar planı bulunmayan (imar planı dışında üst ölçekli planları bulunanlar ile üst ölçekli planlarda başka amaca ayrılan yerler dahil) alanlar ile imar planı bulunan ve planda tarımsal veya ağaçlandırma amaçlı olarak ayrılan alanlardaki taşınmazlar üzerinde, arazi sınıfına bakılmaksızın, yüzölçümü 2 bin metrekareden az olamamak üzere özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilebilir ve kiralama yapılabilecek. Hazine taşınmazları üzerinde elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türleri yetiştirilmek üzere özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilemez, kiralama yapılamaz ve bu amaçla kiraya verilen Hazine taşınmazları üzerinde bu ağaçlar yetiştirilemeyecek.

-GEÇİCİ YAPILAŞMA-

Özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla kiraya verilen taşınmazlardan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce onaylanan uygulama projesine uygun olmak ve projesinde yer almak kaydıyla; fidan üretimi, bakım ve koruma amaçlı, sabit olmayan, sökülüp takılabilir elemanlarla yapılan prefabrik yapı gibi geçici nitelikteki yapılaşmaya Bakanlığın uygun görüşü üzerine defterdarlıklarca izin verilebilecek. Ancak, izin verilen yapılar; fidan üretim alanının 2 bin metrekarenin altına düşmemesi koşulu ile; fidan üretim alanı 2 bin - 5 bin metrekare olan yerlerde en fazla 100 metrekare, 5 bin 1 metrekare - 10 bin metrekare olan yerlerde en fazla 200 metrekare, 10 bin metrekareden büyük yerlerde ise en fazla 2 bin metrekare yüzölçümü geçemeyecek. Bu şartlara aykırı yapılaşma yapıldığının tespit edilmesi halinde, İdare'ce Yönetmeliğe göre belirlenecek kullanım bedelleri kiracıdan tahsil edilecek ve ayrıca kira sözleşmesi feshedilecek.

-İZLEME VE DENETİM-

Ağaçlandırma veya özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla kiraya verilen taşınmazlar, ilgili orman işletme müdürlüğünce veya fidanlık müdürlüğünce görevlendirilen komisyon tarafından yılda bir defa kontrol edilecek ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce belirlenen örnek dispozisyona göre "Uygulama İzleme Cetveli" düzenlenerek bir örneği İdareye gönderilir. Bu taşınmazlar İdarece, kira sözleşmesi hükümlerine göre ayrıca denetlenecek.

-SÖZLEŞMENİN DEVRİ VE ORTAK ALINMASI-

Ağaçlandırma veya özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla verilen ön izinler ortaklar arasında dahi olsa devredilemeyecek ve yeni ortak alınamayacak, ön izin verilen şirket ise ön izin aşamasında ortaklar arasında dahi olsa şirket hisseleri devredilemeyecek. Buna aykırı davranılması halinde İdarece ön izin iptal edilecek ve kiralama yapılmayacak. Ağaçlandırma veya özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla yapılan kira sözleşmeleri; Bakanlığın izninin alınması kaydıyla ve aşağıda belirtilen koşullarla üçüncü kişilere devredilebilir veya bu sözleşmelere ortak alınabilecek ya da kiracı şirket ise şirket hisseleri üçüncü kişilere devredilebilecek.

-BUGÜNE KADAR ÖN İZİN AŞAMASINA GELEN KİŞİLERİN İŞLEMLERİ, GENEL TEBLİĞE GÖRE SONUÇLANDIRILACAK-

Bugüne kadar Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma ve özel orman fidanlığı yapılmak amacıyla İllerde defterdarlıklar, ilçelerde milli emlak müdürlüğüne başvuran ve işlemleri tamamlanarak ön izin aşamasına gelen kişilere ilişkin işlemler, "başvuruların değerlendirilmesi ve hak sahipliğinin tespiti" ile ilgili 9. maddede belirtilen ve durumlarına uyan yüzölçümler üzerinden bu Genel Tebliğe göre sonuçlandırılacak. Ön izin verilenler ile kira sözleşmesi düzenlenenler hakkında ise, Milli Emlak Genel Tebliği'nin ilgili hükümleri uygulanacak. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Orman Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığı Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title