Haberler

Güney Ege'ye Arap Turist İlgisi

Levent Kişi - Türkiye'de yabancılara taşınmaz satışının önünün yeniden açılmasının ardından, özellikle Araplar'dan Güney Ege'nin gözde turizm merkezleri Marmaris, Bodrum ve Fethiye'den mülk satın almak için talepte bulunmaya başladığı bildirildi.

Levent Kişi - Türkiye'de yabancılara taşınmaz satışının önünün yeniden açılmasının ardından, özellikle Araplar'dan Güney Ege'nin gözde turizm merkezleri Marmaris, Bodrum ve Fethiye'den mülk satın almak için talepte bulunmaya başladığı bildirildi.

Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mütekabiliyet Yasası kapsamında hazırlanan ülkeler listesinin onaylanması ve "Yabacı Uyruklu Gerçek Kişilerin Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinimi" genelgesinin yürürlüğe girmesinin ardından yabancılara mülk satışında yeniden hareketlilik başladığını söyledi.

Güney Ege'de daha çok İngilizlerin taşınmazlarının bulunduğunu belirten Hasan Ateş, "Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle İngiliz müşteri sayısı azaldı. Son yıllarda daha çok Ruslar bölgemize ilgi gösteriyordu, ancak yasa değişikliğinden sonra Ortadoğu ülkelerinden, yani Araplar'dan daha fazla talep var. Araplar'dan oldukça talep geliyor. Satışlarla ilgili görüşmeler devam ediyor. Önümüzdeki dönemde mülkler satın alanlar olacak" dedi.

Ateş, Araplar'dan konut alanının yanı sıra turistik tesis yatırımı yapmak için de yer arayan olduğunu kaydetti.

-"Beklenen patlama olmadı"-

Yasanın çıkmasının ardından yabancıların mülk alımı konusunda ortada fazla sıkıntı kalmadığına işaret eden Hasan Ateş, ancak satışların şu anda sektörün beklediği oranda olmadığını ifade etti.

Satışların istenilen düzeyde olmamasını Avrupa'daki ekonomik kriz ve güven bunalımına bağlayan Ateş, şunları söyledi:

"Yasa çıktıktan sonra yabancılara mülk satışında ilgi arttı ama beklenildiği kadar değil. ' Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi turizm bölgelerinde yabancılara mülk satışında büyük patlama yaşanacak, yabancılar bölgeye hücum edecek' beklentisi vardı. Ancak maalesef bu böyle olmadı, olması da mümkün değil. Yabancılar uzun süredir mal alamadığı için bu yasanın çıkması ve bazı kolaylıkların sağlanmasından haberdar değiller. Özellikle Ortadoğu ülkelerinin listeye eklenmesiyle kısmen de olsa bir talep artışı var. Ama bu talepler 5 yıl öncesinin dörtte biri kadar bile değil."

Ateş, gelecek yıllarda yabancı ülke vatandaşlarının bilinçlenerek yapılan yasa değişikliğini idrak etmesi ve ekonomik krizin etkilerinin azalmasıyla Türkiye'den mülk alımlarının artmasını beklediklerini bildirdi.

-En pahalısı Marmaris-

Hasan Ateş, turistik bölgeler içinde konut satış ve kira fiyatlarının en yüksek olduğu yerin Marmaris olduğuna değindi.

Marmaris'in "dünyanın cenneti" olarak bilinen popüler bir bölge olduğuna dikkati çeken Ateş, "Yaz kış yaşam şartları çok uygun olan bir bölge. Bir Bodrum veya Fethiye gibi değil. Bölgemizde arsa üretimi hemen hemen hiç yok. İnşaat firmaları Marmaris'te bina yapacak arsa bulmakta zorlanıyor. Arsa olmaması ve Marmaris'in popülerliği nedeniyle büyük talep var. Arz olmayıp talep yüksek olunca doğal olarak arsa ve konut fiyatları yükseliyor. Bundan dolayı Marmaris'te diğer turistik yerlere göre fiyatlar daha yüksek" diye konuştu.

Bodrum'da şu anda 90-100 bin liraya satılık daireler bulunduğunu anlatan Ateş, ancak Marmaris'te en ücra yerde bile bu fiyatlara daire bulabilmenin mümkün olmadığını, Marmaris'te aynı standartlarda bir dairenin en iyi ihtimalle 150 bin liraya satışa sunulduğunu belirtti.

Marmaris'te kira fiyatları da diğer bölgelere göre yüksek olduğunu vurgulayan Ateş, "İlçemizde Aksaz Deniz Üssü bulunuyor. Askerlerden yoğun talep geliyor olması da kira fiyatlarının yükselmesini tetikliyor. Oturulabilecek vasıftaki iki oda bir salon dairenin kirası en düşük 600 liradan başlıyor" dedi.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Hasan Ateş Güney Ege Marmaris Bodrum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title