Haberler

YKY Son Çıkanlar

Güncelleme:

Yapı Kredi Yayınları'ndan en son çıkan kitaplar.

Siyah Giyen Adamlar

Ortaçağ'dan bu yana erkek giyiminde giderek artan önemini inceleyen Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Siyah Giyen Adamlar kitabı, siyah rengin özellikle Batı Avrupa sanat ve politikası ile bunların "siyah giyim" ile karşılıklı etkileşimini inceliyor. John Harvey, uzmanı olduğu bu dönem ile erkeklerin siyah giymesi arasındaki kolay kolay fark edilmeyen paralellikleri gözler önüne sererken, okuyucu için yepyeni ufuklar açıyor.

"19. ve 20. yüzyıllardaki İngiliz toplumunun rahatsızlıkları üzerine zekice ve ustalıkla kotarılmış, aydınlatıcı bir inceleme – kadın ya da erkek, cinsiyetiniz ne olursa olsun, artık okuduklarınız zihninizde yankılanmaktan muhtemelen üzerinize asla siyah bir kıyafet giymeyeceksiniz."

"Muhtemelen, kıyafetlerin anlamları ve renkleri üzerine giderek büyüyen araştırma literatürüne yapılan en iyi katkı."

Siyah Giyen Adamlar

John Harvey

Çeviren: Erhun Yücesoy

372 Sayfa, 25 TL

Yapı Kredi Yayınları

Hepinize Etkin Okumalar Dilerim

Eleştirel denemeleriyle günümüz edebiyatına derin bakışlar getiren, inceleyip yorumladığı yazarlarla kendi kanonunu oluşturan Oğuz Demiralp, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Hepinize Etkin Okumalar Dilerim kitabında bu kez birbirinden bağımsız yazılarını ve "metin değeri" taşıyan soruşturma yanıtlarını bir araya getiriyor.

Edebiyata geniş bir kültürel ufukla ve keskin bir uygarlık bilinciyle yaklaşan, kendi dilini ve estetik dünyasını oluşturmuş üslûpçu bir kalemin verimleri var bu kitapta. Demiralp, hepimize etkin okumalar dilediği kitabına bir "Uyarı" ile başlıyor: "Dikkat! Bu kitap eklektiktir. Herhangi bir konu ya da izlek bütünlüğü amaçlanmamıştır. Yazın ve kültür alanlarıyla ilgili olarak çeşitli vesilelerle kaleme alınmış yazıların, tarih sırasına göre bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Yazıların çoğu çeşitli yerlerde daha önce yayımlanmıştır.

Kitaba girmeden önce bir kez daha gözden geçirilmişler, bayramlıklarını giymişlerdir. Yazılı soruşturmalara verilen yazılı yanıtlar da metin değeri taşıdıkları düşüncesiyle kitaba katılmıştır. Ortaya çıkan toplam(an)ın anlamı nedir? Orada burada dağınık kalacakları yerde bir kitabın çatısı altına alarak hayat rüzgârına karşı daha dayanıklı kılınmaları istenmiştir. Yazın eleştirisinden alışveriş merkezlerine; küreselleşmeden, ulusallıktan insan doğasındaki şiddete; düşlerden, polisiye romanlardan ahlak yitimine kadar birbiriyle bağlantısız görünen bir sürü konuya yönelen yazılar aynı kitabın içine koşa koşa gelip sığınmışlardır. Ortak yönleri okuma ve yazma sevgisinin ürünleri olmalarıdır. Gittikçe daha az sayıda insan için okuma-yazma sevgisi, içlerinde taşıdıkları barınaktır, hayat rüzgârına karşı. Orada direnç kazanırlar, oradan güç alarak rüzgâra çıkarlar, çekinmeden. Çünkü bilirler ki, her şeyin gelip geçici olduğu şu yıldız tozu dünyada hayat insan ile barışmak istemektedir. Bu kitap o insanlara adanmıştır."

Hepinize Etkin Okumalar Dilerim

Oğuz Demiralp

293 Sayfa, 19 TL

Yapı Kredi Yayınları

Son Bakışta Sanat

Sanatın ve sanat eserlerinin hayatımızda ne kadar yeri var? Sanata nasıl bakıyoruz? Sanat bizim için ne ifade ediyor? Ya da ediyor mu? Bu sorulara yanıt vermeden önce şöyle bir düşünelim. Kendimizle, iç dünyamızla olan bütünlüğümüzü kaybettikçe aklımız da duyular dünyasına yabancılaşmaya başlamıyor mu? Maddi sınırlar içine sıkışıp kalan aklımız, nedensel bağlardan uzaklaşıp bizi ne kadar zenginleştirebiliyor?

Görünen o ki doğadan kopan insana akıl şekil vermeye başladıkça duyular köreliyor. Akıl her şeyi belirler olduğunda bilgi, bilim de uzmanlaşarak bütünselliğini yitiriyor. Uzmanlaşan insan da bütünsel bakış geliştirmekten uzaklaşıyor. Bir alanda uzmanlaşırken birçok alandaki yetilerimiz körelmeye başlıyor. Ve ne yazık ki gelişmenin yegâne yolu da bu olarak görülüyor. Dolayısıyla çoğumuz için biçim içerikten daha önemli bir hale geliyor. Çünkü akıl biçimi meşrulaştırıyor içeriği değil. İşte tam da bu noktada, bu kısırdöngüden çıkabilmek için yukarıdaki soruları sormak önem kazanıyor.

Taylan Altuğ, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitabının adına Son Bakışta Sanat demiş. Buradaki "Son Bakış", kendi ifadesiyle ilk elde, felsefi estetiğin sanata ve sanat eserlerine bakışını ima ediyor. Yazar, felsefi estetiğin sonda gelen, sonradan gelen bir son-görü olarak, sanatla olan zorunlu bağına, etkileşimine ve karşılıklı bağımlılığına bir telmihte bulunuyor; bunu yaparken "… zamanımızda salt duyumda duyulara hoş gelen şeyle eyleşip duran postmodern yüzey estetiği içinde ölüp gitmekte olan sanatın" yeniden kazanılıp kazanılamayacağını irdeliyor. Bir umut arayışının: Felsefi estetik çerçevesinde, sanatın bir şeyi ifade ederken aynı zamanda onu gizleyen özelliğinin peşine düşüyor.

Son Bakışta Sanat

Taylan Altuğ

318 Sayfa, 24 TL

Yapı Kredi Yayınları

Diyalektik Düşüncenin Tarihi

Selahattin Hilav, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Diyalektik Düşüncenin Tarihi adlı dikkat çekici çalışmasında diyalektik düşünceyi, Doğu düşüncesi ve Antik Yunan felsefesindeki kökenlerinden alarak, Alman idealizminin ve özellikle Hegel'in bir miras gibi devralıp geliştirdiği ve Marxçılık içinde daha da somutlaşan, bilimselleşen ve zenginleşen bir varlık görüşü, düşünce biçimi ve yöntemi olarak tarihsel gelişimi içinde irdeliyor.

"Böylece gerçek diyalektik düşüncenin evreni olmuş bitmiş, değişmeyen, sonlu ve birbiriyle ilintisiz nesnelerin yığışımı olarak gören duruk ve çözümleyici görüşlerin ve felsefelerin karşıtı olduğunu belirtmeye yöneldik. Başka bir deyişle, gerçekliği sürekli bir oluş ve değişme, etkileşim ve nitel farklılıklar yaşıyan yeni ve daha yüksek düzeylerin ve bütünlerin çelişkilerinden geçerek ortaya çıkışı olarak, yani bir dinamik süreç olarak ele alan görüşler ve felsefeler üzerinde durduk."

Diyalektik Düşüncenin Tarihi

Selahattin Hilav

254 Sayfa, 18 TL

Yapı Kredi Yayınları

2012 Kasım-Aralık / Kitap-lık 164 bülteni

Italo Svevo ve Yasadışı Amerikan Şiiri

Yapı Kredi Yayınları'nın iki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık yeni sayısında iki dosya birden sunuyor. Modern romanın öncülerinden Italo Svevo derginin ilk dosya konusu: Svevo çevirmeni Gül Işık, Fabio Salomoni, Bruno Longo, Maria Grazia Negro yazarın roman dünyasını, yaşadığı Trieste kentini, dönemini ve kaynaklarını ortaya koyuyorlar. Şenol Erdoğan'ın hazırladığı Yasadışı Amerikan Şiiri dosyasında ise bir şiir seçkisi de yer alıyor.

Demir Özlü, Ahmet Sait Akçay, Şenay Eroğlu Aksoy, Emrah Öztürk, Engin Özkol, Bilgehan Tufan, T. Mehreliyev öyküleriyle, Sefa Kaplan, Ömer Erdem, Osman Çakmakçı, Elif Sofya, Sinan Özdemir şiirleriyle, Hüseyin Ferhad ile Mehmet Müfit "Şiirsel" bölümündeki poetik yazılarıyla Kitap-lık'talar. Dergide Nedim Gürsel "Proust Venedik'te" başlıklı yazısıyla, Denis Roche ise ilginç bir denemesiyle öne çıkıyor. Babil Kulesi'nde Barış Acar söyleşisi, Hasan Uygun, Hüseyin Kıran, Can Gürses ve "Güzel Sayfa"da Mehmet Can Doğan'ın yazıları yer alıyor.

Kitapları sevenlerin dergisi Kitap-lık, iyi edebiyatın ve nitelikli okurun adresi olmayı sürdürüyor.

Kitap-lık 164 (Kasım-Aralık 2012)

160 sayfa, 9 TL

Yapı Kredi Yayınları

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yapı Kredi Yayınları Oğuz Demiralp John Harvey Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title