Haberler

Yalova'da Ezan Sesi 80 Desibeli Geçmeyecek

Yalova İl Müftüsü Turgut Açari, Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen 5 pilot il arasında olan Yalova'da, okunan ezan ve salaların hoparlörden çıkan sessinin belirli bir desibelin altına alınacağını söyledi.

Yalova İl Müftüsü Turgut Açari, Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen 5 pilot il arasında olan Yalova'da, okunan ezan ve salaların hoparlörden çıkan sessinin belirli bir desibelin altına alınacağını söyledi.

Makamında basın mensuplarıyla bir araya gelen Açari, bir süre önce göreve başladığı Yalova ile ilgili izlenimlerini de paylaştı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca üniversite öğrencilerine umreyle ilgili indirimli bir programın yapıldığını belirten Açari, şöyle konuştu:

"Üniversite öğrencilerine yönelik umre programı planlandı. Bir haftalık program kutsal yerlerde geçecek. Öğrencilere özel indirimli olacak. 2 bin 250 lira bir öğrencinin umre ücreti. Öğrenci bunu 6 ay taksitle de ödeyebilir. 25 yaşına kadar her üniversite öğrencisi katılabilecek. Biz de Yalova'dan ümreye üniversite öğrencisi göndermeyi istiyoruz."

Diyanet İşleri Başkanlığının ezan ve sala konusundaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Açari, şunları kaydetti:

"Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen 5 pilot il arasında olan Yalova'da, okunan ezan ve salaların hoparlörden çıkan sessi belirli bir desibelin altına alınacak, Diyanet İşleri Başkanlığı ocak ayında İstanbul'da şubat ayında da Ankara'da ezan çalıştayı yaptı. Bu her iki çalıştaya da 5 il müftüsü davet edildi. Bu davet edilen iller pilot iller kabul edildi. İstanbul'daki çalıştaya biz de katıldık. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova ve Edirne illeri İstanbul'da toplantıya çağrıldı. Gerekli görüşmeler tamamlandıktan sonra bu 5 il pilot bölge olacak. Diyanet 80 desibel belirledi. Tespitlerine göre insanı rahatsız etmeyen en sağlıklı ses düzeyi 58-60 desibel. 80 desibeli geçince kulak rahatsız olmaya başlar. 85 desibelden itibaren de kulak hasta olmaya başlıyor. Çeşitli yerlerde ölçümler yaptık, 80'nin altında olan yerler de var, 85 desibelin üstünde olan yerlerimiz de var. Bir ses uzmanının da desteğini alarak camilerimizin iç ve dış ses ayarları yapılacak. Önümüzdeki günlerde uygulamayı 15 Mart'ta en geç başlatacağız. Görüştüğümüz konuları da uygulamaya koyacaklar. İnşallah Mart ayında uygulamaya başlamamız isteniyor. Biliyorsunuz ezan bir davettir. Namaz vaktinin geldiğini bildiren bir çağrıdır. Bu çağrının da güzel olması esastır."

Kaynak: AA / Güncel

Turgut Açari İstanbul Yalova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title