Haberler

Urfa'da Müzesiz Turizm Sezonu

Güncelleme:

Şanlıurfa'da geçen yıl açılması planlanan müze, turizm sezonu gelmesine rağmen bekletiliyor.

2012 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından temeli atılan ve Türkiye'nin en büyük müze kompleksi olması planlanan 'Şanlıurfa Müzesi' hala hizmete açılmadı.

2014 yılının ortalarında açılacağı söylenen müze 2015 yılında turizm sezonun başlamasına rağmen hala kapıları kapalı. İçerisinde 10 bin eserin bulunduğu müzeyi Mayıs ayında açmayı planladıklarını ifade eden Müze Müdürü Müslüm Ercan çalışmaların sonuna gelindiğini ifade etti. Tarih olarak ise Mayıs ayını verdi. Akıllara müzenin de diğer birkaç proje gibi sırf seçim arefesine kadar bekletildiği şüphesini getirdi.

MÜDÜRE GÖRE MÜZE ETİKETLEME AŞAMASINDA

Şuanda etiketleme çalışmasının yapıldığını kaydeden Müze Müdürü Ercan, "2 buçuk yıldır devam eden çalışmaların sonuna gelmiş durumdayız. 10 bin eseri teşhire yerleştirdik ve bunların etiketlenme işlemleri devam ediyor. Bu işlemler tamamlandıktan sonra tahmini Mayıs ayı içerisinde açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Müze içerinde birçok ilki barındırıyor. Örnek verecek olursak 4 buçuk kilometre yürüme parkuruna sahip. Türkiye'de en çok canlandırmanın yapıldığı müze. Kapalı ve açık alan olarak Türkiye'nin en büyük müzesi. Son 2 buçuk yıldır müzenin yapımı ve eserlerin taşınmasına ağırlık verdik. Bu işlemlerin ardından tamamen tanıtıma yöneleceğiz. Yurt içi ve yurt dışında ciddi tanıtımlar yapacağız. Bu müze açıldıktan sonra Şanlıurfa'nın turizminde lokomotif görevi görecek" dedi.

ERCAN: ALTI AYLIK BİR UZAMA SÖZ KONUSU

Müzenin açılması için iki yıl gibi bir süre öngördüklerini dile getiren Ercan şunları ifade etti: "6 aylık bir uzama oldu. Bizim ihale bedelimiz 38 buçuk milyon liradır. Ama bu bedel şuanda 65 milyonu geçmiş durumda. Projeye sonradan eklemeler ile birlikte projeyi baya büyüktük. Yani ortada çok büyük bir uzama yok."

TÜRKMEN: OLUMSUZ ETKİ OLUŞTURUYOR

Müzenin kapalı olmasının ve bunun yanında turizm sezonun açılmasıyla birlikte olumsuz etki oluşturduğunu belirten Şanlıurfa Rehberler Odası Başkanı (ŞURO) Mehmet Kamil Türkmen ise, "Bizim aldığımız bilgilerde müzeye eklemelerin olmasından dolayı süre uzamış. Geçici süreliğine açılmasındansa tam bittikten sonra açılması daha mantıklı. Biz de geç olsun ama temiz olmasından yanayız. Bunun sonucunda güzel bir şeyin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bununla birlikte turizm sezonu açıldı. Ziyaretçiler haliyle şehrin müzesini ziyaret etmek istiyorlar. Kapalı olduğunu söylememiz ister istemez bir olumsuz etki yaratıyor" şeklinde konuştu.

KOMPLEKS BİRÇOK ÖZELLİĞİ İÇİNDE BARINDIRIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Haleplibahçe Kültür Adasında yaptırılan 'Urfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark, Edessa Mozaik Müzesi' birçok özelliği içinde barındırıyor. Haleplibahçe'de 200 bin metrekare alanda, mevcut arkeoloji müzesinin 10 katı büyüklüğünde 26 bin metrekarelik kapalı alanlı 4 katlı ve dünyanın en kıymetli ve en eski eserlerinin orijinallerinin sergileneceği'Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi', Urfa'ya ait mozaiklerin ve Haleplibahçe'de ortaya çıkan mozaiklerin yerinde sergilenmesi amacı ile 4 bin metrekare kapalı alanda 'Edessa Mozaik Müzesi' ve iki müze arası 30 bin metrekare açık alanda 'Arkeopark' yapılacak. Geri kalan 140 bin metrekare alanda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince arkeoloji araştırma merkezi ve çok amaçlı tanıtım merkezi, amfi tiyatro, kültür ve sanat merkezi, hediyelik eşya reyonları, kafeterya, rekreasyon alanı ve 750 araçlık açık ve kapalı otopark yapılacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ertuğrul Günay Nihat Ergün Faruk Çelik Türkiye Turizm Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29-30 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title