Haberler

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan sonra iki ülke daha arasındaki kriz için devreye girdi

Güncelleme:

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta üstlendiği arabulucu rol ile tüm dünyanın takdirini kazanan Türkiye, son olarak Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sorunun çözümü için de devreye girerek diyalog yolunu işaret etti. Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada gerginliğin tırmandırılmadan sonlandırılması gerektiği ifade edildi. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği öğrenildi.

Coğrafyasındaki etkisiyle birçok konuda başı çeken Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında ortaya koyduğu arabulucu tavırla dünya ülkelerinin takdirini kazandı. Türkiye bu misyonunu başka ülkeler arasındaki krizler için de kullanmaya devam ediyor.

KIRGIZİSTAN VE TACİKİSTAN ARASINDAKİ SORUNDA DİYALOG ÖNERİSİ

Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan- Tacikistan sınırında yaşanan son gelişmelerin endişe verici olduğunu ve sorunların diyalogla çözülmesinin temenni edildiğini bildirdi. Bakanlıktan iki ülke sınırındaki çatışmalarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Kırgızistan- Tacikistan sınırındaki son gelişmeleri endişeyle karşılıyoruz." ifadesi yer aldı.

"GERGİNLİK DAHA DA TIRMANDIRILMAMALI"

Açıklamada, "Dost ve kardeş iki ülke arasındaki bu gerginliğin herhangi bir tırmanmaya mahal vermeden süratle sona erdirilmesini ve sorunların diyalog marifetiyle barışçıl bir şekilde çözümlenmesini temenni ediyoruz." denildi. Kırgızistan- Tacikistan sınırında iki ülkenin muhafız askerleri arasında bu sabah silahlı çatışma çıkmış, 31 kişi yaralanmıştı.

GERGİNLİĞİN NEDENİ NE?

İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığı yüzünden bölgede arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırdan izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlikler yaşanıyor. Kırgızistan, 21 Mayıs 2021'den itibaren sınır sorunu çözülene kadar Tacikistan ile gümrük kapılarını kapatmıştı.

ÇATIŞMALARDA 24 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kırgızistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Batken bölgesinde hastanelere 24 cesedin getirildiği belirtildi. Kırgızistan-Tacikistan sınırında iki ülke muhafız askerleri arasındaki silahlı çatışma bu sabah başlamıştı. Taraflar, birbirlerini anlaşmaları ihlal etmekle suçlamış, ateşkes konusunda yerel saat 16.00 itibarıyla anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu. Çatışmalarda Kırgız tarafında yaklaşık 90 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Togo Cumhuriyeti Kırgızistan Tacikistan Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Tumbak:

İyi girsin de aray girdiği Rus, Ukrayna şavaşını durdura bildim?

0
59
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title