Haberler

Türk Seramik Uzmanları, Çin'in Porselen Sanatına Olan İlgiyi Kaydetti

Güncelleme:

Türk seramik uzmanları, Çin'in Jingdezhen kenti ile İznik'in, iki antik kent arasındaki müşterek kültürel değerlere ve porselen sanatına olan tutkularına tanıklık ettiğini kaydetti. Seramik sanatçısı Adil Can Güven, Çin porseleniyle İznik seramikleri arasında benzerlikler olduğunu belirtti. İznik Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ise İznik ile Jingdezhen'in kardeş kentler olduğunu ifade etti.

Burak Akıncı

İZNİK, 22 Mayıs (Xinhua) -- Türk seramik uzmanları, Çin'in Jingdezhen kenti ile İznik'in, iki antik kent arasındaki müşterek kültürel değerlere ve porselen sanatına olan tutkularına tanıklık ettiğini kaydetti.

Ünlü seramik sanatçısı Adil Can Güven kısa süre önce Xinhua'ya verdiği söyleşide, "Çin porseleniyle İznik seramikleri arasında pek çok benzerlik bulunuyor" dedi.

Çin'in doğusundaki Jiangxi eyaletinde bulunan dünyaca ünlü "porselen başkenti" Jingdezhen'i kısa süre önce ziyaret eden 70 yaşındaki seramik sanatçısı Güven, kentten ve kentin 2.000 yıl öncesine uzanan porselen yapım tarihinden "çok etkilendiğini" söyledi.

"Jingdezhen'de üretilen porselenler bizi çok etkiledi" diyen Güven, kentteki yerel müzede sergilenen bazı parçalardaki desenlerin İznik seramiklerinde halen kullanıldığını vurguladı. Üzüm ve dalga desenleri bunlar arasında yer alıyor.

Sanatçı, Çin'in ünlü mavi-beyaz porseleninin, seramik sanatında "Osmanlılara büyük ölçüde ilham verdiğini" belirtti.

Güven'e göre, Jingdezhen'de üretilen ve antik İpek Yolu aracılığıyla İslam dünyasına ihraç edilen porselenler, şu anda kentin günümüz Türkiye'siyle paylaştığı ortak değerlere ve seramik tutkusuna tanıklık ediyor.

Seramik alanında çalışan bir akademisyen ve uzman olan Mehmet Aras, İznik'te Xinhua'ya verdiği demeçte, Jingdezhen porselenlerinin Osmanlı döneminden bu yana Türk çini ustalarına ilham verdiğini ve Türkiye'de porselen üretiminin başlamasına zemin hazırladığını söyledi.

İznik Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, Xinhua'ya verdiği demeçte, Türkiye'nin "seramik başkenti" İznik ile Çin'in "porselen başkenti" Jingdezhen'in günümüzde kardeş kentler olduğunu, sanatçıların ve yerel yetkililerin karşılıklı etkileşimlerinin ise son derece önem taşıdığını ifade etti.

Kaya, "Jingdezhen ile İznik, kültür ve medeniyet gibi pek çok açıdan ortak özellikler barındıran iki antik kent. Kentler arasında bir dostluk ve kardeşlik köprüsü kurmayı başardık" dedi.

Aras ve Kaya geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen 2023 Çin Jingdezhen Uluslararası Seramik Fuarı'na katılmış.

Kaya, "Jingdezhen'de gördüklerime ve yerel tarihin nasıl canlı tutulduğuna hayran kaldım" dedi.

Kaya, "İznik seramikleri, Çin porseleninden ilham alıyor. Bu ilhamın çıkış noktası ise Jingdezhen" diye ekledi.

Öte yandan, İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayı Müzesi'nin 'Klasik Dönem Mutfaklar Bölümü' büyük bir yenileme çalışmasının ardından, Mayıs ayının başlarından bu yana Çin porselenlerinden oluşan geniş koleksiyonuna eklenen parçaları sergilemeye başladı.

Padişahlar için özel olarak üretilen parçaların da aralarında bulunduğu binlerce Çin porseleni, üç yıllık restorasyonun ardından yerli ve yabancı turistlerin ziyaretini bekliyor.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Ahmet Kaya İznik Sanat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Düzce, Sakarya ve Sinop'ta denize girişler yasaklandı

Düzce, Sakarya ve Sinop'ta denize girişler yasaklandı

THY 'Baruthane Pilavcısı' Şahin'e 1 yıl boyunca bilet satmayacak

THY "Baruthane Pilavcısı" Şahin'e 1 yıl boyunca bilet satmayacak

Bakmadan Geçme

Isparta Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Isparta Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Iğdır Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Iğdır Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Hakkâri Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Hakkâri Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Hatay Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Hatay Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! İtalya-Arnavutluk maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SONUCU! İtalya-Arnavutluk maçı ne oldu? İtalya-Arnavutluk maçı CANLI izle! (EURO 2024) İtalya-Arnavutluk EURO 2024 maçını hangi kanal veriyor, şifresiz nereden izlenir? TRT 1 canlı maç izle! İtalya-Arnavutluk CANLI izle! TRT HD kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! İspanya - Macaristan maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İspanya - Macaristan maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Gümüşhane Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Gümüşhane Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Giresun Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Giresun Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Gaziantep Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Gaziantep Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Eskişehir Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Eskişehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Çorum Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Çorum Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Erzincan Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Erzincan Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Elazığ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Elazığ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Özgür Özel: Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak düzenleme hazırlığındalar

Özgür Özel: Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak düzenleme hazırlığındalar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title