Haberler

Türk Seramik Uzmanları, Çin'in Porselen Sanatına Olan İlgiyi Kaydetti

Güncelleme:

Türk seramik uzmanları, Çin'in Jingdezhen kenti ile İznik'in, iki antik kent arasındaki müşterek kültürel değerlere ve porselen sanatına olan tutkularına tanıklık ettiğini kaydetti. Seramik sanatçısı Adil Can Güven, Çin porseleniyle İznik seramikleri arasında benzerlikler olduğunu belirtti. İznik Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ise İznik ile Jingdezhen'in kardeş kentler olduğunu ifade etti.

Burak Akıncı

İZNİK, 22 Mayıs (Xinhua) -- Türk seramik uzmanları, Çin'in Jingdezhen kenti ile İznik'in, iki antik kent arasındaki müşterek kültürel değerlere ve porselen sanatına olan tutkularına tanıklık ettiğini kaydetti.

Ünlü seramik sanatçısı Adil Can Güven kısa süre önce Xinhua'ya verdiği söyleşide, "Çin porseleniyle İznik seramikleri arasında pek çok benzerlik bulunuyor" dedi.

Çin'in doğusundaki Jiangxi eyaletinde bulunan dünyaca ünlü "porselen başkenti" Jingdezhen'i kısa süre önce ziyaret eden 70 yaşındaki seramik sanatçısı Güven, kentten ve kentin 2.000 yıl öncesine uzanan porselen yapım tarihinden "çok etkilendiğini" söyledi.

"Jingdezhen'de üretilen porselenler bizi çok etkiledi" diyen Güven, kentteki yerel müzede sergilenen bazı parçalardaki desenlerin İznik seramiklerinde halen kullanıldığını vurguladı. Üzüm ve dalga desenleri bunlar arasında yer alıyor.

Sanatçı, Çin'in ünlü mavi-beyaz porseleninin, seramik sanatında "Osmanlılara büyük ölçüde ilham verdiğini" belirtti.

Güven'e göre, Jingdezhen'de üretilen ve antik İpek Yolu aracılığıyla İslam dünyasına ihraç edilen porselenler, şu anda kentin günümüz Türkiye'siyle paylaştığı ortak değerlere ve seramik tutkusuna tanıklık ediyor.

Seramik alanında çalışan bir akademisyen ve uzman olan Mehmet Aras, İznik'te Xinhua'ya verdiği demeçte, Jingdezhen porselenlerinin Osmanlı döneminden bu yana Türk çini ustalarına ilham verdiğini ve Türkiye'de porselen üretiminin başlamasına zemin hazırladığını söyledi.

İznik Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, Xinhua'ya verdiği demeçte, Türkiye'nin "seramik başkenti" İznik ile Çin'in "porselen başkenti" Jingdezhen'in günümüzde kardeş kentler olduğunu, sanatçıların ve yerel yetkililerin karşılıklı etkileşimlerinin ise son derece önem taşıdığını ifade etti.

Kaya, "Jingdezhen ile İznik, kültür ve medeniyet gibi pek çok açıdan ortak özellikler barındıran iki antik kent. Kentler arasında bir dostluk ve kardeşlik köprüsü kurmayı başardık" dedi.

Aras ve Kaya geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen 2023 Çin Jingdezhen Uluslararası Seramik Fuarı'na katılmış.

Kaya, "Jingdezhen'de gördüklerime ve yerel tarihin nasıl canlı tutulduğuna hayran kaldım" dedi.

Kaya, "İznik seramikleri, Çin porseleninden ilham alıyor. Bu ilhamın çıkış noktası ise Jingdezhen" diye ekledi.

Öte yandan, İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayı Müzesi'nin 'Klasik Dönem Mutfaklar Bölümü' büyük bir yenileme çalışmasının ardından, Mayıs ayının başlarından bu yana Çin porselenlerinden oluşan geniş koleksiyonuna eklenen parçaları sergilemeye başladı.

Padişahlar için özel olarak üretilen parçaların da aralarında bulunduğu binlerce Çin porseleni, üç yıllık restorasyonun ardından yerli ve yabancı turistlerin ziyaretini bekliyor.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Ahmet Kaya İznik Sanat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title