Haberler

Türk Mutfağı Haftası: Türk Mutfağı Endüstrileşmiş Yemek Sektörüne Meydan Okuyor

Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk mutfağının hastalıklara iyi gelen özellikleriyle endüstrileşmiş yemek sektörüne meydan okuduğunu belirtti. Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda konuşan Bakan Ersoy, Türk mutfağının zenginliğinin coğrafi işaretlerden ve yöresel ürünlerden geldiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye'nin tescilli ürün sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hastalıklara iyi gelen, en azından tedaviye katkı yapan sayısız örneğin bulunduğu Türk mutfağının, bu yönüyle endüstrileşmiş yemek sektörüne, "özgün bir meydan okuma" içerdiği değerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoğan'ın himayelerinde 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı" programı düzenlendi.

Burada konuşan Bakan Ersoy, insanın temel ihtiyacı olan beslenmenin asırlar içerisinde birçok kural ve geleneğiyle hayatın içinde yer aldığını, bu birikimin, mutfak ve sofranın birleştirici gücüyle nesilden nesile aktarıldığını belirtti.

"Zengin Türk mutfağı adeta bizi biz yapan coğrafi işarettir"

Yemek kültürünün bu haliyle toplumu birleştirici bir işlev görürken, diğer yandan da her bir toplumu diğerinden ayırt eden özellikler taşıdığına işaret eden Ersoy, "Zengin Türk mutfağı da adeta bizi biz yapan bir coğrafi işarettir. Giderek tek tipleştirilmeye çalışılan modern dünyada, bu elbette kıymetli bir ayrıcalıktır. Bu zenginlik, ürün çeşitliliğinin, buluşçu, deneysel örneklerin çokluğunun yanı sıra, farklı medeniyetlerden beslenen katmanlı kültürümüzden de ileri gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Gerçek anlamda sağlıklı beslenmeyi sağlamasının Türk mutfağını diğer ülke mutfaklarından ayırt eden özelliklerden olduğunu vurgulayan Ersoy, şöyle devam etti:

"Mutfağımızda, hastalıklara iyi gelen, en azından tedaviye katkı yapan sayısız örnek vardır. Türk mutfağı bu yönüyle endüstrileşmiş yemek sektörüne, özgün bir meydan okuma da içermektedir. Bu gastronomik birikimin içerisinde yöresel ürünler büyük bir paya sahip bulunmaktadır. Yöresel ürünler; coğrafi işaret tescili sayesinde hem taklitlerine karşı koruma altına alınmakta hem de bulunduğu yörenin turizminin gelişmesine katkı sağlamaktadır."

"AB Komisyonu tescilli 21 ürünümüz var"

" Türkiye'nin, 1637 mahreç işaretli, 565 menşei işaretli ve 16'sı geleneksel olmak üzere Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilli toplam 2 bin 218 ürünü bulunmaktadır. Ayrıca AB Komisyonu tescilli 21 ürünümüz var." bilgisini paylaşan Ersoy, "Bu tesciller elbette kıymetli ancak yeterli değil." dedi.

Listelerdeki ürünleri çoğaltma noktasında, Türk Mutfağı Haftasının öncü bir rol oynayabileceğine dikkati çeken Ersoy, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, tanıtım materyalleri hazırladık. Yurt dışı iletişimi için yemek tarifi videolarımız var. 'turkishcuisineweek.com' web sayfasını güncel tutuyoruz. Kültür ve Tanıtma Müşavirlikleri ile Ataşelikler, basın ve kanaat önderi davetleri verecekler, gastronomi okulları ve önemli şeflerle buluşacaklar. Endonezya, Malezya, Danimarka, Fransa, Macaristan ve İngiltere'deki farklı şehirler ile Dubai, Seul, Batum, Frankfurt, Şangay ve Riyad'daki fuarlarda etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Yurt dışından yabancı basın ve influencer ağırlamaları da yapacağız. 16 farklı şehirde düzenlenecek Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde de Türk mutfağına özel bir ağırlık verilecek."

"Urla bölgesinde üç işletme 'Yeşil Yıldız' almış bulunuyor"

Coğrafi işaretli ürünlerin kültürel öneminin yanı sıra organik özellikleriyle çevre açısından da kıymetli olduğunu dile getiren Ersoy, bu bağlamda "hiper lokal tedarik" prensibinin öne çıktığını, şeflerin "tarladan tabağa" gibi ekolojik hassasiyetlerle "doğru üreticiye" ulaşmaya çalıştığını anlattı.

Böylece küçük bölge ve topluluklara ait ürün ve tekniklerin restoranlarda yer bulmasının kolaylaştığını belirten Ersoy, "Michelin Rehberi de daha sürdürülebilir bir gastronomi anlayışına sahip restoranları 'Yeşil Yıldız'la ödüllendirmektedir. 2023 seçkisinde, İstanbul'dan iki restoranın yanı sıra Turkaegean'a dahil olan Urla bölgesinde de üç işletme de 'Yeşil Yıldız' almış bulunuyor." şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, "Bizim, israfsız mutfak anlayışımız da sürdürülebilir sağlıklı mutfak süreçlerine katkı sağlama potansiyeli taşımaktadır. Yemek pişirmede, bir biçimde kullanılmayan kısmı başka bir yemekte değerlendirmek, böylece en az atığı sağlamak; günümüzün çevre sorunları dikkate alındığında, modern dünyanın müsrif, hoyrat, yer yer gıda ve çevre güvenliğini tehdit edecek boyuttaki kullanım pratiklerine karşı da çok kıymetli bir alternatiftir." ifadelerini kullandı.

Mutfak kültürünün aynı zamanda coğrafya, medeniyet, gelenek, görenek, inanç ve ekolojiye dair açılımlar getirdiğini ifade eden Ersoy, Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin bu beklentilerine çok değerli katkılar sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Türkiye Gastronomi Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

Özgür Özel: Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak düzenleme hazırlığındalar

Özgür Özel: Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak düzenleme hazırlığındalar

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

Düzce, Sakarya ve Sinop'ta denize girişler yasaklandı

Düzce, Sakarya ve Sinop'ta denize girişler yasaklandı

Bakmadan Geçme

Bartın Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Bartın Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Balıkesir Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Balıkesir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Aydın Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Aydın Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Antalya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Antalya Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Ankara Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Ankara Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Amasya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Amasya Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Aksaray Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Aksaray Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Ağrı Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Ağrı Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Afyonkarahisar Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Afyonkarahisar Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Adıyaman Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Adıyaman Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Adana Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Adana Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Arefe Günü kurban kesilir mi? İspanya - Hırvatistan maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SONUCU! İspanya - Hırvatistan maçı ne oldu? İspanya - Hırvatistan maçı CANLI izle! (EURO 2024) İspanya - Hırvatistan EURO 2024 maçını hangi kanal veriyor, şifresiz nereden izlenir? #9917 Macaristan - İsviçre maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Macaristan - İsviçre maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde aracıyla yolu kapatarak eylem yapan şahıs tutuklandı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde aracıyla yolu kapatarak eylem yapan şahıs tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title