Haberler

Yerli koronavirüs aşısında mutlu sona doğru! Kullanıma sunulacağı tarih belli oldu

Güncelleme:

Selçuk Üniversitesi'nde koronavirüs salgınına karşı geliştirilen Türkiye'nin mRNA teknolojisine dayalı ilk aşısının, yaz aylarında insanlığın hizmetine sunulması hedefleniyor.

Türkiye'de Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Acıbadem Labmed Sağlık Hizmetleri AŞ, Ankara Üniversitesi, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Koçak Farma, Kovid-19 aşısı için çalışma yürütüyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nda ise TÜBİTAK desteğiyle Türkiye'nin mRNA aşısı için çalışma yapılıyor. Aşı geliştirme projesinin yürütücüsü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak, yaptığı açıklamada, mRNA teknolojisinin 3. jenerasyon aşı teknolojisi olarak dünyada da yeni bir teknoloji olduğunu söyledi.

Türkiye'de Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk mRNA aşısının yazın kullanıma sunulması planlanıyor

"DAHA STABİL, DAHA ETKİN AŞI GELİŞTİRME YÖNÜNDE İLERLEDİK"

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı olarak kanser aşıları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Koçak, Kovid-19 salgınıyla mücadele alanında aşı geliştirme çalışmalarına başladıklarını anlattı.

Koçak, geçen yılın haziran ayının ortasında başladıkları aşı çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"mRNA teknolojisiyle çalışan grupların aşı sürecini önde tamamlayacaklarını tahmin ediyorduk. Biz de hazırlıklarımızı buna göre yaptık ve özellikle bu grupları takip etmeye çalıştık. En büyük amaçlarımızdan biri bu teknolojiyi ülkemize kazandırmaktı. Başladıktan kısa bir süre sonra eksikliklerimizi tamamladık, protokollerimizi optimize ettik. Kendi dizaynlarımızı oluşturmaya başladık. BioNTech ve Moderna'dan yaklaşık 8 ay sonra çalışmaya başladık. Bu bir dezavantaj gibi görünse de geç başlamak bize şu olanağı verdi, dünyada virüs proteinin stabilitesi ile ilgili son yayınları da takip edebildik. Önde giden kuruluşların ne gibi dizaynlar yaptıklarını gördük. Daha stabil, daha etkin aşı geliştirme yönünde ilerledik."

Koçak, etkili sonuçlar alınabilecek bir molekül geliştirmeye çalıştıklarını dile getirerek, maliyeti azaltmak için de yeni diziler eklediklerini anlattı.

Türkiye'de Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk mRNA aşısının yazın kullanıma sunulması planlanıyor

"GELİŞTİRDİĞİMİZ AŞIDA SOĞUK ZİNCİRE GEREK KALMAYACAK"

mRNA teknolojilerinin belirli ısı koşullarında taşınması gerektiğine dikkati çeken Koçak, şunları kaydetti:

"Biz herhangi bir molekül yerine stabil ve etkin bir molekül oluşturma yönünde özellikle uğraştık. Geliştirdiğimiz aşıda soğuk zincire gerek kalmayacak. 6 ay kadar oda sıcaklığında dayanabilecek bir molekülle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Üniversitemizdeki laboratuvarda Türkiye'nin ilk mRNA aşısını geliştirmiş olduk. Bundan 1,5 ay önce ilk mRNA aşısını geliştirdik ve hayvan deneylerine başladık. Hayvan denemelerinde de son aşamaya doğru gidiyoruz. Bundan başka farklı 3 tane daha prototip aşı dizayn ettik. Onların da sentezleri tamamlandı. En etkili olanla da 1,5-2 ay içinde insan denemelerine başlayacağız. Etkin ve ısıya dayanıklı bir aşı oluşturmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, yaz aylarında bu aşıyı insanlığın hizmetine sunmak."

Türkiye'de Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk mRNA aşısının yazın kullanıma sunulması planlanıyor

"LABORATUVARIMIZIN IŞIKLARI 6 AYDIR HEMEN HEMEN HİÇ SÖNMEDİ"

Koçak, salgın sürecinden dolayı faz çalışmalarının kısa tutulduğunu belirterek, tüm aşıların 3. fazda acil kullanım onayı aldığını bildirdi.

2-3 yıllık dönemde bu aşılarda tekrar doz ayarlamasına gidilebileceğini anlatan Koçak, "Şu anda ihtiyatlı olarak 2 doz olarak devam ediyor. Biz de benzer şekilde hayvanlar üzerinde ilk aşılamayı yaptık. İkinci dozu 2 hafta sonra uygulayacağız. Daha sonraki süreçte de aldığımız sonuçlara göre insan aşamasına geçeceğiz. Ekibimiz büyük bir özveriyle çalışıyor. Laboratuvarımızın ışıkları 6 aydır hemen hemen hiç sönmedi. Amacımız, olası bir salgın durumunda hemen devreye girip, dünya ölçeğinde mRNA teknolojisine dayalı aşı üretebilecek bir ekip oluşturmak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk mRNA aşısının yazın kullanıma sunulması planlanıyor

Kaynak: AA / Güncel

Selçuk Üniversitesi Ege Üniversitesi Türkiye Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Bakmadan Geçme

Hareket Proje Taşımacılığı halka arz katılım endeksine uygun mu? Hareket Proje Taşımacılığı helal mi, caiz mi? Postpartum (doğum sonrası) depresyon nedir? DOLAR BUGÜN NE KADAR? #128176 16 Mayıs 2024 dolar / euro bugün kaç TL? #128184 Bugün voleybol maçı var mı? 16 Mayıs kimin voleybol maçı var? Bugün hangi voleybol maçı var? 19 Mayıs ile ilgili şiirler 2024! 1-2-3-4-5 kıtalık 19 Mayıs şiirleri uzun ve kısa! 19 Mayıs kısa sözler ve anlamlı mesajlar neler? HANDE BALADIN KİMDİR? Hande Baladın kaç yaşında, boyu kaç, nereli? Bütçe Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır? Bütçe yapılırken nelere dikkat edilmeli? AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR? Ayhan Bora Kaplan olayında son durum ne? Ne oldu, olay ne? 3 yıl atama olmayacak mı? 3 yıl memur alımı olmayacak mı? Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımı durdu mu? Ayşe Tolga kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Ayşe Tolga kaç yaşında, nereli? Ayşe Tolga biyografisi! Şükrü Yaman kimdir? Şükrü Yaman kaç yaşında, nereli? Şükrü Yaman hayatı ve biyografisi! POLİS TAYİNLERİ TARİHİ 2024! Polis tayinleri ne zaman açıklanacak? Polis atama ve yer değiştirme hangi tarihte olacak? 20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952
Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

500

Yorumlar (17)

ramazan:

hangi yaz

12
6
yanıtYanıtla
helal olsun:

helal olsun milli ve yerli

12
5
yanıtYanıtla
By yumurta:

Hiç çıkmamış yerli ve milli uçak traktör ve daha nicelerini unutma.

yanıt1
yanıt0
GENE BU AŞIYIDA OLUCAM:

Bulduğum tüm korono aşılarını olucam maskemide hiç çıkarmıcam korono benden korksun

6
5
yanıtYanıtla
Hamdi:

Helal işte budur. Yerli ve milli üretim. . .

4
1
yanıtYanıtla
NİSAN AYI ŞİMDİ DE OLDU YAZ AYLARI:

ACELE ETMEYİN BEYLER. ŞU YABANCI AŞILARA 3 MİLYAR DOLARCIK BİR ÖDEYELİM DE SONRASINDA HATIR İÇİN BİZİMKİSİNİ DE VURDURURUZ.

2
1
yanıtYanıtla
şahs-ı insani:

yerli milli dene dene bu hallere geldik . halk bank da halkımızın mış. ama yuzde 73 ü de yabancıların mış . 5 g teknolojisi de yerli milli hazırlanıyormuş . ama kürsel büyük şirketlerle de büyük anlaşmalar yapmak lazım mış . çipli bilezik de yerli ve milli mi acaba . olunca bir şey değişiyor mu . rakı milli mesela . caiz mi oldu müslümana . Bu hilal olan sağlık bakanlığın logosu neden olimpos tanrsı hermes ile değişti . odamı yerli milli ve dahii Rahmani . novus ordus seklerum . Red et .

1
0
yanıtYanıtla
aga:

hic olmazsa bizim olani deneyin sanki aldigim garanti belki bir seye faydasi yok zaten normal de herkes hasta olmiyor idi bence sonuc tam dedikleri gibi cikmayacak calismaya devam da virusu yok edecek sistem bulmak gerek hastalarda viruse karsi deneme yap limon olsun tuz olsun yada akla gelen seyleri sadece tek yere umut baglamak yanlis zaten care olsa o ulke de hastalar rekor sayi da bize zaten vermezler ilk bence deniyorlar

0
0
yanıtYanıtla
HAMUÇALİ:

UMARIM NE YAPTIĞINIZI BİLİYORSUNUZDUR.

0
0
yanıtYanıtla
Biruni:

Güzel reklam... Erciyes üniversitesi dokuz aydır uğraşıyor. Daha bir tarih veremedi. Durumun ciddiyetinin farkında bilim adamları çünkü. Nitekim onlar yakında üçüncü faz çalışmasına geçecekler. Buna rağmen bir öngörüleri yok. Maşallah bu, yaza rezervli. Umarım olur tabi, takdir eder, utanıriz.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title