Haberler

Sakarya'da Yunanistan Drama mübadillerinin kente gelişlerinin 100. yılında etkinlik gerçekleştirildi

Güncelleme:

Sakarya'da Yunanistan Drama mübadillerinin kente gelişlerinin 100. yılında düzenlenen etkinlikte, kültürel değerler sergisi açıldı ve konuşmalar yapıldı.

Sakarya'da Yunanistan Drama mübadillerinin kente gelişlerinin 100. yılında etkinlik gerçekleştirildi.

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinde 6 Mayıs 1924'te Drama Ravika köyünden "Gülnihal" isimli gemiyle ayrılanların Serdivan ilçesine gelmesinin üzerinden 100 yıl geçti.

Serdivan Mübadilleri Derneğince düzenlenen program kapsamında Kemalpaşa Merkez Mahallesi Camisi'nde Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu, Kemalpaşa Mahallesi'ndeki etkinlik mekanında kültürel değerler sergisi açıldı.

Programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Yaşar Karadeniz, bu günlerin ve bu vatanın kendilerine, tarihte çile ve acı çekenler ile büyük fedakarlıklarda bulunanlar tarafından sağlandığını söyledi.

Karadeniz, 100 yıl önce yaşanan mübadelenin de bunun bir parçası olduğunu dile getirerek, "Doğduğunuz, büyüdüğünüz, yaşadığınız topraklarınızı bırakıyorsunuz başka bir yere geçiyorsunuz, bu kolay bir şey değil. Birliğinizi, beraberliğinizi koruyarak 100 yıl önceki ruhu bugün burada yaşatıyorsunuz. Bunu bugün yaşamak kadar yarın ki nesillere de aktarmanın çok önemli olduğu kanaatindeyim çünkü onlar da yaşananları bilirlerse zorlukları öğrenirlerse bugünlerinin ve yarınlarının kıymetini daha iyi öğreneceklerdir." diye konuştu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, bu dönemde vatanlarını geride bırakarak Anadolu'nun bağrına sığınan atalarının, geride asla unutulmayacak izler bıraktığını kaydetti.

Bayrak sevdalısı atalarının yüreklerindeki vatan aşkıyla binbir zorluğa göğüs gerdiğini, ev, köy ve topraklarından ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Kocacık, "Ancak yüreklerindeki bayrak sevgisi bir an olsun solmadı, hiç eksilmedi. Onlar çocuklarını, torunlarını ve gelecek nesilleri için yeni bir hayat kurma mücadelesi verirken asla vatan derdinden vazgeçmediler. Bugün onların emanet ettiği bu topraklarda onların hatırasını yaşatmak ve bayraklarına olan sadakatlerini anmak bizler için onur ve gururdur." ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, bu toprakların her bir metrekaresinde binlerce şehidin kanının olduğunu belirtti.

Mübadelede gözyaşlarıyla zulüm, baskı ve işkenceden kurtularak vatanına dönmek için yola çıkmış büyüklerin hikayelerinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Alemdar, "Unutmamamız için bu faaliyetlerimizi daha sık, dolu bir şekilde yapmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Büyüklerimizin yaşamış olduğu o günlerin her anını, her saniyesini hem hüznünü hem de sevincini çocuklarımıza mutlaka anlatmalıyız. O bağları koparmamak için kültürel faaliyetlerimizi, geleneklerimizi bir ve beraberce geleceğe taşımalıyız." şeklinde konuştu.

Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, göç sürecinin ne kadar zorluklarla yaşandığına herkesin şahit olduğunu belirterek, belediye olarak sivil toplum kuruluşları ve hemşehri derneklerinin yanında olduklarını ifade etti.

Serdivan Mübadilleri Derneği Başkanı Aydın Cıngır, 100 yıl önce Balkanlar'daki Türklerin ana vatana göçünü, mübadeleyi anmak için toplandıklarını söyledi.

Atalarının 100 yıl önce yaptığı göçü zihinlerde sürekli taze tutmak ve öz kültürlerini araştırıp doğru şekilde gençlere ve gelecek nesillere aktarmak için derneği kurduklarını, mübadelenin 100. yılında ilk kez böyle bir faaliyetle halkın huzuruna çıktıklarını dile getiren Cıngır, "Kültürümüzün ve insanımızın güzelliklerini sizlerle paylaşmanın onuru ve sevinci içerisindeyiz." dedi.

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi ve yerel sanatçı konseri gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Yunanistan Sakarya Kültür Sanat Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title