Haberler

Ölüm Yıl Dönümünde Vedat Türkali Kimdir?

Yalova'da tedavi gördüğü hastanede 29 Ağustos 2016 yılında yaşamını yitiren ünlü yazar, senarist ve şair Vedat Türkali kimdir? Yazar, senarist Vedat Türkali kimdir?

Türk Edebiyatının önemli isimlerinden , bundan iki yıl önce hayata veda etti. Türkali, 13 Mayıs 1919'da Samsun'da doğdu. Asıl ismi Abdulkadir Pirhasan olan ünlü yazar, Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlendi.

9 YIL HAPİS CEZASI ALDI

, Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra, komünist faaliyetler yürüttüğü iddiasıyla 1951'de tutuklandı. 9 yıl hapis cezası aldı ve 7 yıl sonunda şartlı olarak serbest kaldı.

Ölüm Yıl Dönümünde Vedat Türkali Kimdir?

SENARİSTLİK YAPTI

ile Gar Yayınları'nı kuran Vedat Türkali, 1960'ta ''Dolandırıcılar Şahı'' ile senaristliğe başladı. 1965'te ''Karanlıkta Uyananlar'' filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ''En İyi Senaryo Ödülü''nü kazandı. Senaristliğin yanında yönetmenliği de denedi. Yeşilçam'da birçok filmin senaristliğini üstlenen Türkali, 1974'te ''Bir Gün Tek Başına'' gibi Türkçe'nin en değerli eserleri arasında yer alan kitabı okurlarla buluşturdu.

AKTİF SİYASETE ADIM ATTI

Türkali, 2002 yılında DEHAP'a aday olarak aktif siyasete adım attı. Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası, Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesidir.

YALOVA'DA HAYATINI KAYBETTİ

Başarılı yazar, 97 yaşında, 29 Ağustos 2016 Pazartesi günü saat 06.00'da Yalova'da tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti ve 80 yıl hayatını paylaştığı eşi Merih Pirhasan'ın yanına defnedildi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Vedat Türkali Yalova Yaşam Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title