Haberler

Kuruyan "Kuru göl" su tuttu, giden turnalar geri döndü

Güncelleme:

Kuruyan "Kuru göl" su tuttu, giden turnalar geri döndü Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan Kurugöl, geçtiğimiz yıl kuralık nedeni ile yok olma tehdidi yaşarken bu yıl yeniden su tutarak göçmen kuşlara ev sahipliği yaptı Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan Kurugöl, geçtiğimiz yıl kuralık nedeni ile...

Kuruyan "Kuru göl" su tuttu, giden turnalar geri döndü

Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan Kurugöl, geçtiğimiz yıl kuralık nedeni ile yok olma tehdidi yaşarken bu yıl yeniden su tutarak göçmen kuşlara ev sahipliği yaptı

SİVAS - Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan Kurugöl, geçtiğimiz yıl kuralık nedeni ile yok olma tehdidi yaşarken bu yıl yeniden su tutarak göçmen kuşlara ev sahipliği yaptı.

Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan kuş gölü yaklaşık bir asır önce kurumaya başladı. Göl kurumaya başlayınca yanı başındaki köylüler farklı su kaynaklarına yakın olabilmek için taşınmak zorunda kaldı. Gölden yaklaşık 5 kilometre uzaklığa taşınıp yeni bir köy kuran köy sakinleri, yeni köylerine de "Kurugöl" ismini verdi. Gölün adı da "kurugöl" olarak kaldı. Her geçen gün biraz daha kuruyan göl geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruma noktasına gelmişti. Gölün her yıl ev sahipliği yaptığı bir çok kuş türü göle uğramadı. Bu durum en çok Kurugöl sakinlerini üzdü. Göl bu yıl içerisinde SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Karların erimesi ile Kurugöl yeniden su tuttu. Göldeki su seviyesi son yılların en üst seviyesine ulaştı. Gölün su tutması ile birlikte doğal misafirleri de geri döndü. Gölün ilk gelen misafirleri turnalar oldu. Gölde konaklayan turnalar havadan görüntülendi. Su toplayan gölde, sarı sazlıklar ve öbek öbek oluşan göletler görsel bir ziyafet sundu.

Köy sakinlerinden Mustafa Özen, geçtiğimiz yıl tamamen kuruyan gölün bu yıl su tuttuğunu belirtip, "Gölümüz bir kuş cennetidir. Çok farklı kuş türlerini barındırır. En çok turnalar uğrar. Kaz, ördek ve leylek gibi birçok türe ev sahipliği yapar. Gölümüz geçtiğimiz yıl kuraklık nedeni ile kurumuştu. Bu yıl yine su tuttu" dedi.

Haşim Öner ise,"Gölümüz koruma altına alındı. Geçtiğimiz yıl kuraklık yaşamıştık. Ancak bu yıl gölümüzün su seviyesi güzel" dedi.

Köy Muhtarı Erkan Özen gölün koruma altına alınmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirip, "Devletimiz gölümüzü koruma altına aldı. Artık bilinçsiz avcılar gölümüze gelip kuşları avlayamayacak. Gölümüz bu yıl su da tuttu. Artık bu türler gölümüzde doğal ortamlarında daha rahat hayat sürebilecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kurugöl Sivas Güncel Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı! Bugün seçim olsa AK Parti ikinci oluyor

Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı! Bugün seçim olsa AK Parti ikinci oluyor

13 ilde nefes kesen operasyon! 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi

13 ilde nefes kesen operasyon! 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı ne zaman 2024, kaç gün kaldı? #128046 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Bugün hangi maçlar var? #9917 Bugün maç var mı? 15 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Survivor'da haftanın 2. Eleme adayı kim oldu? Survivor'da dün ne oldu? #128250 Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 15 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 2024 Köprü ve otoyol ücretlerine zam geldi mi? 15 Temmuz, FSM, Osmangazi ve Çanakkale Köprüsü ne kadar, kaç TL oldu? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 15 Mayıs! AZ ÖNCE İZMİR'DE DEPREM Mİ OLDU? Son dakika İzmir deprem verileri! İzmir'de ne kadar, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Güneş'te patlama! Güneş'te patlama olursa ne olur? Güneş patlaması insanları etkiler mi? HPV aşısı ücretsiz mi? İBB ücretsiz HPV aşı başvurusu nereden, nasıl yapılır? HPV aşısı ücretsiz olacak! HPV aşısı nedir? HPV aşı başvurusu nereden yapılır? BAŞVURU EKRANI! GELİNİM MUTFAKTA 15 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 15 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title