Haberler

Kızılay, 250 Bin Suriyeliye Yardım Ediyor

Güncelleme:

Türk Kızılayı, kendi imkanlarıyla Türkiye'ye gelen 250 bin Suriyeli sığınmacıya yardım ediyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Suriye'de yaşanan iç savaş sonrası kamplarda barınan ya da kendi imkanlarıyla Türkiye'ye gelen 250 bin sığınmacıya yardım ettiklerini açıkladı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Antalya Şubesi'nin yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Vali Yardımcıları Turan Eren ve Mehmet Kurdoğlu, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ile kamu kurum ve kuruluşları müdürlerinin katıldığı açılış dua okunması ve kurdele kesimi ile gerçekleştirildi. Etkinlikte, Kızılay'a desteklerinden dolayı Antalya Sanayici İşadamları Derneği'ne Gümüş Madalya Beratı, 1E1 Marketler Grubu'na ise teşekkür plaketi verildi.

Açılış sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Suriye'ye yapılan insani yardımlar konusunda bilgi verdi. Suriye'de başgösteren iç savaş sonrası yaklaşık 180 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye sığındığını belirten Akar, "Bunlar 18 kampımızda barındırılıyor. Devletimizin yanında yardımcı rol oynayan Kızılay bu kampların gıda ve barınma işlerini hallediyor" dedi. Kamplarda barındırılanların yanında kendi imkanlarıyla Türkiye'ye yerleşen 70 bin Suriyeli'nin de ihtiyaçlarının karşılandığını dile getiren Akar, Kızılay'ın yardımlarından en büyük payı ise Suriye'de kalanların aldığını söyledi.

ZERO POİNT OPERASYONLAR YAPIYORUZ

Gıda, bebek maması ve ilaçlar gibi temel ihtiyaç malzemelerini temin edemeyen Suriyeliler için sınır kapılarından yardımlar yaptıklarını vurgulayan Kızılay Genel Başkanı Akar, "Suriye içerisinde esas kötü durumda olan onlar. Türk Kızılayı olarak 'zero point' dediğimiz 'sıfır noktası' operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Suriye sınırında 5 kapımız var. Bu kapılardan her gün periyodik ve sürekli olarak Suriye tarafına yiyecek, içecek ve bütün ihtiyaç malzemelerini sevk ediyoruz. Bu yardımımız çok önem taşımaktadır" diye konuştu.

YARDIMLARI KOORDİNE EDİYORUZ

Türk Kızılayı olarak sivil toplum örgütleri platformuyla başlatılan 'Bir ekmek bir battaniye kampanyasında' toplanan yardımların da Suriye'ye aktarılması görevini üstlendiklerini anlatan Ahmet Lütfi Akar, "Kızılay her üç olayın da içindedir ve yardımları koordine etmektedir. Suriye'deki iç savaşın bitmesi, kardeşin kardeşi vurmasının önüne geçilmesi ve bir an önce orada barışın hakim kılanarak açlık, sefalet gibi durumların ortadan kalkmasını dilemekten başka yapacak bir şeyimiz yok" ifadelerini kullandı.

CİLVEGÖZÜ'NDE KAN SORUNU YOK

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda dün meydana gelen patlamayla ilgili de bir değerlendirmede bulunan Ahmet Lütfi Akar, "Suriye tarafından gelen bomba yüklü bir kamyonun patlatılması neticesinde 13 kişi hayatını kaybetti. 50 kadar yaralı var. Kızılay olarak kan ihtiyaçlarının olup olmadığıyla alakalı teşebbüse geçtik. O bölgede 1100 kan stoğumuzun olduğu ve hiçbir şekilde kan ihtiyacının aksamadığı bilgisini verebilirim. Ekiplerimizi orada müdahaleye hazır halde bekletiyoruz. Ayrıca 10 kişilik bir ekibimizi de oraya yolladık. Zarar gören vatandaşların yakınlarına hizmet etmeye çalışıyorlar" dedi.

KIZILAY HER TÜRLÜ AFETE HAZIR

Gazetecilerin "Kızılay olarak Türkiye'de yaşanacak olası bir afete hazır mısınız?" şeklindeki sorusuna yanıt veren Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar şunları söyledi:

"Hiç kimse merak etmesin Türk Kızılayı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olarak bütün tedbirleri aldık. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Suriye sınırına kurduğumuz çadırlar hariç 90 bin çadırımız var. Bunu 110 bine çıkarmak için çalışıyoruz. Çadır konseptlerimiz değişti. Hepsi izolasyonlu, hatta 2 oda 1 salon dediğimiz türden 28 metrekare çadırlar oluşturduk. Keçe izolasyonu yapıyoruz. Sıcağa, soğuğa ve yağmura karşı daha dayanıklı çadırlarımız var. Mutfak seti ve battaniye gibi malzemeleri de yerine koyuyoruz."

VAN DEPREMİ SONRASI ÇADIR STOĞU SIFIRDI

2011 yılında yaşanan Van depreminin ardından Türkiye'nin çadır kapasitesinin 'sıfır' olduğuna dikkati çeken Kızılay Genel Başkanı Akar, "Devletin tüm birimlerinin afete hazır olması lazım. UMKE, AKUT, AFAD ve benzeri kuruluşların acil müdahale timlerinin oluşturulması lazım. Haberleşmenin, nakliyenin oluşturulması lazım. Bunların hepsini AFAD koordine ediyor. Biz barınma, beslenme ve gelen yardımların dağıtılması konusunda rol almayı planlıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız da devam ediyor" ifadelerini kullandı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Kızılayı Kızılay Antalya Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title