Haberler

Hatay'da keşfedilen mağaraya, 'Bilge Taş' adı verildi

Hatay'da keşfedilen mağaraya, 'Bilge Taş' adı verildiHatay'ın Yayladağ ilçesinde volkanik Kel Dağı'nın 20 metre derinine yapılan dalış ile keşfedilen mağaraya, 'Bilge Taş' adı verildi.

Hatay'da keşfedilen mağaraya, 'Bilge Taş' adı verildi

Hatay'ın Yayladağ ilçesinde volkanik Kel Dağı'nın 20 metre derinine yapılan dalış ile keşfedilen mağaraya, 'Bilge Taş' adı verildi.

İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Doğa ve Bilim Derneği Başkanı Prof.Dr. Cemal Turan, mağarayı yüksek lisans öğrencisi Mahmut İğde'nin bulduğunu ve onun üzerine çalışma başlattıklarını belirtti. Turan, iki yıldır projenin üzerinde çalıştıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu

öHatay Dalış Kulübü Başkanı Samet Uygur ve Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri Mahmut İğde ve Necdet Uygur, Servet Doğdu dan oluşan Proje ekibi mağaranın topoğrafik ve Biyolojik çeşitlilik yapısını ortaya çıkarmak için çalışmaktadırlar. Mağarayla ilgili bir makale yapıp uluslararası dergiye yollayarak mağaranın uluslararası anlamda tanınırlığını ve Bilimsel camiaya ve halka mal olması sağlamıştır.ö

BİLGETAŞ MAĞARASI ADI VERİLDİ

Prof Dr Cemal Turan, mağara ismini içerisindeki objeden aldığını ifade ederek, öProje ekibinin inceleme, ölçüm ve haritalandırma konularında yapılan çalışmalar sırasında mağara içerisinde dikik taşın, düşünen bilge bir insana benzeyen heykel nedeniyle, literatürlere de Bilge taş (Visdom Stone Cave) olarak ismi girdi. Bu mağaranın oluşumu hakkında da çalışmalarımız devam etmektedir. Bu sualtı mağaranın benzeri özelliği itibarı ile ne Türkiye de nede Yabancı ülkelerde bulunmamaktadır. Bilge taş su altı mağarası bu özeliği bakımından dalış turizmini canlandırmak ve bölgesel turizme katkıda bulunmak için Hatay için büyük bir fırsattırö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cemal Turan Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title