Haberler

Hacı Bektaş Veli, Törenlerle Anıldı

ÜNLÜ halk düşünürü Hacı Bektaş Veli, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesinde düzenlenen törenlerle anıldı.

ÜNLÜ halk düşünürü Hacı Bektaş Veli, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesinde düzenlenen törenlerle anıldı. Törenlere Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı. Törende konuşan Kılıçdaroğlu, "Kimseyi incitmeyeye, kırmamaya özen göstermeliyiz. Tüm düşüncelere saygı göstermek, hosgörülü olmalıyız" dedi.

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen 47'nci Ulusal, 21'inci Uluslararası Hacı Bektaşı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'ne Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DSP eski genel başkanı Zeki Sezer Hacıbektaş katıldı. Yaklaşık 8 bin kişinin izlediği törenlere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da mesaj gönderdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah ekibinin gösterilerinin ardından konuşmalara geçildi.

GECİKEN ADALETE DİKKAT ÇEKTİ

Hacıbektaş Belediye Başkanı ve Hacıbektaş Veli Anma Kurulu Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu yaptığı konuşmada, yurt içi ve yurt dışından onbinlerce Alevi-Bektaşi düşüncesine sahip canların bir araya geldiğine söyledi. Alana gelen herkesin konuk olduğunu belirterek ünlü düşünürün 'İncinsen de incitme' sözlerini hatırlatarak, provokatörleri uyaran başkan Selmanpakoğlu Ergenekon davası ve diğer davalardan dolayı cezaevlerinde tutulanlara dikkat çekti. Selmanpakoğlu, "Gecikmiş adalet insan psikolojisi üzerinde büyük tahribatlar yapar, vicdanları kanatır. Hacı Bektaş Veli, düşmanlarınızın dahi insan olduğunu unutmayın, incinsen de incitme derken, hoşgörü ve sevgiyi her zaman ön plana çıkartmıştır. Buğdayla samanı birbirinden ayıran rüzgar gibi olmayı diğer bir ifadeyle adaleti hızla sağlamayı ögretmiştir. Yargı önündeki bir çok davalarda gecikmeler nedeniyle özgürlükleri kısıtlanan suçlu olup olmadıkları kesinleşmemiş insanların davalarının Hacı Bektaş Veli ögretisi gibi çağdaş hukuk anlayışıyla bir an önce sonuçlandırılması ülkemiz barışına katkı sağlayacaktır" dedi.

Başkan, alanda 20 kişilik bir grubun provokosyon yaptığını, kimsenin yuhlanmamasını istedi. Hacıbektaş belediye Başkanı Selmanpakoğlu, zaman zamanda yuh çekenleri 'lütfen, lütfen' diyerek uyardı.

KILIÇDAROĞLU'NA İLGİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törenlere katılmak üzere karayoluyla Hacıbektaş İlçesi'ne geldi CHP flamaları ve hayır yazılı dövizlerle karşılanan Kılıçdaroğlu, alana girerken 'Başbakan Kemal' sloganları atıldı. Protokol tribününe oturan Kılıçdaroğlu'nu CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ile Genel Sekreter Önder Sav yalnız bırakmadı. Vatandaşlar Kılıçdaroğlu'nun elini sıkmak öpmek için protokol tribünü önünde izdiham yaratınca, güvenlik görevlileri ve belediye görevlileri, CHP liderinin bulunduğu bölgeyi el ele tutuşarak çembere aldı. CHP'li eski bakanlardan Seyfi Oktay ile Kamer Genç de alana gelişlerinde vatandaşların sevgi gösteriyle karşılandı. Törenler sırasında bazı kişiler ellerinde Kılıçdaroğlu'nun resmi bulunan 'Oyunuz hayırlı olsun' yazılı pankartları taşıdılar. Bu pankartları zaman zamanda yakıcı güneşten korunmak için başlarının üstünde tuttular.

HACI BEKTAŞ AYDINLANMANIN YOLUNU AÇTI

Kemal Kılıçdaroğlu, alkışlarla 'Başbakan Kemal', 'Halkçı Kemal' sloganları arasında geldiği kürsüde, Hacı Bektaş Veli'nin aslan ile ceylanı bir araya getirdiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ünlü düşünürün sözleriyle göndermeler yapan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Eger gücü sevgiyle barıştırırsak toplumu huzura kavuşturmus oluruz, bunu yürekten inanıyorum. Hacı Bektaş Veli aydınlanmanın öncüsü ve gönül adamıdır. Uygarlıktan, 13'üncü yüzyıldan başlayarak dünyayı aydınlatacak söylemleri yazdı. Günümüze kadar taşıdı. Biz bunları 21 yüzyıla gelip Hacı Bektaşı anıyorsak, onun büyüklüğü daha iyi anlaşılmıs olur. Hacı Bektaş Veli aydınlanmanın yolunu açtı. Hacı Bektaş Veli ile birlikte tüm Anadolu erenleri Balkanlara kadar sevgiyi hoşgörüyü anlattılar, dostluğu anlattılar. Ötekileştirmeden, bir olun diri olun, güzel olun dedi. Gönlünüz insan sevgiyle dolu olsun diye bize öğrettiler. Hacı Bektaş Veli, insanlığı anlattı. Toprak gibi herkese aynı bakacaksın, elinden gelen her iyiliği yapacaksın. Evrensel mesajlar veriyor. Buraya gelirken bir konuşma hazırlayayım dedim ama siz günestesiniz uzun uzun konuşmak istemiyorum. Kimseyi incitmeyeye, kırmamaya özen göstermeliyiz. Biz sevgi insanı olmak zorundayız. İnsanları sevmek zorundayız. düsüncesini beğenmediğimiz insanlara da saygı göstereceğiz. Düsünceler farklı olursa dinamik bir yaşam olur. O nedenledir ki tüm düsüncelere saygı göstermek, hosgörülü olmalıyız."

BAKAN ÇELİK KONUŞTU

Devlet Bakanı Faruk Çelik de törende bir konuşma yaptı. Buraya siyaset için değil, hizmet için geldiklerini belirten Bakan Çelik, "Hacıbektaş'ın huzurunda nasıl tavır takınacağımızı en iyi sizlerin bilmesi gerekmektedir. Milletimizin hamurunu yoğurmus Hacı Bektaş-ı Veli'yi anmak ve anlamak için burada bulunuyoruz. Hünkarın huzurunda olmaktan sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. Hepinize saygılar sunuyorum. Tepki gösterenlere şunu söylüyorum, dinleyin tepki gösterin. Dinlemeden tepki göstermek buraya yakışmıyor. Yeterince siyasete boğulduk. Bu mekan siyaset değil, sevgi mekanıdır" diye konuştu.

Alevilerin, Bektaşilerin taleplerinin çözümünde son noktaya gelindiğini vurgulayan Çelik, cemevlerinin statüsünün de çözüleceğini, bu koınuda son noktaya gelindiğini ifade etti.

DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜ CEMAL ŞENER'İN

Şiir ve öykü yarışmasında dereceye girenlere ödüllerin verilmesi ile devam eden Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende 17'nci Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü ise Alevi düşüncesi konusunda yaptığı önemli araştırmaları ile tanınan gazeteci yazar Cemal Şener'e verildi.

Törenlerin ardından bakanlar Çelik, Yıldırım ve Günay, ünlü düşünürün külliyesindeki müzeyi gezdi.

Hacıbektaş İlçesindeki törenler nedeniyle polis güvenlik önlemlerini artırdı. Alan üstünde polis helikopteri sürekli uçuş yaparken, tören alanına girenlerin üstleri tek tek arandı. Üzerinde Deniz Gezmiş'in resminin yer aldığı bir pankart alana sokulmadı. Tekel işçileri ise '4 C'ye hayır' yazılı kağıtlarla dikkati çekti. Resmi ve sivil polisler, Cumhuriyet alanını sabit kameralarla sürekli kontrol altında tuttu.

Oktay ENSARİ- Demet ÖZTÜRK- Ahmet KORKMAZER- NEVŞEHİR-DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title