Haberler

Toplantıda Renkli Dakikalar! Erdoğan'ın Sözleri, Uganda Cumhurbaşkanı'nı Güldürdü

Güncelleme:

Resmi ziyaret için Uganda'da bulunan Erdoğan'ın, konuşmasında "Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir" anlamına gelen Uganda atasözünü hatırlatması, Uganda Cumhurbaşkanı'nı güldürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin birlikte düzenlediği basın toplantısında renkli anlar yaşandı. Erdoğan'ın konuşmasında "Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir" anlamına gelen Uganda atasözünü hatırlatması üzerine Museveni'yi güldürdü. Museveni'nin eliyle tempolu bir şekilde masaya vurması dikkat çekti.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Resmi bir ziyaret için Uganda'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"ÜLKEMİZ 5 MİLYON DOLAR KATKI YAPTI"

"Uganda, Doğu Afrika ve kıtanın meseleleri ile de yakından ilgileniyoruz. Uganda'nın geçtiğimiz yıllarda kıtadaki Ebola salgınıyla mücadelede oynadığı rolü de takdir ediyoruz. Sağlık alanında önemli başarılara imza atıldı. Ülkemiz de bu süreçte batı Afrika'nın Ebola ile mücadelesine 5 milyon dolar katkıda bulundu. Uganda milenyum kalkınma hedeflerine anayasasında yer vererek bu alandaki amaçlarını ortaya koymuştur. Bu hedeflerin de aşırı yoksulluğun yarıya indirilmesi ve AIDS tedavisine erişimin sağlanması gibi önemli olanlarını hayata geçirmiştir. Bu güzel ülkenin çalışkan insanlarının Afrika'nın ilk güneş enerjisiyle çalışan otobüsünü ürettiğini öğrendim. Tebrik ve takdirlerimi ifade etmek isterim.

Malum Afrika'nın 54 ülkesi var. Şu anda 30 ülkesinde büyükelçi bulunduran bir ülkeyiz. Özellikle Doğu Afrika'nın kalkınmasına büyük önem veriyoruz, çabalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.

ERDOĞAN, UGANDA ATASÖZÜNÜ HATIRLATTI

Özellikle 2004 yılından itibaren Somali'nin ayağa kalkması için bölge ülkeleri ile birlikte büyük çaba harcıyoruz. Burada bir gerçeğin altını çizmem lazım. Burada Uganda'nın çabalarının altını çizmem lazım. Burada bir Uganda atasözünü ifade etmeden geçemem. 'Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir.' Bu yaz yapılacak seçimlerin suhuletle gerçekleşmesini, bölgenin huzuruna katkıda bulunmasını diliyorum.

"GENİŞ BİR ELÇİLİK İNŞA ETMEK İSTİYORUZ"

35 yıldır terörle mücadele eden ülkemizde biz bunun bedelini çok ağır ödedik, ödüyoruz. Bölgenin en önemli tehdit unsuru şu anda mezhepçiliktir. İkincisi ırkçılık unsurudur. Ve ne yazık ki ırkçılık unsuru da terörizmi teşvik eden en önemli başlıklardan biridir. Aslında bizim değerlerimizde ne Arap'ın Arap olmayana ne de Arap olmayanın Arap'a üstünlüğü yoktur. Üstünlük yaratıcıya yakınlıkladır. Bizim için asla makam, mevki, ırk bunların hiçbirisi takdir sebebi değildir. Üçüncüsü terörizm. Bizler bugüne kadar çok büyük bir mücadele ortaya koyduk.

İstiyoruz ki Uganda'da kirada değil de şöyle genişçe bir alanda çok daha büyük bir elçilik binasını inşa edelim.

Türkiye'nin Afrika'da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Kazan kazan temelinde iş birliği yapmak istiyoruz. Alt yapı, üst yapı bu tür alanlarda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettim. Biz Uganda'nın geleceğinin parlak olduğunu biliyorum. Ziyaretimin hayırlı olmasını, Beyaz Nil kadar güzel geçmesini temenni ediyorum."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Yoweri Museveni Afrika Politika Dünya Güncel Haberler

Sosyal medya platformu X, Türkiye'de ofis açıp temsilci atadı

Sosyal medya platformu X, Türkiye'de ofis açıp temsilci atadı

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Milyonluk otomobil ile İstanbul gezintisi! Tasarruf tedbirlerinin teğet geçtiği bakanlık

Milyonluk otomobil ile İstanbul gezintisi! Tasarruf tedbirlerinin teğet geçtiği bakanlık

Bakmadan Geçme

AK Parti'de bir istifa daha! Rize'nin ardından Adıyaman il başkanı da görevinden affını istedi

AK Parti'de bir istifa daha! Rize'nin ardından Adıyaman il başkanı da görevinden affını istedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title