Haberler

Çin Dışişleri Bakanı Afrika Boynuzu'ndaki Barış ve Kalkınmaya Dair Görüşlerini Aktardı

Güncelleme:

ADDİS ABABA, 11 Ocak (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang Salı günü Etiyopya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen ile birlikte Addis Ababa'da yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

ADDİS ABABA, 11 Ocak (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang Salı günü Etiyopya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen ile birlikte Addis Ababa'da yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Çin'in Etiyopya'daki barış anlaşmasına ilişkin görüşleri ve Çin'in Etiyopya'da gündeme getirdiği "Afrika Boynuzu'nda Barış ve Kalkınmaya Bakış" konferansına dair gelişmeler sorulduğunda Qin, Etiyopya'nın, Tigray'den gelenler de dahil olmak üzere tüm Etiyopya halkının ortak yurdu olduğunu söyledi.

Qin, Etiyopya Federal Hükümeti ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında kademeli olarak uygulamaya konulan bir ateşkes anlaşmasının kısa bir süre önce imzalanmasının ardından Etiyopya'nın artık barışı sabırsızlıkla beklediği ve kalkınmaya odaklandığı yeni bir aşamaya girdiğinin altını çizdi.

Qin, Çin'in bunu görmekten samimiyetle memnun olduğunu ve Etiyopya hükümeti ve halkına içten tebriklerini ilettiğini aktardı.

Qin, ülkesinin her zaman Tigray'deki çatışmanın Etiyopya'nın bir iç meselesi olduğu ve Etiyopya halkının kendi iç farklılıklarını bağımsız olarak çözecek bilgeliğe ve yeteneğe sahip olduğu görüşünü benimsediğini belirtti.

Qin, Çin'in başından beri Etiyopya'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu, Etiyopya hükümetini ve halkını ulusal barış, birlik ve kalkınmayı sağlama çabalarında desteklediğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı, Afrika'nın sorunlarının Afrika'ya özgü yöntemlerle çözülmesi hususunda Çin'in Afrikalıları her zaman desteklediğini vurguladı.

Afrika Boynuzu'nun stratejik konumunun Afrika ve hatta Ortadoğu'nun barış ve istikrarı için büyük önem taşıdığını belirten Qin, Çin'in "Afrika Boynuzu'nda Barış ve Kalkınmaya Bakış'ı", bölge ülkelerinin birlik yoluyla güç bulmalarına, refah ve istikrara ulaşmalarına destek olmak için ortaya koyduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika Boynuzu İşleri Özel Temsilcisi Xue Bing'in bölgedeki birçok ülkeye yaptığı ziyaretleri hatırlatan Qin, Çin'in, tüm taraflar arasında uzlaşmaya ve bölgede barış ve kalkınmayı teşvik etmeye olumlu katkı sağlayan Afrika Boynuzu Barış Konferansı'nın düzenlenmesini desteklediğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı, ülkesinin, çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki insanların geçim kaynaklarını iyileştirmeye yardımcı olmak için Etiyopya'ya toplu gıda, aşı ve diğer insani yardım malzemeleri sağladığını kaydetti.

Çin'in bunu sürdüreceğini ve çatışmadan etkilenen bölgelerin yeniden inşasına aktif olarak katılacağını söyleyen Qin, uluslararası toplumu Etiyopya'ya yapılan insani yardımları artırmaya ve çatışmalardan etkilenen bölgelerin yeniden inşası ile ekonomik ve sosyal kalkınmasını desteklemeye çağırdı.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Başbakan Yardımcısı Addis Ababa Etiyopya Afrika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title