Haberler

Çevik Bir'i Yakan Emirler Ve İmza

Güncelleme:

28 Şubat'a ilişkin operasyonda gözaltına alınan Emekli Org. Çevik Bir, uygulama belgesindeki imza için sorgulanacak.

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında dün sabah saatlerinde düğmeye basıldı.

Soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Niğde ve Eskişehir'de toplam 31 adreste arama yapıldı. Aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu dönemin etkin askerleri gözaltına alındı.

Savcılık fezlekesinde 31 zanlı dönemin Refah-Yol hükümetinin çalışmasını engellemek ve hükümete karşı darbe girişiminde bulunmakla suçlandı. Gözaltına alınan zanlılar yapılan sağlık kontrollerinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

HEDEF BATI ÇALIŞMA GRUBU

Soruşturmanın 28 Şubat döneminde irticai faaliyletleri izlemek üzere kurulan 'Batı Çalışma Grubu'yla sınırlı tutulduğu bildirildi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, gözaltına alınan isimlerin Batı Çalışma Grubu'nun hazırladığı bazı belgelerde imzası olan kişiler olduğu belirtildi.

Zanlıların cumartesi günü adliyeye çıkarılabileceklerini söyleyen Görüşen, 'soruşturmanın yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde ve hukuka uygun olarak toplanan delillerin hassasiyetle değerlendirilmesiyle başlatıldığını' ifade etti.

ÇEVİK BİR'İ YAKAN EMİRLER VE İMZA

Postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat sürecine ilişkin operasyonda gözaltına alınan dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneral İdris Koralp, 28 Şubat kararlarının uygulanması için hazırlanan"Batı Harekât Konsepti"ne imza atmıştı. Dönemin Genelkurmay Plan Şube Müdürü Albay İdris Koralp, 28 Şubat 1997'deki tartışmalı MGK toplantısında alınan kararlar doğrultusunda yaklaşık 3 ay süren hazırlıkları yürüten isimdi.

Koralp'in emirler doğrultusunda yürüttüğü ve altına imzasını attığı çalışma, 6 Mayıs 1997'de "Batı Çalışma Grubu Eylem Planı"olarak şekillenmişti. "Gizli"ibareli, 19 sayfa 32maddeden oluşan plan, Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildikten sonra dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir tarafından tüm kuvvet komutanlıklarına gönderilmişti. Belgeye göre,"siyasi partiler, üniversiteler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri,medya vasıtasıyla kamuoyunun olumlu yönlendirilmesinin sağlanması"isteniyor.

Belgede yer alan sistematik emirlerden bazıları şöyle:

*Cumhuriyet'in temel nitelikleri arasında yer alan laiklik ilkesine sahip çıkılması amacıyla laiklik aleyhtarı yayın yapan radyo, televizyon ve yazılı basın neşriyatını takip etmek.

*Siyasi partiler, üniversiteler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, kadın ve gençlik teşkilatları,medya vasıtasıyla kamuoyunun olumlu yönlendirilmesini sağlamak, genç nesillerin körpe dimağlarına Cumhuriyet, Atatürk vemillet sevgisi işlenmesi.

*Kuran kurslarının Milli Eğitim Bakanlığı kontrolünde açılıp denetlenmesi için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması.

*Tarikat, vakıf ve cemaatlerin açtıkları Kuran kurslarının kapatılması için yetkili mercileri yönlendirmek. Yasal olarak açılan Kuran kurslarında Cumhuriyet rejimine bağlı din adamlarının görevlendirilmesini sağlamak.

*İrticai faaliyetleri nedeniyle TSK'dan uzaklaştırılanların kamu kurumlarında çalışmasını engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmasını sağlamak.

*Şeriatçı kadroların faaliyetlerini kontrol ve takip etmek.

*Hükümet değişikliği fırsatlarından yararlanıp köktendinci kadroları tasfiye etmek.

*İlahiyat fakültesi mezunlarından yararlanmak.

*Vakıf, dernek, yurt, özel okul, dergah gibi teşkillerin varsa bağlı olduğu şirketlerinmali yönden denetimlerini sağlamak.

*TSK garnizon ve personellerinin bu şirketlerden alışveriş yapmamasını sağlamak.

4 SAATLİK ARAMA

Çevik Bir'in istanbuldaki evi yaklaşık dört saat boyunca arandı. Evdeki bilgisarda yer alan bilgilerin kopyasının alındığı belirtildi.

Çevik Bir, Çağlayan Adalet Sarayı'ndaki adli tabiplikte sağlık kontorlunden geçirildikten sonra polis eşliğinde Ankara'ya gönderildi.

Ankara Ulus Devlet Hastanesi'nde de sağlık kontrolünden geçirilen Bir, daha sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

KILIÇARSLAN FENALAŞTI

Dönemin Seferberlik Tetkik Dairesi Başkanı emekli tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan da operasyonun hedefindeki isimlerden biriydi.

Saatler süren aramalar sırasında fenalaşan Kılıçarslan için ambulans çağırıldı.

Arama sırasında Balyoz davasının tutuklu sanıklarından MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın eşi Kılıçarslan'ın evine ziyarette bulunmak istedi. Ancak arama gerekçe gösterilerek ziyarete izin verilmedi.

Soruşturma kapsamında evlerinde arama yapılan ve haklarında gözaltı kararı çıkarılan diğer isimler ise şunlar:

ANKARA

Emekli Kurmay Albay Hüsnü Dağ

Emekli Kurmay Albay Arslan Daştan

Emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu

Emekli Kurmay Albay Sezai Kürşatökte

Emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz

Emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi

Emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı

Emekli Albay Mustafa Kemal Savcı

Emekli Albay Ziya Batur

Emekli Albay Ruşen Bozkurt

Emekli Albay Mehmet Şinasi Çalış

Emekli Albay Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu

Emekli Albay İsrafil Aydın

Emekli Albay Yahya Cem Özarslan

Emekli Binbaşı Ahmet Aka

Emekli Başçavuş Hamza Özaltun

İSTANBUL

Emekli Tuğgeneral İdris Koralp

Emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut

Emekli Albay Yüksel Sönmez

Emekli Albay Eser Şahan

Emekli Albay Cengiz Çetinkaya

Emekli Binbaşı Salih Eryiğit

Emekli Yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu

Emekli Yüzbaşı Mustafa Babacan

Emekli Başçavuş Necdet Batıran

Emekli Başçavuş Aydın Karaşahin

ÇANAKKALE

Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci

NİĞDE

Emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk

ESKİŞEHİR

Emekli Albay Alican Türk

ADALET BAKANI: YÜZLEŞİYORUZ

Soruşturmayla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Gelişmeleri beraber takip edeceğiz. Türkiye, yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyodlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için'' dedi.

GEREKÇE: HÜKÜMETE DARBE GİRİŞİMİ

Arama yapılan evlerin çoğu asker kökenli isimlere ait. Aramaların gerekçesi, dönemin Refah-Yol Hükümeti'ne yönelik darbe girişimi iddiası. Soruşturma ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçu nedeniyle yürütülüyor. Operasyonun 'Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu belirtiliyor.

SORUŞTURMAYI 'MAĞDURLAR' BAŞLATTI

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

BİR 'BALANS AYARI' DEMİŞTİ

28 Şubat sürecinde akıllara kazınan açıklamalardan biri Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun 'Bin yıl sürer" dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan'dan geçmesini "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle değerlendirmişti.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ'E İFADE VERMİŞTİ

Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Çevik Bir Çanakkale İstanbul 28 Şubat Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Bakmadan Geçme

Hareket Proje Taşımacılığı halka arz katılım endeksine uygun mu? Hareket Proje Taşımacılığı helal mi, caiz mi? Postpartum (doğum sonrası) depresyon nedir? DOLAR BUGÜN NE KADAR? #128176 16 Mayıs 2024 dolar / euro bugün kaç TL? #128184 Bugün voleybol maçı var mı? 16 Mayıs kimin voleybol maçı var? Bugün hangi voleybol maçı var? 19 Mayıs ile ilgili şiirler 2024! 1-2-3-4-5 kıtalık 19 Mayıs şiirleri uzun ve kısa! 19 Mayıs kısa sözler ve anlamlı mesajlar neler? HANDE BALADIN KİMDİR? Hande Baladın kaç yaşında, boyu kaç, nereli? Bütçe Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır? Bütçe yapılırken nelere dikkat edilmeli? AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR? Ayhan Bora Kaplan olayında son durum ne? Ne oldu, olay ne? 3 yıl atama olmayacak mı? 3 yıl memur alımı olmayacak mı? Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımı durdu mu? Ayşe Tolga kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Ayşe Tolga kaç yaşında, nereli? Ayşe Tolga biyografisi! Şükrü Yaman kimdir? Şükrü Yaman kaç yaşında, nereli? Şükrü Yaman hayatı ve biyografisi! POLİS TAYİNLERİ TARİHİ 2024! Polis tayinleri ne zaman açıklanacak? Polis atama ve yer değiştirme hangi tarihte olacak? 20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952
Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title