Haberler

Burdur Gölü'nün yüzde 47'si yok oldu! Profesörden "Susuzluk artık acı acı siren çalıyor" uyarısı

Güncelleme:

Türkiye'nin 7'nci büyük gölü olan Burdur Gölü'nde su seviyesi, en yüksek düzeye ulaştığı 1970 yılından bu yana 20,29 metre düştü. 54 yılda göl hacmi 7 bin 426 hektometreküpten yüzde 47'lik düşüşle 3 bin 952 hektometreküpe geriledi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Prof. Dr. İskender Gülle, "Burdur Gölü ve diğer göllerde susuzluk artık sinyal vermiyor, acı acı siren çalıyor" dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1959 yılından itibaren su seviyesi ölçümleri yapılmaya başlanan Burdur Gölü'nde su kotunun en yüksek olduğu seviye 1970 yılı Mayıs ayında 857,62 metre olarak ölçüldü. Bu tarihten itibaren su seviyesinde önemli düşüşler gözlenen Burdur Gölü'nde su kotu 2024 Şubat ayında yapılan ölçümle 837,33 metre kotuna inerek 20,29 metre azaldı.

SON 5 YILDAKİ SU KAYBI 2,81 METRE OLDU

54 yılda göl hacmi 7 bin 426 hektometreküpten yüzde 47'lik düşüşle 3 bin 952 hektometreküpe geriledi. Burdur Gölü'nde son 5 yıldaki su kaybı ise 2,81 metre oldu.

Burdur Gölü'nün yüzde 47'si yok oldu! Profesörden 'Susuzluk artık acı acı siren çalıyor' uyarısı

İSKELEDEN 25 METRE UZAKLAŞTI

2019 Şubat ayında 840,14 metre olan su seviyesi, 2024 yılı Şubat ayında 837,33 metre olarak ölçüldü. Su seviyesindeki düşüşle birlikte göl, Halk Plajı'nda bir zamanlar tekne turlarının yapıldığı iskeleden 25 metre uzaklaştı.

Burdur Gölü'nün yüzde 47'si yok oldu! Profesörden 'Susuzluk artık acı acı siren çalıyor' uyarısı

"SUSUZLUK ARTIK SİNYAL VERMİYOR, ACI ACI SİREN ÇALIYOR"

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, bölgede yaşanan genel su sıkıntısının akarsulara, göllere ve yer altı sularına yansıdığını söyledi. Prof. Dr. Gülle, "Burdur Gölü ve diğer göllerde susuzluk artık sinyal vermiyor, acı acı siren çalıyor. Gölün havzasında suya olan talep o kadar arttı ki artık göl beslenemiyor. Sonuç olarak, bütün verileri ortaya koyduğumuzda Burdur Gölü'ndeki bu azalışın bu yüzyıl içerisinde telafisi artık mümkün görünmüyor. Giderek küçülen bir göle alışmalıyız artık" dedi.

Burdur Gölü'nün yüzde 47'si yok oldu! Profesörden 'Susuzluk artık acı acı siren çalıyor' uyarısı

"SUSUZLUK İNSANDAN KAYNAKLANIR"

Son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklıklar, yağış azalması ve yoğun yer altı suyu kullanımının bütün sucul sistemlerin dengesini bozduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gülle, sözlerini şöyle tamamladı; "Hidrolojik sistemin bozulması sadece doğal hayatı değil, tarım ve ekonomiyi de tehdit eder hale geldi. Artık günümüzde susuzluk sadece yağışlara bağlı bir olay olmaktan çıktı. Aynı zamanda susuzluk insanların su kullanım davranışlarının bir sonucu haline geldi. Yani kuraklık doğadan, susuzluk insandan kaynaklanır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Burdur Gölü İskender Türkiye Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Bakmadan Geçme

19 Mayıs ile ilgili şiirler 2024! 1-2-3-4-5 kıtalık 19 Mayıs şiirleri uzun ve kısa! 19 Mayıs kısa sözler ve anlamlı mesajlar neler? HANDE BALADIN KİMDİR? Hande Baladın kaç yaşında, boyu kaç, nereli? Bütçe Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır? Bütçe yapılırken nelere dikkat edilmeli? AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR? Ayhan Bora Kaplan olayında son durum ne? Ne oldu, olay ne? 3 yıl atama olmayacak mı? 3 yıl memur alımı olmayacak mı? Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımı durdu mu? Ayşe Tolga kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Ayşe Tolga kaç yaşında, nereli? Ayşe Tolga biyografisi! Şükrü Yaman kimdir? Şükrü Yaman kaç yaşında, nereli? Şükrü Yaman hayatı ve biyografisi! POLİS TAYİNLERİ TARİHİ 2024! Polis tayinleri ne zaman açıklanacak? Polis atama ve yer değiştirme hangi tarihte olacak? 20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 16 MAYIS PERŞEMBE 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İŞÇİ ALIMI KURA ÇEKİMİ 2024! MSB 1829 personel alımı kura çekim sonuçları ne zaman, saat kaçta açıklanacak? 16 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi?
Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

500

Yorumlar (14)

sade vatandaş:

daha dün gibi aklımda 1985 te şimdi havuz gazetesi olan bir işe yaramayan ama o zamanlar Türkiyenin en büyük gazetesinde okuduğum bir haberde nasanın yaptığı bir araştırmada Türkiyenin kuzey kısımları hariç ılıman ve kurak bir iklime doğru gideceğini yazıyordu aradan kırk sene geçti söylenenler yavaş oluyor buna karşı tedbir alacak yönetimlere ihtiyaç var

147
8
yanıtYanıtla
A B:

Kıta hareketleri o trendi teyit ediyor Anadolu plakasının güneye doğru hızla gittiğini bütün bilim dünyası biliyor son Maraş depremi süreci daha da hızlandırdı

yanıt40
yanıt3
Ahmet YILMAZ:

40 yılda alınmayan tedbir şimdi hiç alınmaz sonumuza giderken hiçkimse sorumluluk almıyor.

yanıt38
yanıt8
Oktay Şahin:

Şimdi biz oraya 10 ton siyanür 10 ton da sülfirik asit atarız hic bir sey olmaz

84
21
yanıtYanıtla
Hakan :

Ağaçları kesmeye devam, her tarafı betonlaştırmaya devam…

71
5
yanıtYanıtla
Onemli Degil:

Iste, DEVLET Olmak, Yonetmek Yerine veya Siyasi Partizanlik Yapip Secilmisler Ile Show Yaparak Gunu Kurtarip, Ulkeyi Idare Etmeye Calismanin Sonuclarindan Sadece Biri..Baska Bir Versionu

61
10
yanıtYanıtla
VATOZZ:

Önce oteller kapatilsin

56
4
yanıtYanıtla
Nuri Aga:

Memlekette heryer kuruyor aşırı suçlamaktan kurakşıktan vb. Sakarya nehri Eskişehir'in çifteler ilçesinden doğar doğduğu yere Sakarya Başı denir. Değişik akarsular besler. İç anadolu yu dolaşıp denize dökülür. Birçok kolu kurudu. 20 yıla Sakarya diye Bi nehir kalmayacak mesela.

37
3
yanıtYanıtla
Bozkurt:

Adaletin olmadığı yerde rahmet olmaz . Allah hariç illah edinirseniz olacağı bu

3
1
yanıtYanıtla
Ahmet Say:

Her sene susuz kalacağız göller kurudu deniliyor ama her kış yüz de 85 i yine doluyor deniz suyu arıtırız sorun olmaz şurda kaç kişi ağaç ekmiş kaç kişi toprağını binaya döndürmemiş bizim bu bitmeyen sürekli kazanalım hırsı bizi bitirecek

0
2
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title