Haberler

Ankara'da Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis, diyelim ki seçimlerin yenilenmesi kararı alıyor veya cumhurbaşkanı böyle bir karar alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis, diyelim ki seçimlerin yenilenmesi kararı alıyor veya cumhurbaşkanı böyle bir karar alıyor. Bu neyi getirir biliyor musunuz? Aynı anda hem Meclisin seçimini aynı anda cumhurbaşkanının da seçimini getirir. Bu ne demektir? Bu tür kararı almak da kolay değil. Dürüst ol, samimi ol. Böylece geçmişte yaşadığımız siyasi istikrarsızlıklar ortadan kalkıyor." dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesince Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap eden Erdoğan, 16 Nisan'da halkoyuna sunulacak anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının Meclisi, Meclisin de cumhurbaşkanını olur olmaz bahanelerle taciz etmemesi için her ikisinin seçiminin beş yılda bir veya aynı günde yapılmasının zorunlu hale getirildiğini belirtti.

Erdoğan, "Kaldı ki, Meclis, diyelim ki seçimlerin yenilenmesi kararı alıyor veya cumhurbaşkanı böyle bir karar alıyor. Bu neyi getirir biliyor musunuz? Aynı anda hem Meclisin seçimini aynı anda da cumhurbaşkanının da seçimini getirir. Bu ne demektir? Bu tür kararı almak da kolay değil. Dürüst ol, samimi ol. Böylece geçmişte yaşadığımız siyasi istikrarsızlıklar ortadan kalkıyor. Hatta milletimize de ilave bir imkan getiriyor. 100 bin imza ile seçim günü geldi, halkımız cumhurbaşkanı adayı gösterebiliyor. Böyle bir hak var mıydı? Ama şimdi var." diye konuştu.

Değişiklikle seçilme yaşının 18'e indirildiğini hatırlatan Erdoğan, "hayır"cıların, "Parlamentoyu çoluğa çocuğa mı bırakacağız?" ifadelerini kullandığını dile getirdi. Meclis'te 25-30 arası beş kişinin bulunduğunu belirten Erdoğan, "Sanki Meclis, tamamen 18-25 arası gençlerle dolacak. Kim hak ediyorsa parlamentoya o girecek. Kaldı ki ben gençlerime güveniyorum, inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin, 21 yaşında bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet'in, Kanunilerin, Ulubatlıların nesli olduğunu söyledi. Parlamentonun daha genç, dinamik olmasını istediklerini belirten Erdoğan, dünyadan örnekler vererek, 59 ülkenin parlamentosunda 18 yaşın ölçü olduğunu aktardı.

Erdoğan, alandakilerin "İşte ordu, işte komutan" sloganları üzerine, şair Arif Nihat Asya'nın Fetih Marşı'nın, "Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan / Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan / Elde sensin dilde sen gönüldesin, baştasın / Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın." dizelerini okudu.

"Söyledin işte bu sözü, kayıtlarda var"

Millet adına adaleti sağlayan yargının bağımsızlığının yanına tarafsızlığı ekleyerek geçmişte yaşanan olumsuzluklardan yargıyı kurtardıklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan değişikliklerin ana özeti bu. Şimdi soruyorum, burada ülkenin zararına olan bir şey var mı? Bu değişikliğe karşı çıkanların dedikleri ne? Teker teker sayıp canınızı sıkmak istemiyorum. Ama şundan emin olun, söylediklerinin hepsi yalan, yalan, yalan... Ne diyor? 'Lokantaları kapatacak', 'Akşam yatıp sabah kalktığında bir de bakmışsınız muhtarlıkları kapatmış' diyor. Bir defa anayasamızın amir hükmü, kanunlar cumhurbaşkanına bu yetkiyi vermiyor. Anayasanın vermediği bir yetkiyi cumhurbaşkanı kullanamaz. Kanunların vermediği bir yetkiyi cumhurbaşkanı kullanamaz. Ne diyor, 'Bir kararnameyle muhtarlıklar kapatılacak.' ya muhtarlıklar kararnameyle kurulmuyor ki cumhurbaşkanı kararnameyle bunları kapatsın. Kanunla kuruluyor. Dolayısıyla ancak kanunla kapatılabilir. Böyle bir yetki cumhurbaşkanında yok."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kendisinin BM'de yaptığı konuşmanın ertesi gününde "Sanki muhtarlara konuşuyor." dediğini hatırlatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sincan'da 30-40 kadar muhtar kardeşimle konuşuyor. Bir muhtar diyor ki, 'Siz bizi aşağıladınız.' 'Ne dedim?' diyor. 'Sayın Cumhurbaşkanımızın BM'de yaptığı konuşmada, 'Sanki muhtarlara konuşuyor' dediniz, bizi aşağıladınız.' diyor. 'Haddime mi?' diyor. Söyledin işte bu sözü, kayıtlarda var. Şunu bilmiyor, Tayyip Erdoğan 16 bin muhtarı şu ana kadar Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde ağırladı. Benim muhtarım bugüne kadar cumhurbaşkanlığı makamına gelmemiş ki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gelmemiş ki. Bu kapıları muhtarına, vatandaşına açan bir cumhurbaşkanı ilk defa biz olduk, hamdolsun. Çünkü biz oraları hizmet makamı olarak gördük."

"Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik." düsturuyla göreve geldiklerini ifade eden Erdoğan, 55 bin muhtarı ağırlayacaklarını söyledi.

Bu ülkenin ve milletin bir beka meselesi bulunduğunu belirten Erdoğan, bunun için terörle mücadelenin başarıyla götürülmesi ve ekonomide yeni, güçlü atılımlar yapılması gerektiğini kaydetti.

Halk oylamasının ardından cumhurbaşkanı seçimini getirmediğini, cumhurbaşkanı seçiminin Kasım 2019'da yapılacağını anımsatan Erdoğan, 16 Nisan'da "evet" çıkması halinde partili cumhurbaşkanlığı döneminin başlayabileceğini, buna mani bir durumun olmadığını ifade etti.

"Sözde değil, hakiki manada hemşehriyiz"

Batı'da yükselen ırkçılık dalgasının, İslam ve Türk düşmanlığının önünün kesilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bu sorunlarla daha kolay mücadele edilmesini sağlanacağını vurguladı.

Kendisini "14 yıllık bir Ankaralı" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık öyle sözde değil hakiki manada hemşehriyiz." ifadesini kullandı.

Alandakilere, "Bu kardeşinizin ülkenin ve milletin aleyhine olacak en küçük bir işin içinde yer alabileceğine ihtimal veriyor musunuz?" diye soran Erdoğan, "Hayır" karşılığını alması üzerine, "Öyleyse 16 Nisan'daki anayasa değişikliğinin de Türkiye'nin ve Türk milletinin hayrına olduğundan emin olun." dedi.

"Ankara'dan, şu hipodromdan öyle bir 'evet' diyelim ki Kandil, Pensilvanya, Batı'nın o 'hayır' diyen liderleri duysun." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet için 'evet' mi? Tek millet, Türk'üyle Kürt'üyle Laz'ıyla Çerkez'iyle Gürcü'süyle Abhaza'sıyla 80 milyon tek millet. Bayrağımız, şehidimizin kanıyla rengini almış, bağımsızlığımızın ifadesiyle hilal, şehidimizin ta kendisi yıldız. 780 bin kilometrekareyle tek vatan. Bu vatanı kimse bölemez. Allah'ın izniyle silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, korucularımız Tendürek Dağları'nda, Cudi'de, Gabar'da, Bestler Deresi'nde bu teröristlerin inlerine giriyor. Pensilvanya'nın teröristlerinin inlerine nasıl girdiysek bunların da inlerine giriyoruz. Daha da gireceğiz, temizleyeceğiz. Çünkü bir merhamet toplumunu, bu ümmeti bunlar parçaladılar, bunların parçalamalarına fırsat vermeyeceğiz. Tek devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden başka devletimiz yok. Paralel devletmiş, şu, bu devletmiş, hiç, asla fırsat vermeyeceğiz."

"Dua" şiirini okudu

Arif Nihat Asya'nın "Dua" şiirinin, "Biz kısık sesleriz, minareleri sen ezansız bırakma Allah'ım. ya çağır şurda bal yapanlarını ya kovansız bırakma Allah'ım. Mahyasızdır minareler göğü de kehkeşansız bırakma Allah'ım. Müslümanlıkla yoğrulan bu yurdu Müslümansız bırakma Allah'ım. Bize güç ver cihad meydanını pehlivansız bırakma Allah'ım. Kahraman bekleyen yığınlarını kahramansız bırakma Allah'ım. Bilelim hasma karşı koymasını bizi cansız bırakma Allah'ım. Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız ve vatansız bırakma Allah'ım." dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandakilere "Ankara, 16 Nisan'da minareleri ezansız, gönderleri bayraksız, yürekleri sevgisiz bırakmamak için, barış, özgürlük, yeniden bir diriliş için 'evet' diyor mu? Ankara 16 Nisan'da istiklali ve istikbali için 'evet' diyor mu?" diye sordu.

Alanı dolduranların "evet" yanıtını vermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısının sözlerini söyleyerek tamamladı.

Toplu açılış töreninden notlar

Ankara'daki toplu açılış töreni için, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından 7 Ağustos 2016'da Yenikapı'da yapılan "15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde kurulan platformun benzeri kuruldu.

Platform üzerinde ay ve yıldız ile Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin logosu yer aldı.

Tören alanına, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı ve "Belediye başkanı oldu İstanbul değişti, başbakan oldu Türkiye değişti, cumhurbaşkanı oldu dünya değişti", "Gün gelir çocuklarımıza anlatırız seni, yedi düvelin birleşip yıkamadığı adam diye" yazılı pankartlar asıldı.

Alanda, ayrıca, Başbakan Binali Yıldırım'ın fotoğrafının bulunduğu, üzerinde "Otoyolu biz yaparız ama demokrasi otoyolunu, anayasa otoyolunu millet yapar." yazılı pankart yer aldı.

Tören alanındaki, "İster PKK, ister DEAŞ, ister FETÖ, ister PYD, ister DHKP-C, ister Batı'nın terör sevicileri, topunuz gelin." yazılı pankart da dikkati çekti.

Konuşmalar öncesinde, platformda yer alan dev ekranlardan, eski cumhurbaşkanları Turgut Özal ile Süleyman Demirel, Eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ve eski Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun başkanlık sistemine ve sistem değişikliğinin bir ihtiyaç olduğuna ilişkin açıklamaları alandakilere dinlettirildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, bazı AK Parti Ankara milletvekilleri, Ankara Valisi Ercan Topaca ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, "Tüm yapılan eserlerin Ankara'mıza, Ankaralılara, aydınlık yarınlara bir milat olmasını Allah'tan temenni ediyoruz. ya Allah Bismillah." diyerek beraberindekilerle kurdele kesti.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin Kayseri'de düzenlenecek mitingi için törenden erken ayrılması nedeniyle kurdele kesiminde yer almadı.

Ankara'daki törende, toplam bedeli 1 trilyon 405 milyar lira olan 193 projenin açılışı yapıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Arif Nihat Asya İstanbul AK Parti Politika Güncel Haberler

title