Haberler

"12.12.2012'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, suyun hayat ve medeniyet olduğunu belirterek, İstanbul'un hiçbir bölgesinin susuz kalmayacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, suyun hayat ve medeniyet olduğunu belirterek, İstanbul'un hiçbir bölgesinin susuz kalmayacağını söyledi.

İstanbul'un uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Melen Projesi'nin 1. kısmının açılışı, "12.12.2012'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde" adlı program kapsamında Başbakan Erdoğan'ın videokonferansla katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Başkent Voleybol Federasyonu Spor Salonu'ndaki toplu açılış törenin ardından videokonferansla İSKİ'nin Kağıthane İçme suyu Arıtma Tesisleri'ne bağlanan Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer ilgililer, butona basarak Melen Projesi'nin 1. kısmının açılışı gerçekleştirdi.

-"Dağları delmek, denizin altından geçmek bize nasip oldu"-

Başbakan Erdoğan, ekrana görüntüsü yansıtılan proje hakkında kısa bilgi verdi.

Projenin önemli özelliklerinden birinin, suyun 5 bin 550 metre uzunluğunda bir tünelden Boğaz'ın altından geçmesi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Denizin altını işlemek bize nasip oldu. Bunları AK Parti iktidarı olarak gerçekleştirdik. İnşallah hayırlısıyla yoğun bir şekilde bu yolculuğumuz devam ediyor. Dağları delmek bize nasip oldu, denizin altından geçmek de. Denizin üstü zaten haydi haydi yürüyor. Su hayattır, su medeniyettir. Böyle çıktık yola. Allah'ım bizlere bu günleri de yaşattı ve yaşıyoruz. İstanbul'un hiçbir bölgesi inşallah susuz kalmayacak diyoruz" diye konuştu.

-Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş-

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, 15 yıl önce bugün Başbakan Erdoğan'ın Siirt'te düzenlenen mitingde okuduğu şiir nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatarak, "Şimdi Türkiye'de okunmak üzere gelecek nesillere şiirler yazıyorsunuz. Bundan dolayı size teşekkürlerimizi arz ediyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Melen Barajı ile bir hedef daha koyduğunu aktaran Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2071 yılı İstanbul ve Türkiye için hayırlı olsun. İstanbul Boğazı'nın altından geçen su tüneli dünyada bir ilk olarak tarafınızdan emredildi ve yapıldı. Bundan dolayı da özellikle teşekkür ediyoruz. Ferhat'ın Şirin'e erişmesi gibi belediye başkanlığınızdan itibaren dağları deldiniz, 'Tayyip'in işi Allah'a kaldı' diyenleri utandırdınız. Size milletçe teşekkür ediyoruz. İstanbul'a ve ülkemize bu tesisler hayırlı olsun."

-Melen Projesi-

Melen Projesi'nin 1. kısmında yer alan 7'si inşaat, 3'ü imalat, 1'i enerji temini olmak üzere toplam 11 iş grubunun ihalelerine 2000 yılında başlandı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen, kısım kısım tamamlanarak hayata geçirilirken, sistemin ilk aşamasında Melen regülatörü, Melen Terfi İstasyonu ve Deposu, Cumhuriyet Arıtma Tesisi ve Terfi Deposu, 152 kilometre uzunluğunda 2,5 metre çapında boru iletim hattı, 37 kilometre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki tüneller tamamlandı. Bu çalışmalarla Melen Çayı'ndan yılda 268 milyon metreküp su, 189 kilometre uzunluğundaki iletim hattıyla Kağıthane Arıtma Tesisi'ne getirildi.

Proje bünyesinde, Boğaz'ın 136 metre altında, 5 bin 551 metre uzunluğunda 4 metre çapındaki tünel, 2010 yılında tamamlanarak dünyada ilk kez iki kıta su tüneliyle birleştirildi.

-İstanbul'un 2071'e kadar olan su ihtiyacı karşılanacak-

İlk aşamada yılda 268 milyon metreküp, 4. ve nihai aşama sonunda ise yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su verecek olan proje, İstanbul'un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacak.

Tamamlandığında günde 3 milyon 120 bin metreküp kapasiteyle Avrupa'nın en büyük içme suyu arıtma tesisi olacak Cumhuriyet Arıtma Tesisi'nin günde 720 bin metreküp kapasiteli 1. aşaması tamamlanırken, Melen Çayı ham suyunun Avrupa Birliği standartlarında ileri arıtma tekniğiyle arıtılması temin edildi ve İstanbul'un hizmetine sunuldu.

Projenin depolama tesisi olan Melen Barajı ise 2016 yılında tamamlanacak. İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edecek olan Melen Barajı'nın içme suyu amaçlı yapılacak olması nedeniyle Melen Havzası'ndan gelecek atık suların baraj gölüne girmeden, arıtılarak uzaklaştırılması için "Melen Barajı Havza Koruma Tesisleri Projesi" DSİ 2012 yılı yatırım programına alındı. İnşaat ihalesi bu yıl başlanan Melen Barajı ile ilgili süreç devam ediyor.

Muhabir: Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Melen Barajı Kadir Topbaş İstanbul Politika Güncel Haberler

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında 4 kamu görevlisi gözaltına alındı

Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında 4 kamu görevlisi gözaltına alındı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title