Haberler

Engin Arık kimdir? Engin Arık kaç yaşında, nereli? Engin Arık hayatı ve biyografisi!

Güncelleme:

Son zamanlarda merak edilmekte olan isimler arasında Engin Arık'da yer alıyor ve bu nedenle internet üzerinde Engin Arık kimdir? Araştırılmakta. Peki, Engin Arık kimdir? Engin Arık kaç yaşında, nereli? Engin Arık hayatı ve biyografisi!

Engin Arık kimdir? Sorusu, Engin Arık hakkında merak edilmekte olan detayları araştıran kişiler tarafından arama motorları üzerinde sorgulatılıyor. Bu haberimizde merak eden kullanıcılar için Engin Arık kimdir? Sorusunu yanıtladık. Peki, Engin Arık kimdir? Engin Arık kaç yaşında, nereli? Engin Arık hayatı ve biyografisi!

ENGİN ARIK KİMDİR?

Engin Arık, 14 Ekim 1948'de İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra, 1969'da İstanbul Üniversitesi'nden matematik ve fizik diploması aldı. Eğitimine aynı üniversitenin Kuramsal Fizik Kürsüsü'nde öğrenci asistanı olarak devam etti.

Yüksek lisans ve doktora derecelerini Pittsburgh Üniversitesi'nde tamamlayarak deneysel yüksek enerji fiziği alanında uzmanlaştı. Doktora tezinde, farklı elementler üzerine gözlenen rezonansları inceledi. Doktora sonrası araştırmaları sırasında, Londra Üniversitesi ve Rutherford Laboratuvarları'nda hidrojen hedefine yönlendirilen pion demeti ile ilgili deneylere katıldı.

1979'da Türkiye'ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde çalışmaya başladı ve deneysel yüksek enerji fiziği alanında önemli katkılarda bulundu. 1981'de doçent, 1988'de profesör unvanını aldı.

Arık, Viyana'da Birleşmiş Milletler'in Comprehensive Test Ban Treaty Organization bünyesinde radionüklid görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca CERN'deki çalışmalara liderlik etti ve Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi'nin yürütücülüğünü üstlendi.

Toryum minerali üzerine yaptığı araştırmalarla da tanınan Arık, Türkiye'nin bu kaynağı temiz ve ekonomik bir enerji çözümü olarak kullanabileceğini savundu. Bu konudaki görüşleriyle ön plana çıktı ve Türkiye'nin toryum ile elektrik enerjisi üretebilme potansiyeline dikkat çekti.

Ne yazık ki, 30 Kasım 2007'de Isparta'da bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Ölümüyle ilgili çeşitli suikast iddiaları ortaya atıldı ve hala soruşturma devam etmektedir. Ancak, bilimsel çalışmaları ve toryum üzerineki görüşleriyle Engin Arık, Türkiye'nin bilim dünyasındaki önemli isimlerinden biri olarak anılmaktadır.

Emir Ceran
Haberler.com - Gündem

Engin Arık Engin Arık Gündem Eğitim Yaşam Haberler

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 29 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title