Haberler

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Siyaset kurumuyla basın adeta yapışık ikizler gibidir."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Siyaset kurumuyla basın adeta yapışık ikizler gibidir. Siz olmadan biz olmayız, biz olmadığımız zamanda siz ne kadar meşgale bulabilirsiniz, onu bilemiyorum. Onu için kaderimiz de bir" dedi.

"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla Gazeteciler Cemiyeti'nde resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona Çiçek'in yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cemiyet üyeleri katıldı.

Çiçek, resepsiyonda, 10 Ocak Çalışan Gazetecileri Günü'nün basın mensupları ve siyasetçiler için önemli ve anlamlı bir gün olduğunu söyledi.

Günlük hayatta basının yerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Çiçek,

"Düşüncelerimizin önemli bir kısmı basın yoluyla oluşmakta. Bilgilerin çok önemli bir kısmını basından almaktayız. Dünyada ne olur ne bitiyor, merakımızı, bu konuda bilgi eksikliğimizi basın yoluyla telafi etmeye çalışıyoruz. Buradan aldığımız bilgilere göre tercihlerimizi yapıyoruz, kararlarımızı ona göre veriyoruz. Bütün bunları yan yana getirdiğimizde basının modern hayatta ne kadar yaşamsal, ne kadar hayati, ne kadar önemli olduğu ortadadır" diye konuştu.

Basının sade vatandaş için olduğu kadar, siyaset kurumu için de önemli olduğuna işaret eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyaset kurumuyla basın adeta yapışık ikizler gibidir. Siz olmadan biz olmayız, biz olmadığımız zamanda siz ne kadar meşgale bulabilirsiniz, onu bilemiyorum. Onu için kaderimiz de bir, toplumsal değerlendirmelere baktığımızda da biz yan yana gözüküyoruz. Aramızda da çok fazla bir makas yok. Basın gerçekten bizim açımızdan da fevkalade önemli.

Ayrıca toplum açısından da basının şöyle bir hayati rolü var; Türkiye doğru bir tercihle demokrasi ve cumhuriyeti tercih etti. Bizlere bunları armağan edenleri başta Aziz Atatürk olmak üzere bütün devlet büyüklerimizi, emeği geçenleri, katkısı olanları buradan şükranla yad etmek istiyorum. Demokraside en önemli kararı vatandaş veriyor, tercihi vatandaş yapıyor. Vatandaşın tercih yaparken ülkede olup bitenleri, seçtiği insanların ne yapıp ne ettiklerini bilmesi de büyük ölçüde sizin kanalınızla oluyor. Dolayısıyla siz sadece bilgi vermiyorsunuz, halkın denetimi açısından da denetimi sağlıklı yapması ve sonuçta da sağlıklı karar verebilmesi bakımından yine önemli bir katkınız, önemli bir çabanız var. Bunları yan yana getirdiğimiz zaman gerçekten basın bugün fevkalade bir görevi ifa ediyor, ifa edecektir."

Basının bilgilendirme ve halk adına denetim görevine yaparken gerek hukuki gerek özlük hakları açısından bugüne oranla çok daha iyi şartların oluşturulmasının önemine işaret eden Çiçek, "Burada da hepimize düşen görevlerin olduğunu farkındayız. Bu düşüncelerle bu bayramın hepinize, hepimize kutlu olmasını, seneye daha iyi şartlarda, bugün dile getirilen eksikliklerin hiç olmazsa bir kısımının geride kaldığı bir bayram günü idrak etmenizi diliyorum" dedi.

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da gazetecilik mesleğinin önemine dikkati çekerek, gazetecilerin birer kamu görevlisi gibi kamu adına hizmet yaptığını söyledi.

Gazetecilerin halkın bilgilenmesi, doğru haber alması için halk adına çaba ve emek harcadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Onların bir yıpranma hakları vardı, o hakları ellerinden alındı. Haber yaptığı için çok sayıda gazeteci arkadaşımız şu anda hapiste. Bir dünya rekorunun sahibiyiz, hapisteki gazetecilerin sayısı açısından. Bu demokrasimiz açısından kabul edilir bir olay değildir. Türkiye'nin gerçek anlamda özgürlük havasını soluyan bir ülke olabilmesi için hapiste gazetecilerinin olmaması gerekiyor. Onlara özgürlük istiyoruz. Onların özgür olmaları Türkiye'nin özgür olması demektir. Onların özgür olmaları yurttaşın doğru haber alma hakkının teslim edilmesi demektir."

Kılıçdaroğlu, bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayarak, CHP olarak her zaman yanlarında olduklarını söyledi.

Gazetecilerin özgürce mesleklerini yapmaları gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Özgür Türkiye dünyada saygınlığı olan bir Türkiye demektir. Gazetecileri özgür olan bir Türkiye, her zaman her yerde, bizim de Türkiye'de özgür, demokrat bir toplum içinde yaşadığımızın temel kanıtı olur diye düşünüyorum" dedi.

-"Hapisteki gazeteci sayısı açısından dünya rekoru kırmamız kabul edilemez"-

Kılıçdaroğlu, Cemiyete gelişinde gazetecilerin soruları üzerine ise 10 Ocak'ın bütün gazetecilerin mutlu olduğu bir gün olmasını dilediklerini belirterek, "Ama Türkiye'de gazetecilerin hapiste olması, hapisteki gazeteci sayısı açısından dünya rekoru kırmamız bizim demokrasimiz açısından kabul edilebilir bir olay değil" ifadesini kullandı.

Gazetecilerin yıpranma hakkının geri verilmesini istediklerini ve CHP olarak bunun için çaba sarf ettiklerine değinen Kılıçdaroğlu, ayrıca gazetecilere özgürlük istediklerini belirtti.

Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin de gazetecilerin yıpranma hakkının geri verilmesinin önemine değindi. Bilgin, uzun tutukluluk sürelerini de eleştirerek,

"Üyemiz Mustafa Balbay ve düşüncelerinden ötürü hapiste olan arkadaşlarımızın özgürlüklerine kavuşması en büyük dileğimizdir" diye konuştu.

Muhabir: Seval Güler

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kemal Kılıçdaroğlu Gazeteciler Günü Cemil Çiçek Politika Güncel Haberler

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun, İtalya'da yakalandı

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun, İtalya'da yakalandı

Filistin'i tanıma kararı alan ülkelere İsrail'den ilk tepki! Büyükelçileri geri çağırdı

Filistin'i tanıma kararı alan ülkelere İsrail'den ilk tepki! Büyükelçileri geri çağırdı

Valilikte 'akraba kayırma' skandalı! Müdürlerden biri kızını diğeri ise kuzenini işe aldırdı

Valilikte 'akraba kayırma' skandalı! Müdürlerden biri kızını diğeri ise kuzenini işe aldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title