Haberler

Göğüs Duvarı Eğriliklerinde Bar Konuluyor

Güncelleme:

Op. Dr. Gün Murat Eyüboğlu, göğüs duvarı eğriliklerinde bar konulmasına hakkında bilgi verdi

Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Cerrahı Op. Dr. Gün Murat Eyüboğlu, göğüs duvarı eğriliklerinin 'bar' konularak giderilmesine ilişkin önemli bilgiler verdi.

Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Cerrahı Op. Dr. Gün Murat Eyüboğlu, göğüs duvarındaki şekil bozukluklarının 'Güvercin Göğsü' ve 'Kunduracı Göğsü' olarak ikiye ayrıldığını vurguladı. Op. Dr. Eyüboğlu, şöyle konuştu:

"Bu bozukluklar doğumsal nedenlerle olmaktadır. Sorun kaburgaların göğsümüzün ortasındaki iman tahtası kemiğine bağlandığı kıkırdak uçlardaki kontrolsüz aşırı büyümedir. Bu büyüme tek taraflı olabileceği gibi her iki taraftaki kıkırdaklarda da görülebilir. Kıkırdaktaki aşırı büyüme neticesinde iman tahtası kemiği yanlardan baskı görür. Bu durumda kemiğin gideceği iki nokta vardır. Ya dışarı yani göğüs duvarının önüne yönelerek 'güvercin göğsüne' ya da içeriye yönelerek 'kunduracı göğsüne' neden olur. Bozukluk erken çocuklukta ortaya çıkabileceği gibi büyümenin hızlandığı ergenlik döneminde de belirginleşebilir."

Bu hasta grubunda bulunanların esas problemlerinin estetik kaygılar olduğunu ifade eden Eyüboğlu, ciddi göğüs ağrıları, kalp ritminde bozukluklar, nefes darlığı gibi şikayetlerle de doktora başvurular yapıldığını söyledi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ…

Göğüs duvarının şekil bozuklukları sadece cerrahi yöntemle tedavi edileceğinin altını çizen Göğüs Cerrahı Op. Dr. Eyüboğlu, konuyu şöyle açtı:

"Göğüs duvarının ön yüzündeki kasların, kemik dokuların ve kıkırdak dokuların kesilmesi veya kırılması ile yeniden göğüs duvarına şekil vermeyi içeren 'Modifiye Ravitch Yöntemi' bu gün halen uygulanmakta. Yakın zamana kadar da bu şekil bozuklukları için uygulanan tek yöntemdi. Ancak 1998 yılında Dr. Donald Nuss, göğüs ön duvarı çökük olan hastalara bar yerleştirilerek çöküklüğün düzeltilmesi için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde göğüs duvarında herhangi bir yapı kesilip çıkarılmadığı gibi iyileşme hemen olmakta, hastanede yatış süresi çok kısalmakta, kan kaybı ve duyulan ağrı en alt seviyede kalmakta. Nuss Prosedürü, keşfeden cerrahın ismiyle anılmaya başladı ve bu yöntem tıp literatürüne MIRPE olarak girdi. Ancak Dr. Nuss'un tanımlamasından sonra bu yönteme de çeşitli değişiklikler yapıldı. Bar boyları kısaltılarak barın sabitlenmesi için kullanılan destek parçaların sayısı ikiden bire indirildi. Böylece barın kayması, dönmesi gibi yan etkiler azaltıldığı gibi ameliyat sonrası çekilen ağrı düzeyi daha da azaltılmış oldu."

BAR YÖNTEMİ…

2008 yılında göğüs cerrahı olan Dr. Abramson'un göğüsteki her iki şekil bozukluğunun da bar yöntemiyle onarılabileceğini kanıtladığını belirten Eyüboğlu, ayrıntıları şöyle açıkladı:

"Nuss yönteminde sağ göğüs duvarının yan tarafından küçük bir kesi yapılarak kamerayla girilir. Uygun uzunluktaki bara göğüs ön duvarının alması gereken şekle göre eğim verilir. Yine göğüs kafesinin her iki tarafından çöküklüğün en derin olduğu hizadan 2 cm'lik kesi yapılır. Daha önce şekillendirilmiş bar, kamera yardımıyla sağdaki cilt kesisinden göğüs boşluğuna sokularak göğüs duvarı ve kalp arasından geçirilir ve sol taraftaki kesiden göğüs boşluğu dışına çıkarılır. Bar çevrilerek göğüs olması gereken şekle sokulduktan sonra tek sabitleyici parça kullanılarak göğüs duvarına çelik tellerle sabitlenip operasyon bitirilir. 3 yıl sonra aynı kesi yerlerinden tekrar cilt açılarak bar çıkarılır. Abramsom yöntemin de ise bar göğüs duvarının önünde ama kasların ve cildin altında kalır ve iki adet sabitleyici parça kullanılır. Bar yöntemi ile kesi yerleri daha önce yapılan ameliyata göre çok daha kısadır. Cilt kesileri göğüs duvarının önünde değil yanlarda olduğu için karşıdan bakıldığında görülemez ya da çok zor fark edilir. Ameliyat süresi kısa ve kan kaybı yok denecek kadar azdır. Göğüs duvarının yapısı bozulmadan şekil verildiği için kas, kemik ve kıkırdakların iyileşmesini beklemeye gerek kalmaz. Hasta en geç 3 gün içinde taburcu edilebilir. Hastanın haftalarca hastanede yatmasına gerek kalmaz. Bozukluktaki düzelme hemen olduğu için hastalar sonucu hemen görebilir ve hastaneden taburcu olduğunda normal hayatına hemen dönebilir."

Bu gün göğüs duvarı şekil bozukluklarında bar yönteminin hızla yaygınlaştığını dile getiren Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Cerrahı Op. Dr. Gün Murat Eyüboğlu, bu yöntemle hastaların, kansız, acısız ve estetik olarak mükemmele yakın sonuçlara hemen ulaşabildiğini ve hastanede uzun süreler iyileşmeyi beklemeden normal hayatına dönebildiğini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title