Haberler

Gaziantep Valiliğinde Suriyeli Mülteciler Konusuna Çözüm Arandı

Güncelleme:

Gaziantep'te ve çevre illerde Suriyeli sığınmacılara karşı gerçekleştirilen toplumsal olaylarla ilgili Gaziantep Valiliğinde toplantı düzenlendi.

Son günlerde Gaziantep'te ve çevre illerde Suriyeli sığınmacılara karşı gerçekleştirilen toplumsal olaylarla ilgili Gaziantep Valiliği'nde toplantı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Merkez İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü, Şube Müdürleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Gaziantep İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, Suriyelilerin karışmış oldukları asayiş olaylarının istatistiki verilerini katılımcılarla paylaştı. Gezer, Suriyeli mültecilerin karıştıkları asayiş olaylarının şehirdeki toplam genel asayiş olayları içerisinde küçük bir yüzdelik dilimi kapsadığını kaydetti. Gezer, basında Suriyeli sığınmacılar ile ilgili çıkan birçok olayın abartıldığını belirterek slayt şeklinde gazete manşetlerinden örnekler verdi. 250 bin Suriyeli sığınmacının Gaziantep'te bulunduğunu tahmin ettiklerini aktaran Gezer, "İç karışıklıkta açık kapı uygulaması uygulanmıştır. Cinsiyeti, dini yaşı ne olursa olsun gelen herkes açık kapı politikası neticesinde ülkeye kabul edilmiştir. İlimizde bugün itibariyle ikamet eden 3 bin 840, 4 kampımızda 33 bin 383 koordinasyon ve kayıt merkezlerimizde ise 166 bin 974 olmak üzere 204 bin 197 Suriyeli misafir mevcuttur. Tahminimiz 45-50 binin altında kayıt altına alınmayı bekleyen Suriyeli misafirlerimizin olduğunu tahmin etmekteyiz. Genel toplam olarak 250 bin Suriyeli misafirimiz olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Gezer'in sunumunun ardından konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Valisi Erdal Ata da Suriyeli mültecilerle ilgili olarak sosyal medya aracılığı ile örgütlenen gurupların konunun hassasiyetinin farkında olmadıklarını ve toplumda infiale sebep olacak şekilde hareket ettiklerini belirtti. Basın mensuplarına da seslenen Vali Ata, konunun hassasiyetine dikkat çekti ve basın mensuplarının bu konu üzerinde daha dikkatli haber yapmaları ricasında bulundu.

Suriye ile Türkiye'nin tarihsel süreç içerisinde güçlü bağları bulunduğuna dikkat çeken Ata, "Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından Ortadoğu'da cetvelle çizilen sınırlar birçok ailenin dağılmasına neden olmuştur. Kardeşlerin bir kısmı Türkiye sınırında kalırken bir kısmı ise Batılı devletlerin zorlaması ile çizilen sınırların diğer tarafında yani Suriye'de kalmıştır. Suriye 400 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Osmanlı'nın en önemli vilayetleri arasında yer almıştır" dedi

Suriyeli mültecilerin gelmesi ile birlikte ortaya çıkan sorunları aktaran Ata, "Trafik sorunu olan ilimizde 3 yıllık bir süreçte mevcut nüfusa 200 bin ilave insanın gelmesi 4 bin 505 civarında Suriye plakalı aracın trafiğe çıkması var olan trafik sorunun daha da artmasına neden olmuştur. İlimizde bulunan Suriyelilerin iş piyasasına girmesi ve bizim vatandaşlarımıza göre daha ucuz çalışmaları, kayıt dışı çalışmaları, vergisiz sigortasız çalışmaları ister istemez bizim vatandaşlarımızın iş bulmasını zorlaştırmakta ve tepkisini çekmektedir. Son aylarda nispeten ekonomik durumu iyi olan Türkiye'ye gelirken yanında birikimlerini getirip iş yeri açan çeşitli Suriyeli insanlarımızın olduğunu görüyoruz. Bunların bir kısmının kayıt dışı çalışıyor olması da haksız rekabete sebep olmaktadır. Aynı işi yapan bizim kendi esnafımız ise bundan zarar görmektedir. Park ve bahçelerde gelişi güzel yaşamaları, toplumsal tepkilerin oluşmasını beraberinde getirmiştir. Son aylarda ilimizde ve çevre illerde yaşanan nahoş olaylar, belirli kesimlerin de bu olayları abartarak anlatmaları, yazılı ve görsel basında bu olayların haber yapılması toplumda infiale sebep olacak bir şekilde provake edilmesi, Suriyelilerin ciddi asayiş olaylarına sebep oldukları trafik kurallarına hiç uymadıkları, park bahçe ve sokakları işgal ettikleri, kadın ve kızlarımızı rahatsız ettikleri, işsizlerimizin işlerini ellerinden aldıkları, esnafımızın ekmeğini elinden aldıkları, vakıfların yardımları Suriyelilere dağıtması gibi dedikodular çevrede dolaşıyor" ifadelerini kullandı.

Sorunların tahlil edilmesinin ardından görüş ve öneriler kısmına geçildi ve Suriyeli sığınmacılar konusuna çözüm arandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Valiliği Erdal Ata Ali Gezer Suriye Yerel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500

Yorumlar (1)

Antepli kiracı:

Allah kimseyi vatanı varken başka ülkede yaşamaya mecbur etmesin.kolay deil suriyelilerin çektikleri.bütün mesele herşeyi fırsata çevirmesini bilen fırsatçı insanlardan korunmakta.gel görki Gaziantepte bu insanlardan o kadar çokki.Mevlam, 400-500 liralık evlere 1000-1500 tl kira isteyen gözü parayla dönmüş ev sahiplerinin gözünü toprakla doyursun.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title