Haberler

GATA'da Askerler Kobay mı Oldu?

Güncelleme:

"Mehmetçiğin Deneylerde Kullanıldığı" İddiası

Genelkurmay Başkanlığı'nca, GATA'da tedavi gören bazı askerlerin bilimsel deneylerde kullanıldığı iddiaların ilişkin, habere konu olan simülasyonun nerofizyoloji laboratuvarlarında oldukça yaygın kullanılan bir yöntem olduğu, günümüzde tanı ve tedavi amacıyla kullanıldığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir haber kanalı ve bir gazetede çıkan haberlerde GATA'daki 6 doktorun, izin almadan 20 askeri kobay olarak kullandığı, bu askerlerin beyinlerine elektromanyetik alan uygulandığı ve bunun 'bilimsel çalışma' adıyla uluslararası bir kongrede sunulduğuna ilişkin iddialara yer verildiği anımsatıldı.

İddia edilen konuların araştırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu çalışma için 27 Ocak 2009'da GATA Etik Kurulundan onay alınmıştır. Ayrıca 23 Aralık 2008'te yayımlanan Sağlık Bakanlığı Klinik Araştırmalar (ilaç dışı) Merkezi Etik Kurulu Yönetmeliği'nde, Haziran 2009 tarihine kadar eski yerel etik kurulların çalışmalarına devam edecekleri hususu yer almaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığından etik kurul onayı alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu çalışmada yer alan hastaların yazılı olarak kendi onayları alınmış ve bu onaylar hastaların dosyalarında bulunmaktadır. Habere konu olan transkranyal manyetik simülasyon, nerofizyoloji laboratuvarlarında oldukça yaygın kullanılan elektrofizyolojik bir yöntem olup uygulama günümüzde tanı ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Bu uygulamada kullanılan manyetik alan, MR görüntülemede uygulanan manyetik alanla aynı şiddettedir. Çalışma esnasında hastalara zararlı olabilecek herhangi bir uygulama, girişim yapılmamış ve ilaç verilmemiştir. Yapılan Paroksismal Kinesijenik Diskinezli hastalarda transkallozal geçiş zamanının araştırılmasıdır."

Haberde iddia edildiğinin aksine uygulama sırasında hastanın ağrı ya da acı duymadığı vurgulanan açıklamada, "Sadece uyarımla hastada bir sıçrama oluşmaktadır. Yine haberde belirtildiği gibi uygulamanın ölümcül bir yan etkisi olmayıp bu durum 1985 yılından beri yapılan uygulamalarda da görülmüştür. Hasta görüntüleri iddia edildiği gibi kongrede sunulmamış, klinik doküman için bilgisayarlarda saklanmıştır" ifadelerine de yer verildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Bu arada Sağlık Bakanlığı da, GATA'da tedavi gören bazı askerlerin bilimsel deneylerde kullanıldığı iddialarına ilişkin, bir klinik çalışma yapılabilmesi için bakanlıktan izin alınması gerektiğini, konuyla ilgili GATA Komutanlığından bilgi istendiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, bazı basın organlarında "Kobay Mehmetçik" başlığıyla yer alan haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Klinik araştırmalar hakkındaki mevzuata göre böyle bir klinik çalışma yapılabilmesi için bakanlıktan izin alınması gerektiği belirtilen açıklamada, "Habere konu olan çalışmaya dair bakanlığımızdan alınmış bir izin ya da izin başvurusu bulunmamaktadır. Konuyla ilgili GATA Komutanlığından bilgi istenmiştir" ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Haberler

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Ekmek bıçaklı vahşet! Eve köpek getirdiği için kavga ettiği oğlunu öldürdü

Ekmek bıçaklı vahşet! Eve köpek getirdiği için kavga ettiği oğlunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title