Haberler

"Fırçalar Çantada Dişler Yolunda Projesi"

"Fırçalar Çantada Dişler Yolunda Projesi" Kapsamında Diyarbakır'ın Sur İlçesindeki İlköğretim Okullarında Öğrencilere Diş Çürümesine Karşı Jel Uygulaması Yapıldı.

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesince, "Fırçalar Çantada Dişler Yolunda Projesi" kapsamında Diyarbakır'ın pilot bölge seçilen Sur ilçesindeki ilköğretim okullarında öğrencilere diş çürümesine karşı jel uygulaması yapıldı.

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Konservatif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Türksel Dülgergil başkanlığındaki ekip, Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü, Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin desteği ile Ziya Gökalp İlköğretim Okulunun birinci sınıfında öğrenim gören çocuklara, fırçayla jel uyguladı.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, yaptığı açıklamada, kampanya ile öğrenci ve velilere diş sağlığının korunmasına yönelik eğitim verildiğini söyledi.

Dikkat edilmesi gereken hususların başında ağız ve diş sağlığının geldiğine dikkati çeken Toprak, "Bilhassa çocuklar olmak üzere tüm toplumun ağız ve diş sağlığına önem vermeliyiz. Bu projenin ağız ve diş sağlığı konusunda bilinç oluşturması açısından bir uyanış olmasını diliyorum. Projede emeği geçen, bu çalışmaya katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Doç. Dr. Dülgergil de çocukların birinci sınıftaki yaş döneminde birinci azı dişlerinin çıktığını, dişlerin bu dönemde yoğun bir şekilde flor ile temas ettirilmesi halinde ömür boyu en yüzeydeki flor katmanının aşınmadan dişleri koruduğunu söyledi.

Bir çocuğun 6 yaşına kadar diş fırçalama alışkanlığı kazanması gerektiğini vurgulayan Dülgergil, bu süre geçtiğinde çocukların diş fırçalama alışkanlığı edinmesinde geç kalınmış olunacağını belirtti.

Dülgergil, şöyle dedi:

"Projeye ilk kez 2007 yılının Nisan ayında Kırıkkale'de başladık. Daha sonra farklı illerin valiliklerinden, projenin uygulanması için teklif geldi. Dünya Sağlık Örgütü, 'Çürük başa çıkılamayacak kadar büyük bir derttir. O nedenle birçok kurum yan yana gelsin' diyor. Biz de bu koordinasyonu, projeyi uyguladığımız illerde sağlıyoruz. Diyarbakır, projeyi uyguladığımız 38. kent. Bu flor işlemini ilköğretim birinci sınıflara uyguluyoruz. 3. sınıfa gelene kadar yılda 4 kez jelleme yapılıyor. Çocuklar da bu eğitimlerimizden son derece memnunlar. Projeyi yürüttüğümüz Diyarbakır'da pilot bölge olarak belirlenen Sur ilçesindeki tüm ilköğretim okullarında çalışmamızı yürüttük. 2 günde 2 bin 400 çocuğun diş bakımını tamamladık. Şenlik havasındaki bu tür etkinliklerle çocuklarımıza diş fırçalamayı sevdirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile çocukların yılda 4 kez okullarında uygulama yapması gerekiyor. Bununla ilgili eğitimler de veriyoruz. Bilimsel ve sistematik bir uygulama ile çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmelerini hedefliyoruz. Amacımız, tüm ilköğretim okullarındaki öğrencilere projeyi uygulamak."

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Eğitim Yerel Sağlık Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title