Haberler

Federasyona İkinci El Curling Taşı

Ayşe Yıldız - Türkiye Buz Pateni Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Curling Branşı Şube Sorumlusu Nurettin Arıcan, Curling Taşının Dünyada Sadece İskoçya'da Üretildiği İçin Çok Pahalı Olduğunu Belirterek, 'Kocaeli'deki Şampiyonada 16 İkinci El Curling Taşı ile 35 Takım Mücadele Etti' Dedi

Ayşe Yıldız - Türkiye Buz Pateni Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Curling Branşı Şube Sorumlusu Nurettin Arıcan, curling taşının dünyada sadece İskoçya'da üretildiği için çok pahalı olduğunu belirterek, 'Kocaeli'deki şampiyonada 16 ikinci el curling taşı ile 35 takım mücadele etti' dedi.

Arıcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez Kocaeli'nde yapılan 1. Aşama Curling Şampiyonası için İskoçya'dan 16 ikinci el curling taşı aldıklarını bildirdi. Nurettin Arıcan, şöyle devam etti:

'Curling taşı İskoçya'da çıkan özel bir mermerden yapılıyor ve sadece o ülkede üretimi yapılıyor. Bu nedenle de tanesi bin 500 dolar dolayında bir fiyata mal oluyor. Çok pahalı olduğu için 1. Aşama Curling Şampiyonaları için ikinci el taşlardan sipariş verdik ve tanesini 750 liraya aldık. Bu taşları ilk kez Kocaeli'nde düzenlediğimiz Curling Şampiyonası'nda kullandık. Erzurum'da yapılacak 1. Aşama Curling Şampiyonası'nın ikinci aşaması için önceden iki taş gönderdik ve bununla antrenman yaptılar. Eğer curling taşımız ve salonumuz yeterli olsaydı, karşılaşmalar fazla uzamaz ve daha büyük başarılar elde edilebilirdi.'

Arıcan, Erzurum'da yapılacak 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için 82 curling taşını 150 bin dolara sipariş ettiklerini kaydetti.

- 'OKEY YERİNE CURLİNG'-

Curling sporunun Türkiye'de çok yeni olmasına rağmen çok yaygınlaşacağını ifade eden Arıcan, bu sporu en gencinden en yaşlısına kadar herkesin oynayabileceğini söyledi.

Arıcan, 'Biz çok iddialıyız. Fazla değil, birkaç yıl sonra bu spor çok yaygınlaşacak ve herkes curling oynamak isteyecek. Nasıl Türkiye'de futbol çok yaygın ise curling de futbol kadar olmasa da basketbol, voleybol kadar yaygınlaşacak. İnsanlar okey yerine curling oynayacaklar' diye konuştu.

Curling branşını, buz satrancı olarak nitelendiren Arıcan, 'Curling branşı tamamen taktiğe ve stratejiye dayalıdır. Maçın başından sonucun ne olacağını tahmin etmek çok zordur. Çünkü bir atış, sonucu tamamen değiştirebilir' dedi.

Arıcan, Türkiye ilk sabit curling salonunun Erzurum'da yapılacağını da değinerek, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'de de curling oynamak için küçük curling salonları kurulacağını, bunun şu anda proje aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

- CURLING NASIL OYNANIR?-

Daha çok İskoçya'da oynanan curling, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İsveç ve İsviçre gibi Kuzey ülkelerinde yaygın olarak oynanıyor ve müsabakaları yapılıyor.

Takım halinde oynanan ve hedef sporları arasında yer alan curling, dörder oyunculu iki takımla oynanır ve 10 raunddan oluşur. Oyuncular, 42 metrelik pist (rink) üzerinde 19 kilogram (en fazla 20 kilogram olabilir) ağırlığındaki taşı kaydırarak, disk şeklindeki hedeflere ulaştırır. Çemberden önceki 6.4 metrelik (hog) alana ulaştırılamayan taşlar oyun dışı kalır. Ayrıca sporcu kendi hog çizgisinden önce taşı fırlatmalıdır. Taş, hedefin merkezine (T) ulaştırılmaya çalışılacağı gibi rakip takımın taşını uzaklaştırmaya veya gelecek taşın merkeze girmesini engellemeye yönelik de kullanılabilir.

Müsabakalarda ilk taşı atan takım kurayla belirlenir. Her takıma 73 dakikalık süre verilir. Hakemin olmadığı curlingde hedefe, rakibin taşından daha yakın noktada duran her taş için bir puan verilir.

Sporcular buzu eriterek, taşın yönünü hedefe doğru yönlendirebilmek için süpürge adı verilen bir fırça kullanır. Taş gönderen oyuncunun takım arkadaşları, taşın daha uzun bir yol almasını sağlamak veya yönünü değiştirmek için rinkteki buz parçalarını süpürebilirler.

Ayrıca curlingde kişisel malzeme olarak uygun bir çift ayakkabı ve eldiven kullanılır. Kıyafet olarak da takımın forması giyilir.

İskoçya'da Dünya Curling Federasyonu bulunmaktadır.

(AYZ-MİS-KAN) - ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Bakmadan Geçme

Minnesota TW Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 31 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! #127936 Sakaryaspor Bodrumspor maçı CANLI izle! (HD) 30 Mayıs Sakaryaspor Bodrumspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 30-31 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 30-31 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 30 Mayıs Perşembe yarın okullar tatil mi, okul yok mu? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Survivor bireysel dokunulmazlık oyununu kim kazandı 30 Mayıs Perşembe 2024? #128250 Survivor kim kazandı? 30 Mayıs Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? #129300 Survivor CANLI izle! 30 Mayıs Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki var mı? #128250 Hudutsuz Sevda 35. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 İnci Taneleri 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 71. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bayern Münih'in yeni teknik direktörü Vincent Kompany kimdir? Vincent Kompany nerelidir, kaç yaşında?
Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title