Haberler

Eski Genelkurmay Başkanı Güreş Hayatını Kaybetti

Güncelleme:

21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş vefat etti. Güreş'in görev süresi dönemin başbakanı Çiller tarafından teammüllere aykırı bir biçimde yeniden uzatılmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, tedavi gördüğü GATA'da vefat etti.

1994'DE EMEKLİYE AYRILMIŞTI

Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Doğan Güreş vefat etti. Güreş, bir süredir GATA'da tedavi görüyordu. Güreş, 88 yaşındaydı. 4 Aralık 1990 tarihinde Genelkurmay başkanı olan Doğan Güreş 30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrılmıştı.

DOĞAN GÜREŞ KİMDİR?

1926 yılında Adana'da doğdu. 1945 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1947 yılında Nakliye (Ulaştırma) Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1949 yılında Ulaştırma Sınıf Okulu'nu bitirdi. Muhtelif karargah ve birliklerde Kısım Amirliği, Bakım Subaylığı, Takım ve Bölük Komutanlığı yaptı. 1963 yılında girdiği Harp Akademisi'ni 1965 yılında bitirerek Kurmay oldu. 1973 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde, Atina'da görev yaptı.

1973 yılında Tuğgeneral, 1977 yılında Tümgeneral, 1981 yılında Korgeneral, 1985 yılında Orgeneralliğe yükseldi. Tuğgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı, SHAPE Lojistik ve Silahlanma Dairesi Başkan Yardımcılığı ve Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tugay Komutanlığı, Tümgeneral rütbesi ile Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı, Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 3'ncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu.

Orgeneral rütbesinde Harp Akademileri Komutanlığı ve 1'nci Ordu Komutanlığı yaptı.

İlgili Haberler

GÖREV SÜRESİ ÇİLLER TARAFINDAN UZATILDI

23 Ağustos 1989 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 6 Aralık 1990 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. Doğan Güreş'in görev süresi dönemin başbakanı Çiller tarafından teammüllere aykırı bir biçimde yeniden uzatıldı. 30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev süresi bitmesinin ardından Doğru Yol Partisi ile politikaya girdi. 20 ve 21. dönemde Kilis Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yaptı.

"TAK EMREDİYOR, ŞAK YAPIYORUM"

Doğan Güreş'e atfedilen 'Tak emrediyor, şak yapıyorum' demecinde Genelkurmay Başkanı'nın, Başbakan Çiller'le ilişkilerinin düzeyi anlatılıyordu. Habere göre, İngiltere Genelkurmay Başkanı'nın 'Kadın Başbakanınız emir veriyor mu?' biçimindeki sorusuna cevap veren Doğan Güreş "Ne demek rahat emir verebiliyor mu? Tak diye emir veriyor ben de şak diye selamı çakıp emri uyguluyorum" demişti. Güreş daha sonra haberin yanlış yansıdığını söylese bile adı 'Tak—şak Paşa'ya çıkmıştı bile. Genelkurmay eski Başkanı bundan sonraki özel demeçlerinde Başbakan Tansu Çiller'i 'Kararlı ve cesur bir kadın' olarak niteleyecekti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Tansu Çiller Doğan Güreş Tsk Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500

Yorumlar (78)

KAAN:

PAŞAM MEKANIN CENNET OLSUN

36
26
yanıtYanıtla
alptürk:

çiller ve doğan paşa dönemi, pekaka nın canına okunduğu dönemdir. .

32
19
yanıtYanıtla
KAAN:

AH ÇİLLER OLAYDI PKK BÖYLE AZABİLİRMİYDİ

24
21
yanıtYanıtla
kerem:

adam o kadar pkk liyi yok ettiki apo bu pasanin yuzunden suriyeye kacmak zorunda kalmisti

26
16
yanıtYanıtla
ATARLI SÖZLER:

BU ADAM 91 YILINDA DOĞUDA DAĞA PKK YA SİLAH GÖTÜREN ABD HELİKOPTERİNİ VURDURDU STİNGIRLA. . . KENDİSİ CANLI YAYINDA ARNLATMIŞTI

24
15
yanıtYanıtla
kürt:

azap yeni başladı bakalım allahın hür yarattığı kürdün köyünü yakmak nasılmış allahım koru ahirette türkmüsün kürtmüsün diye sorulmaz iman ettinmi etmedinmi ona bakılır sizin azabınız çok

26
13
yanıtYanıtla
ali:

bunlara rahmet dılemekte gunah yerı beli zebanıler beklıyor

23
15
yanıtYanıtla
ALI DEMIR:

ALLAH RAHMETEYLESIN MEKANI CENNETOLSUN TÜRK ORDUMUZUN BASISAOLSUN

14
23
yanıtYanıtla
35:

ALLAH şak diye emreder azrailde tak diye yerıne getırır. hatrladınmı pasa bu sözü

24
12
yanıtYanıtla
ERZURUMLU:

ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN

9
26
yanıtYanıtla
Tüm 78 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title