Haberler

Esad: Batı Suriye'de Teröristleri "Ilımlı" Diye Destekledi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İtalyan gazeteleri İl Fatto Quotidiano ve İtalya Katolik Kilisesi'nin yayın organı L'Avvenire'ye birer söyleşi verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İtalyan gazeteleri İl Fatto Quotidiano ve İtalya Katolik Kilisesi'nin yayın organı L'Avvenire'ye birer söyleşi verdi. Esad, ülkesinde 6 yıldır süregelen iç savaşta bir hatası olmadığını, bunda büyük oranda, "suriye'deki teröristleri 'ılımlı' diye destekleyen Batılı ülkelerin" suçlu olduğunu söyledi.

Beşar Esad, " Suriye'de yaşanan krizi yönetme konusunda pişmanlık duyup duymadığı ya da herhangi bir hatası olup olmadığı" yönündeki soruyu, "Ülkemizi savunmak zorundaydık. Bunu yaptığımız için neden pişmanlık duymalıyız ki? Bizim görüşümüz, her Suriyeli ile diyalog içinde olunmalı, milisler de dahil. Biz, Suriye'deki kanın yayılmasını önlemek için teröristlerle dahi görüşmeye karar verdik. Diyalog kanalını açık bırakan olarak neden pişmanlık duyalım ki? Asıl ülkemizi savunmamış olsaydık hata yapmış olurduk. Bu soruyu Batılı liderlere de sormalısınız: Suriye'de teröristleri 'ılımlı muhalefet' diye desteklediler ve başlangıçta onları 'barışçıl göstericiler' olarak nitelediler. Onlar ise Suriye halkını öldürdü ve Suriye hükümetini suçladı. 6 yıl sonra Suriye'de yaşananlardan dolayı onlar pişmanlık duymalı, biz değil" diye yanıtladı.

Esad, İl Fatto Quotidiano'nun, "En azından bir hatanızı söyler misiniz?" ısrarına ise, "Bu konuda yaptığım herhangi bir hata şimdi aklıma gelmiyor. Bireysel hatalar olmuş olabilir, ama gerçek bir soruşturma olmadan herhangi bir değerlendirme yapılamaz. Bu, kurumların işidir, başkanın değil" diye karşılık verdi.

Beşar Esad, sığınmacı krizinin ve Suriye'de iç savaşın başladığı 6 yıldan bu yana yarım milyon kişinin ölmesinde sorumluluğun büyük kısmının Avrupa'ya ait olduğunu öne sürerek, "Doğrudan değil, ancak baştan beri hala "ılımlı" demeye devam ettikleri teröristleri destekleyerek.

Bunun bir illüzyon olduğunu biliyorlar, Suriye'de "ılımlı milisler" diye bir şey yok. Onların hepsi aşırıcılar: elinde silah ve cephaneliğin varsa, insanları öldürüyorsan, mülke zarar veriyorsan, sen bir terörist olursun.

Burada "ılımlı katiller" ya da "ılımlı teröristler" olduğunu kimse söyleyemez" dedi.

Esad Batılı liderlerin baştan beri büyük hata yaptığını savunurken, "Avrupa ve ABD öncülüğündeki koalisyon teröristleri destekledi. Politik çözümden bahsedip, şimdilik hiçbir somut çalışma yapmadılar" ifadesini kullandı.

Suriye Devlet Başkanı, ülkesinden göçenlerin hepsinin, sadece terörizm ya da yıkımdan dolayı değil, aynı zamanda Batı'nın ve Avrupa'nın ambargosundan dolayı da burayı terk etmek zorunda kaldıklarını da savundu.

Esad, Suriye'de 400 binin üzerinde kişinin ölmesinden Birleşmiş Milletlerin (BM) kendisini sorumlu tutması ve barışın tesisi için başkanlık görevini bırakmasını isteyenlere yanıt vererek, "Başkanına karar vermek ya da herhangi bir uyuşmazlık ya da sorunun hesabını sormak Suriye halkının görevidir, BM'nin değil, onların bunda herhangi bir rolü yok. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra BM'de artık siyasi bir denge kalmadığını çok iyi biliyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nde kalıcı üyeliği olan Fransa, Büyük Britanya ve ABD gibi bazı ülkeler BM'yi, itaat etmeyen ya da onların önceliklerine saygı duymayan hükümetleri devirmek için kullanmaya çalıştı. Ben sadece Suriye halkını dinlerim, BM'nin ya da bazı yabancıların ne dediği beni ilgilendirmiyor." dedi.

Esad, savaş sonrası Suriye'nin durumuna halkın karar vereceğini de dile getirerek, "Savaş sonrası Suriye'nin nasıl olacağı benim gündemimde değil. Benim gündemim, Suriyeliler arasında diyalogu kolaylaştırmak, çünkü bu, siyasi sistemin istediği ulusal bir tartışma konusu: başkanlık ya da yarı başkanlık, parlamenter sistem ya da başka bir şey.

Politik sistem dendiğinde, o halde Anayasa'nın bir yansıması olan orduyu, bakanlıkları, hükümeti ve tüm geri kalan şeyleri de konuşmalıyız. Bu da, Suriye toplumunda geniş kapsamlı bir diyalogu gerektirir. Bu yolun sonunda bir referandum yapılacak. Ülkenin geleceği konusunda neyin iyi neyin kötü olacağına hükümet karar veremez. Bu nedenle Suriye'nin geleceği konusunda ben görüşümü ortaya koymak istemiyorum." dedi.

İsrail'i doğrudan teröristleri desteklemekle itham eden Esad, İran'ın rolünün ise farklı olduğunu, bölgede ve uluslararası arenada kendilerine teröristlerle mücadelede ve siyasi konuda destek verdiğini söyledi.

Kendi talepleri doğrultusunda Rusya'nın havadan müdahalesi sonucu IŞİD'in gerilemeye başladığını belirten Beşar Esad, ABD öncülüğündeki koalisyonun var olduğu dönemde ise IŞİD'in tam tersi genişlediğini söyledi.

Rusya'nın, Suriye ordusu ile birlikte teröristlerle mücadelede başarı kaydettiğini dile getiren Esad, bunun somut kanıtını ise, Halep ve Palmira'nın geri alınması olarak göstererek, "Bunlar yapılanlardır, fikirde kalmış şeyler değil" dedi.

Esad, Rusya'nın Suriye'nin egemenliğini savunduğunu, bir kolonizasyonun söz konusu olmadığını da ekledi. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İtalya Suriye Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title