Haberler

Erzurum'daki Savcıların Özel Yetkilerinin Kaldırılması

Trabzon'da Bir Grup Avukat, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de Tutuklandığı Soruşturmayı Yürüten Savcıların Özel Yetkilerini Kaldırdığı, 'Yargı Görevini Etkiledikleri' ve 'Görevi Kötüye Kullandıkları' Gerekçesiyle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (hsyk) Üyeleri Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu

Trabzon'da bir grup avukat, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de tutuklandığı soruşturmayı yürüten savcıların özel yetkilerini kaldırdığı, 'yargı görevini etkiledikleri' ve 'görevi kötüye kullandıkları' gerekçesiyle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Trabzon, Samsun, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Tokat, Rize ve Amasya barolarına kayıtlı 300 avukat tarafından oluşturulan 'Karadeniz Demokrat Avukatlar Platformu' üyesi grup, basın açıklaması yapmak için Ortahisar Mahallesi'ndeki Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde bir araya geldi.

Platform Sözcüsü Avukat Osman Çıtlak, grup adına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hukuk devleti olmasının önündeki engelleri kaldırmak ve suç örgütleri ile mücadele etmek için önemli bir soruşturmayı yürüten savcıların özel yetkilerinin, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in mahkeme kararıyla 'şüpheli olarak' gözaltına alınıp ev ve makam odasının aranmasının ardından HSYK tarafından kaldırıldığını söyledi.

Bu aşamada söz konusu savcıların savunmalarının alınmadığı, haklarında inceleme yapılmadığı, yapılan gözaltı ve arama kararlarının da mahkeme kararıyla gerçekleştirildiğinin dikkate alınmadığını, yerlerine görevlendirilen savcıların da aynı işlemi devam ettirip önceden toplanan deliller ile iddianame hazırladıklarını öne süren Çıtlak, bu iddianamenin de mahkemece kabul edilmesinin yetkisi kaldırılan savcıların işleminin hukuka uygun olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Çıtlak, Anayasa'nın 138. maddesinin 'Hiçbir organ, makam, merci ve kişinin hakim ve savcılara emir veremeyeceğine, tavsiye ve telkinde bulanamayacağına' işaret ettiğini belirterek, HSYK'nın, Erzurum özel yetkili Cumhuriyet savcılarının özel yetkilerini kaldırarak aynı durumda olan hakim ve savcılara talimat verdiğini savundu.

HSYK üyelerinin eylemlerinin TCK'nın 277. maddesinde düzenlenen 'yargı görevini etkileme' ve TCK 257. maddede ele alınan 'görevi kötüye kullanma' suçlarını oluşturduğunu iddia eden Osman Çıtlak, 'HSYK'nın kararlarının yargı denetimi dışında tutulması bir keyfilik gerekçesi olamaz. Hukuka en fazla hukukçuların uygun davranması şarttır' dedi.

Osman Çıtlak, içinde bulunulan süreçte hukuk devleti, hakim teminatı ve yargıya olan güvenin aşınmasının engellenmesini sağlamaya ve ayrıca kim suç işlerse işlesin, yargılanacağını ortaya koymaya çalıştıklarını belirterek, HSYK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından Çıtlak ve beraberindeki avukatlar Trabzon Adliyesi'ne gelerek, HSYK üyeleri hakkında hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini, Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu'na gönderilmek üzere, Trabzon Müracaat Savcılığına verdi.

(TB-ORH-RDE-FFS) - ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title