Haberler

Ertuğrul Kürkçü Biyografisi

Ertuğrul Kürkçü
Doğum YeriBursa / Türkiye
Doğum Tarihi5.05.1948

Ertuğrul Kürkçü Kimdir ?

Ertuğrul Kürkçü 5 Mayıs 1948 tarihinde Bursa'da doğan sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar ve Mersin Milletvekilidir.

68 kuşağının önemli isimlerinden olan Kürkçü, 18 Ekim 1970'de Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEV – GENÇ) Genel Başkanlığı'na seçildi. Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayından sağ kurtulan tek kişi oldu. Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı, ölüm cezasına mahkum edildi, 1974'te çıkarılan Genel Af Yasası ile cezası 30 yıla çevrildi; 14 yılını cezaevinde geçirdi. 1986'da yapılan infaz yasası değişikliğiyle serbest bırakıldı. Cezaevinde iken Karl Marx'ın biyografisini Türkçe'ye çevirdi.

Serbest bırakıldıktan sonra, "Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi"'nin yayın yönetmenliğini yaptı. Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. ÖDP'deki ayrışmaların ardından oluşumuna katıldığı Sosyalist Emek Hareketi Parti Girişimi'nin (SEH) Sosyalist Cumhuriyet Kolektifi (SCK) ve Sosyalist Demokrasi Kolektifi'yle (SDK) birlikte 27-28 Mart 2010'da gerçekleştirdiği konferansta oluşturulan Sosyalist Gelecek Parti Hareketi (SGPH)'nin eş-sözcüsüydü. Şimdi ise Sosyalist Gelecek Parti Hareketi (SGPH), Toplumsal Özgürlük Platformu(TÖP), Sosyalist Parti ve Sosyalist Birlik Hareketi'nin "birleşik bir sosyalist parti" oluşturmak için kurdukları Sosyalist Yeniden Kuruluş içerisinde yer alıyor.
Ertuğrul Kürkçü 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçimlerde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile 13 sosyalist parti ve hareketin oluşturduğu Emek, Demokrasi ve Özgürlük bloku tarafından Mersin'den bağımsız aday gösterildi. Geçerli oyların yaklaşık %9,70'ini aldı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 24. Dönem Mersin Milletvekili olarak girmeye hak kazandı. Büyük babası Kadri Ahmet Kürkçü TBMM 1. Dönem Diyarbakır ve 2. Dönem Siverek milletvekillerindendi.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun bir toplumsal ve demokratik mücadele birliğine dönüşmesi ve seçimlerde birliğin ortak partisi olarak hareket etmesini amaçlayan Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) 15-16 Ekim 2011'de Ankara'da Türkiye'nin 21 bölgesinden gelen 1000'i aşkın delegeyle düzenlediği kongrenin açılış konuşmasını yapan Kürkçü, HDK'nin Genel Meclis Divan üyeliğine ve dönem sözcülüğüne getirildi.
Ertuğrul Kürkçü TBMM'de BDP-Blok Grubunun İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi, Komisyonun alt komisyonları olan Cezaevleri, Şiddetten Kaynaklanan Yaşam Hakkı İhlalleri, Kadına Karşı Şiddet ve Uludere Katliamı'nı inceleyen komisyonlarda da BDP-Blok'u temsil ediyor.

Kürkçü BDP-Blok'un Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye delegasyonundaki tek üyesi. Bloku AKPM'nin Birleşik Sol Grubu içinde temsil ediyor.

Kürkçü, milletvekili adayı olduktan sonra, koordinatörlüğünü yaptığı ve gazeteci-yazar olarak çalıştığı bianet.org haber sitesini de kapsayan BİA (Bağımsız İletişim Ağı) projesindeki görevlerinden ayrıldı.
Kürkçü 2002 - 2007 arasında siyaset ve kültür dergisi Siyasi Gazete'yi çıkardı. Siyasi Gazete'nin "eki" Sosyalist Emek'in ardından Eylül 2009'dan bu yana yayınlanan, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi'nin yayını Ekmek & Özgürlük'ün editörlüğünü de yaptı. Şimdi ise Sosyalist Yeniden Kuruluş (SYK)'nin yayın organı Siyaset Gazetesi yazarlarındandır.

Kürkçü İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayımladığı Savaş ve İnsan: Türkiye'de Silah Transferleri ve Savaş Yasaları İhlalleri adlı kitabı Türkçeye çevirdiği için 14 Mart 1997'de ertelemeli 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kürkçü'nün açtığı davada Türkiye'nin 2 bin 500 Euro ödemesine karar verdi.

title