Haberler

Ermeni Ustalardan Öğrendi, Gümüşe Hayat Verdi

İstanbul'da Ermeni ustalarından gümüş işlemeciliğini öğrenen genç tasarımcı Emine Türkaslan, Kayseri'de tarihi konaktaki atölyesinde ham gümüşe hayat veriyor Tasarımcı Türkaslan: "Bu sanat Ermenilerin zirveye ulaştırdığı bir sanat. Onların yanında usta çırak ilişkisi içinde mesleği öğrendim. Normalde ustalar çıraklarına gümüşün, kuyumculuğun püf noktalarını, sırlarını öğretmezler.

ESMA AYGÜN - İstanbul'da Ermeni ustalardan gümüş işlemeciliğini öğrenen genç tasarımcı Emine Türkaslan, Kayseri'de yıllar önce Ermeni, Rum ve Türklerin iç içe yaşadığı tarihi sokakta açtığı atölyede gümüşe hayat veriyor.

Talas ilçesindeki Ali Saip Paşa Sokağı'ndaki tarihi bir konakta ham gümüşü eriterek, kalıba sokan Türkaslan, kişiye özel kilim ve Selçuklu motifli takılar yapıyor.

25 yaşındaki Türkaslan AA muhabirine yaptığı açıklamada, psikoloji okumayı hayal ederken üniversite sınav puanının düşük olması nedeniyle kuyumculuk bölümünü tercih etmek zorunda kaldığını söyledi.

Mersin Üniversitesi Kuyumculuk Bölümünde okuduğunu anlatan Türkaslan, "Ancak benimle yakından uzaktan ilgisi olmayan bir bölümdü. İkinci sınıfta okulu bırakmayı düşünürken üniversiteden bir hocam benimle bir saate yakın konuştu. Bu konuşmanın ardından hem fikrimden vazgeçtim hem de bölümümü sevmeye başladım" diye konuştu.

Mezun olduktan sonra memleketi Kayseri'ye geldiğini ve Talas'ın eski Belediye Başkanı Rifat Yıldırım ile tanıştığını belirten Türkaslan, belediye tarafından restore edilerek, 100 yıl öncesine dönüştürülen Ali Saip Paşa Sokağı'ndaki tarihi konakta kendi gümüş atölyesini açtığını dile getirdi.

Ermeni ustalar sırlarını paylaştı

Okulda aldığı eğitimi İstanbul'daki gümüş ustalarının yanında çalışarak pekiştirdiğini anlatan Türkaslan, şunları kaydetti:

"İstanbul'da bulunduğum sürede büyük bir pırlanta firmasının laboratuvarında çalıştım. Pırlantanın inceliklerini öğrendim. Daha sonra Kapalıçarşı'daki iki Ermeni ustanın yanında çalıştım. Bu sanat Ermenilerin zirveye ulaştırdığı bir sanat. Onların yanında usta-çırak ilişkisi içinde mesleği öğrendim. Normalde ustalar çıraklarına gümüşün, kuyumculuğun püf noktalarını, sırlarını öğretmezler. Ancak Ermeni ustalarım benimle işin her türlü sırrını paylaştılar. Ustalarım Kayserili olduğumu duyduklarında şaşırdılar. Çünkü onlar da bu sanatı Kayserili Ermeni kuyumcularından öğrenmişler. Talas'taki atölyemin bulunduğu sokak 100 yıl öncesine kadar Ermeni ve Türklerin bir arada yaşadığı bir yerleşim. Ayrıca burada yaşayan nüfuz sahibi Ermenilerin kuyumculuk yaptıkları da biliniyor."

Kişiye özel takı tasarımları

Gümüşü ham haliyle alıp atölyesindeki makinelerde işlediğini ifade eden Türkaslan, "Dökme makinesinde döküp daha sonra eritiyorum. Çekme işleminin ardından tasarımı uyguluyorum. Özgün tasarımlar yapıyorum. Müşterilerimin kişiliklerine göre tasarımlar üretiyorum. Takıda tabii ki doğadan ya da mimariden esinleniyorum. Ancak ben kilim motiflerini ve özellikle de Kayseri'deki Selçuklu eserlerindeki motifleri takılarıma uyguluyorum. Eskiyle yeniyi tasarımlarımda buluşturuyorum. Birçok yarışmada derecelerim var. Şimdi de Gold Trend yarışmasına hazırlanıyorum" şeklinde konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

İstanbul Kayseri Talas Gümüş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title