Haberler

Elde Var 24

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi 24'üncü arıtmasını Foça Bağarası'nda törenle açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık bir milyon liralık yatırımla yenilediği Foça Bağarası Atıksu Arıtma Tesisi'ni törenle hizmete açtı. Tesisin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanısıra CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Aliağa Belediye Başkan Turgut Oğuz, meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "2005-2006 döneminde devreye aldığımız bu tesisimizi, bir milyon liraya yakın para harcayarak, makina ve ekipman takviyeleri ile dünyanın kabul ettiği ileri biyolojik atıksu arıtma seviyesine çıkardık. Şu anda 21 ilçe içinde arıtması olmayan ilçemiz yok. İlçe arıtmalarına toplayamadığımız arıtmaları da burada, Maltepe'de, Helvacı Türkelli'nde toplayacağız. Emiralem'i inceleyeceğiz" dedi.

Hasköy arıtmasının projesinin tamamlandığını, bunların dışında gerekirse, beldelerin ve köylerin atıklarını arıtmak için uygun yerlerde arıtmalar yapacaklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Ayrıca ne Bayındır, ne de Torbalı arıtmalarına götüremediğimiz Hasköy civarında, Yeni Foça'da arıtmalarımız var" dedi. Hasköy arıtması için 10 dönüm civarındaki araziyi Bayındır Belediyesi verdi, oranın da projesi tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin 13'ü ileri biyolojik arıtma olmak üzere toplam 24 arıtması var. Kent dönüşümü ve nüfus artışı dolayısıyla Çiğli 4.fazın da acilen yapılması için ihale çalışmalarının sürdürüyoruz.

İzmir'in çevre konusunda sürdürülebilir kentler arasında başı çekmesi için çalışıyoruz. Çamur çürütmeyi de gerçekleştireceğiz. Bir de çöpü hallettiğimizde ve körfezi yüzülebilir hale getirdiğimizde sadece Türkiye'de değil, dünyada sürdürebilirlik konusunda ilk önde gelen kentlerden biri olacağız" diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta ilçe hizmetlerinde ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle kendisini eleştiren Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş'e cevap veren Başkan Kocaoğlu, Bayındır'a ayırım yapmalarının söz konusu olmadığını belirterek "Bayındır Belediye Başkanımız 'Büyükşehir Belediyesi, ayırım yapıyor, çalışmıyor' diye serzenişte bulunmuş.

10 sene önceki Bayındır'ın sokaklarına, caddelerine, çiçekçiliğin durumuna bakın. Neler değiştiğine bir bakarlarsa, arıtmanın nasıl çalıştığını görürlerse, arazi ve köy yollarını gezerlerse aslında Büyükşehir'in adil olup olmadığını, ayrım yapıp yapmadığını, çalışıp çalışmadığını 21 metropol ilçe içinde en iyi Bayındır biliyor. Belediye Başkanı gazetelere, televizyonlara haber yaptırmaktansa, çarşıya çıkıp esnafa, vatandaşa, amire, memura sorsaydı daha iyi öğrenirdi" dedi.

"Salvo atmanın bir mantığı yok"

Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı genelge doğrultusunda meslek odalarını yapı denetiminde devre dışı bıraktığını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin sözkonusu genelge uyarınca imar planlarında zorunlu değişiklik yaptığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kararı eleştiren bir oda başkanımız da Büyükşehir Belediyesi'nin kent dönüşümü anlayışının hükümetten farkı yok diye konuşmuş. Biz kent dönüşümüne bakışımızı her yerde anlatıyoruz. Kent dönüşümü konusunda vatandaşı korumaya yönelik en çok proje yapan belediyeyiz.

Biz odalarla birlikte bugüne kadar at başı gidiyoruz, onların mesleki deneyimlerinden faydalanıyoruz. Biz de onların gelirlerinin azalmasını istemezdik. Kararı zorunlu olarak Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne sevkederken, bir odaların istediği şekilde, bir de mevzuattaki gibi iki şekilde sunduk. Aklın yolu bir, tabi ki yönetmeliğe uymamız lazım. Şimdi oradaki geliri bahane edip, bizim kent dönüşümümüze salvo atmanın, bunu bize döndürmenin bir mantığı yok.

Arkadaş da meslek odası mensubu. İstediği zaman, istediği yerde kendisine de kent dönüşümünü anlatırız ve İzmirli hemşehrilerimizin takdirine sunarız"

Başkan Kocaoğlu, "Mübarek Ramazan gününde kimseyi eleştirmek için söylemiyorum. Hepsi bizim arkadaşımız, hepsiyle birlikte çalışıyoruz ama en azından biz de ufak bir sitemde bulunmak gereğini duyduk. Herkes eleştirsin ama Sezar'ın hakkını Sezar'a versinler. Eleştirilecek eksikliklerimiz de mutlaka vardır, bizi o konularda eleştirsinler. Eksik olmadığımız konulardaki eleştiriler biraz havada kalıyor" diye konuştu.

Demirağ: "Yolun açık olsun Büyük Başkan"

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, son günlerde artan terör olaylarını şiddetle kınadıklarını belirtti. Demirağ, "Bu süreçte özellikle İzmir halkının gösterdiği duyarlılık ve hassasiyette, desteklere Foçalılar olarak herkese şükranlarımızı iletiyoruz. Umarım ülkemiz bu olayları bir kez daha yaşamaz. Birlik ve beraberlik içinde yaşarız" dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişlemesinden sonra ilçeleri farklı şekilde değerlendirdiğini hatırlatan Demirağ, "2004'teki süreçte hizmet yelpazesinin çeşitliliğini gözlemledik.

Foça, bir turizm, tarım, özel koruma ve en önemlisi Türkiye'nin parlayan yıldızı olarak yerleşim bölgesi. Bir çok eski medeniyete evsahipliği yapan Foça'da Büyükşehir Belediyesi, çevre bilincini ön plana çıkaran biyolojik arıtma tesisi çalışmaları yaptı, kazı çalışmalarına destek verdi, orman köylerinin yollarının asfaltladı ve çok amaçlı salonlar yaptı. Hiçbir belde ve ilçe ayırımı yapmadan, her zaman ve en zor günümüzde yanımızda olan Aziz Kocaoğlu ve mesai arkadaşlarına Foça halkı adına teşekkür ediyorum. Yolun açık olsun Büyük Başkan" diye konuştu.

Bağarası Atıksu Arıtma Tesisi

10 bin 500 kişiye hizmet verecek şekilde düzenlenen tesisin yenileme çalışmaları için toplam 887 bin TL harcandı. Günlük 2 bin 100 metreküp arıtma kapasitesine sahip olan tesiste, 2011 yılında 270 milyon 584 bin metreküp çamur arıtılırken, 2012 yılının ilk altı ayında ise 141 milyon 661 bin metreküp çamur arıtıldı. Tesiste otomatik ızgara, havalandırma havuzu, son çökeltim havuzu, geri devir haznesi ve klor temas tankı üniteleri yer alıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Aziz Kocaoğlu Bağarası Foça Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title