Haberler

Türkiye'nin Pamuk Ambarı Söke'de Davul-Zurnalı Pamuk Hasat Şenliği

Türkiye’nin pamuk ambarı Söke Ovası’nda pamuk hasadı davul zurnalı şenlikle başladı.

Türkiye'nin pamuk ambarı Söke Ovası'nda pamuk hasadı davul zurnalı şenlikle başladı. 450 Bin dönüm alanın büyük çoğunluğuna ekilen pamukta hasat dönemi başlarken, Sökeli üretici yeni sezondan oldukça umutlu. Pamukta verimin yüksek olması yüz güldürürken, bundan sonraki aşamada üretici pamuğunu değerinde satmak istiyor.

Söke Ovası'nda üretici Mehmet Muslu'ya ait arazide bu yıl ekimi yapılan yüzde yüz yerli tohum çeşidi Lodos ile yapılan pamuk üretimi de tanıtılırken; pamuk çeşidi ilk ciddi sınavında Sökeli üreticiden tam not aldı. Özaltın Tohumculuğun Adanan Menderes Üniversitesi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nün desteği ile 13 yıl üzerinde çalıştığı pamuk çeşidi Söke'de ilk kez görücüye çıktı. Verilen bilgiye göre Türkiye'de yerli tohum kullanımı yüzde 50'yi aştı.

Tarlasında davul zurnalı pamuk hasadı yapan Sökeli üretici Mehmet Muslu pamukta verimin güzel olduğunu belirterek; "Önemli olan pamuk depoya girdikten sonra hakettiği değeri bulması. İnşallah fiyatlar istenlen gibi olur. Üretici kazanır. Üretici kazanırsa esnaf, sanayici herkes kazanır. Bereketli bir sezon diliyorum" dedi.

Firma temsilcisi, Söke Tariş eski müdürü M. Ramazan Karayel, "Firmamız tamamı yerli sermayeli, yüzde yüz yerli ıslah, bu toprakta yetiştirilip ıslah edilen tohumluklar üretiyor. Şu anda altı ayrı pamuk çeşidimiz çiftçilerimiz tarafından ekimine başlandı. Bir pamuk tohumluğu çeşidinin piyasaya çıkabilmesi için en az üstünde on yıllık bir çalışma gerekiyor" dedi.

Erkenci, elyaf değerleri oldukça kaliteli, çırçır randımanı yüksek, iplik sanayinin tercih ettiği kaliteye sahip yerli tohumun verim ortalamasının geçen yıl 550-640 kg, Söke'de tanıtımı yapılan tarladaki veriminin de 570 kg. üzerinde olduğu ifade edildi.

Yeni sezonun hayırlı olmasını dileyen Özaltın Tohumculuk ortaklarından Kasım Küleköz yaptığı konuşmada; "Bizim ülkemiz pamuk ülkesi. Bugün ülkemiz ihracatının birinci ürünü olan tekstil sektörünün ham maddesi pamukta bazı yıllar sıkıntılar yaşadık. İnşallah devletimizin desteğiyle daha çok üreteceğiz. Devlet pamuğa hak ettiği desteği vermeye başladı. Geçen yıla göre ülkemizde pamuk üretimi %15 arttı. Türkiye ihracatının yüzde 20'sini tekstil sektörü oluşturuyor. Devletimiz de pamuk üretiminin önemini fark etti, bu önemli bir tespit" dedi.

Konuşmaların ardından çalınan davul zurnalarla pamuk hasadı yapılırken, konuklara da çeşitli ikramlar yapıldı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Söke Ovası Menderes Türkiye Muslu Ekonomi Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 15 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 2024 Köprü ve otoyol ücretlerine zam geldi mi? 15 Temmuz, FSM, Osmangazi ve Çanakkale Köprüsü ne kadar, kaç TL oldu? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 15 Mayıs! AZ ÖNCE İZMİR'DE DEPREM Mİ OLDU? Son dakika İzmir deprem verileri! İzmir'de ne kadar, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Güneş'te patlama! Güneş'te patlama olursa ne olur? Güneş patlaması insanları etkiler mi? HPV aşısı ücretsiz mi? İBB ücretsiz HPV aşı başvurusu nereden, nasıl yapılır? HPV aşısı ücretsiz olacak! HPV aşısı nedir? HPV aşı başvurusu nereden yapılır? BAŞVURU EKRANI! GELİNİM MUTFAKTA 15 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 15 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title