Haberler

Türkiye Kestane Üretiminde Avrupa'da Birinci Sırada Yer Alıyor

Güncelleme:

Türkiye ve Kafkaslar kestanenin ana vatanı. Türkiye kestane üretiminde yıllık 63 bin ton ile Avrupa'da birinci sırada. Kestanenin en lezzetlisi ise Karadeniz'de yetişiyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Serdar, Türkiye'nin kestane üretiminde dünyada ikinci, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu söyledi.

Kestane üzerine önemli araştırmalar yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane ile ilgili önemli bilgiler verdi. Türkiye ve Kafkaslar'ın kestanenin ana vatanı olduğunu dile getiren Serdar, Türkiye'nin yıllık 63 bin ton kestane üretimi yaptığını söyledi. Kestane kebabı ve kestane şekeri olarak insanların severek tükettiği kestanenin Türkiye'de en fazla Ege'de üretildiğini belirten Serdar, her yıl 5-10 bin ton arası kestanenin ihraç edildiğini söyledi.

KESTANE ÜRETİMİNDE EGE BÖLGESİ BİRİNCİ SIRADA

Kestanenin Türkiye'de önemli bir tarihi geçmişi olduğunu belirten Prof. Dr. Ümit Serdar, "Kestane ağacı çok dayanıklı ve güzel bir meyvesi olduğu için değerli bir ağaçtır. Ev, gemi ve cami yapımında kullanılır. Kestane uzun ömürlü bir ağaçtır. Kestaneden yapılan 500 yıllık evler, camiler hala ayaktadır. Sinop'ta yaklaşık 600 yaşında bir kestane ağacımız var. Adını 'Padişah Kestanesi' olarak tescillendirip koruma altına aldık. Kestane üretiminde Avrupa'da birinci sıradayız. Dünyada ise Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Yılda 63 bin ton kestane üretimimiz var. 5-10 bir ton arası kestaneyi ihraç ediyoruz. İç piyasada tüketilen kestanenin büyük bir kısmı kestane kebabı olarak tüketiliyor. Kestane şekerine dayalı bir sanayimiz de var. Bu alanda önemli firmalarımız mevcut. Kestane üretiminde Ege Bölgesi birinci sırada yer alıyor. Ege'de ise en fazla üretildiği yer Aydın. Türkiye üretiminin üçte birini Aydın'ın karşıladığını söyleyebiliriz." dedi.

EN LEZZETLİSİ KARADENİZ KESTANESİ

Lezzet bakımından Karadeniz kestanesinin çok önemli olduğunu belirten Serdar, " 'Kuzu kestanesi' olarak geçer ve çoğunlukla kebap olarak tüketilir. Samsun'un Nebiyan kestanesi ve Sinop Erfelek kestanesi çok lezzetlidir. Karadeniz kestanesi boyut olarak Marmara ve Ege'ye göre küçük boyutludur. Türkiye'de birçok kestane çeşidimiz var. Marmara'da Osmanoğlu, Hacıömer, Sarıaşlama; Ege'de ise Sarı Aşı başta gelen kestane çeşitlerimizdendir.

ÜÇ FAKTÖR ETKİLİYOR

Kestane yetiştiriciliğini etkileyen üç faktör var. Bunlar; kestane kanseri, kök çürüklüğü hastalı ve gal arısı zararlısıdır. Bu konuda önemli çalışmalarımız ve TUBİTAK projelerimiz var. Oluşturduğumuz bahçelerde bunlara yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Hastalık ve zararlılara karşı çok iyi çeşitler geliştiriyoruz. Çalışmalarımız bittiğinde bunları açıklayacağız." diye konuştu.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ümit Serdar Türkiye Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title