Haberler

Tse Başkanı Şentürk'ün Dünya Tüketici Hakları Günü Mesajı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, “TSE yeni belgelendirme modelleriyle tüketiciye rehber olmaya devam ediyor” dedi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, "TSE yeni belgelendirme modelleriyle tüketiciye rehber olmaya devam ediyor" dedi.

TSE Başkanı Şentürk, Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, "Ülkemizde 1985 yılından itibaren kutlanmaya başlanan Dünya Tüketici Hakları Günü, bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsattır. Türk Standartları Enstitüsü'nün temel görevlerinden biri; tüketicilerin ürün ve hizmet güvenliğini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

Şentürk mesajında şunları kaydetti:

"Enstitü bir yandan standardizasyon çalışmalarıyla üreticilere ürünlerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu için rehberlik etmekte, diğer yandan da belgelendirme çalışmaları ve TSE marka sistemiyle tüketicilere standartlara uygun, kaliteli ve güvenilir ürünler sunulmasının teminatı olmaktadır. TSE tarafından belgelendirilen binlerce firmanın on binlerce ürünü üzerinde kullanılan TSE markası, tüketiciler tarafından tanınmakta, bilinmekte, kalite ve güvenin garantisi olarak algılanmaktadır. Enstitü, 60 yıllık başarılı geçmişinin bir sonucu olarak elde ettiği bu güvenden güç alarak, tüketicilerimize rehberlik edecek yeni belgelendirme sistemlerini uygulamaya sokmaktadır. Mart ayında başladığımız TSE Yıldız ve TSE Çift Yıldız Belgelendirme Sistemi; üreticilerin standartta belirtilen asgari şartların üzerinde performansa sahip ürünlerini belgelendirmeye yönelik bir modeldir. Bu modelde kriterler, ilgili ürünün TSE Uygunluk Belgesi'ne sahip olması, ulusal standartların belirlemiş olduğu asgari performans, güvenlik ve sağlamlık kriterlerinin daha üzerinde performans sağlaması olarak belirlendi. Kaliteli üretim yapan üreticileri teşvik etmek amacıyla uygulamaya konulan bu belgelendirme sisteminin en önemli kazanımı; tüketicilerin piyasaya arz edilen sayısız seçenek arasında yüksek kalite ve performansa sahip mal ve hizmetleri Yıldız işareti ile kolayca ayırt edebilecek olmasıdır."

TSE'nin yeni belgelendirme modelleriyle ilgili ise Şentürk, "TSE'nin hizmet sektöründe tüketici memnuniyetinin en üst noktaya taşınması amacıyla geliştirdiği bir başka yeni belgelendirme modeli de 'Müşteri Dostu Kuruluş (MDK)' ile 'Müşteri Dostu Marka (MDM)' belgelendirmesidir. Bu belgelendirme modelinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren LPG dolum istasyonları, yetkili servisler, oteller, perakende sektöründe Türkiye geneline hizmet sunan büyük işletmelerin belgelendirmesi yapılmaktadır. 'Müşteri Dostu Kuruluş' ve 'Müşteri Dostu Marka' değerlendirmesinde sadece müşterinin şikayet ve değerlendirmeleri değil, müşteriye karşı proaktif yaklaşım sergileyerek, müşterinin firmayı nasıl algıladığı ölçülmektedir. Bu belgelendirme ile müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik nasıl bir süreç geliştirilmesi gerektiği ortaya koyulmaktadır. İşletmelerin kurumsal kimliği, sosyal sorumluluk projeleri, bilişim teknolojileri ile ilgili alt yapısı, çağrı merkezi performansı gibi yeterlilikler sorgulanırken, bir yandan da hizmet yeterlilik belgelendirmesine yönelik standartlar, belgelendirmelerde temel kriterleri oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Şentürk, TSE'nin standardizasyon ve belgelendirme hizmetleriyle yüksek kalitede ve uluslararası standartlarda mal ve hizmet üretiminin gerçekleştirilmesine katkı sağlamaya, tüketici haklarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmaya dün olduğu gibi bugün de devam edeceğini vurgulayarak, "Bu duygu ve düşüncelerle 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü'nü kutluyorum" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hulusi Şentürk Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title