Haberler

Tanap Mutabakat Zaptı

Türkiye ile Azerbaycan arasında TANAP Sistemi'ne ilişkin mutabakat zaptının onaylanmasına ilişkin milletlerarası andlaşma, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Sistemi'ne ilişkin mutabakat zaptının onaylanmasına ilişkin milletlerarası andlaşma, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, söz konusu zaptın akdedilmesi ve onaylanmasının ardından 90 günden geç olmayacak şekilde TANAP Şirketi'ndeki yüzde 30 ortaklık payı SOCAR'dan bir atanmış kuruluşa devredilecek.

Türkiye, SOCAR Türkiye Petrokimya AŞ'ye gaz tesliminin; BOTAŞ ise SOCAR Türkiye Petrokimya AŞ ile arasındaki gaz satış anlaşmasının süresinin 31 Aralık 2021'e kadar uzatılmasını sağlamayı kabul edecek.

SOCAR'dan veya Şah Deniz Prospektif Alanında Arama, Geliştirme ve Üretim Paylaşımı Anlaşması kapsamındaki başka bir ortaklık payı sahibinden Şah Deniz Gaz Sahası'nda, Güney Kafkasya Boru Hattı'nda ve Güney Kafkasya Boru Hattı'nın genişletilmesindeki yüzde 10 ortaklık payı atanmış bir kuruluşa devredilecek.

SOCAR'dan Zafer-Meşal Gaz Sahası'ndaki yüzde 10 ortaklık payının bir atanmış kuruluşa devri, söz konusu gaz sahasındaki katılım paylarının belirlenmesi için yapılacak üretim paylaşım anlaşması veya diğer anlaşmaların tüm taraflarca imzalanması ve yürürlüğe girmesi halinde gerçekleştirilecek. Böylece Türkiye'nin Azerbaycan'da yer alan yeni gaz sahalarına erişimi hız kazanacak.

TPAO, TANAP'ın ikinci büyük ortağı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, mutabakat zaptıyla TPAO, Azerbaycan'ın en büyük doğalgaz sahası olan Şahdeniz Sahası'ndaki ve Güney Kafkasya Boru Hattı'ndaki hissesini yüzde 9'dan yüzde 19'a çıkararak BP'den sonraki en büyük ortak olacak. Şahdeniz sahasının 1'inci fazından yıllık 6,6 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye, 2'nci fazından 2018 yılından itibaren yıllık 6 milyar metreküp ilave gaz alacak. Böylelikle üretim sahasından Gürcistan sınırına kadar olan doğalgaz değer zincirinde devlet şirketleri vasıtasıyla Türkiye aktif rol alacak.

BOTAŞ, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'dan alacağı yüzde 30 hisseyle TANAP'ın ikinci en büyük ortağı olacak. BOTAŞ'ın Şahdeniz sahasının 2. fazından alacağı yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz Eskişehir'e veya Trakya'ya TANAP Sistemi üzerinden taşınacak. Böylece ilave 6 milyar metreküp doğalgaz doğrudan tüketimin yoğun olduğu bölgelere teslim edilecek ve doğalgaz iletim sisteminin güvenliği yeni bir boru hattıyla desteklenmiş olacak.

SOCAR'dan Zafer-Meşal Gaz Sahası'ndaki yüzde 10 ortaklık payının bir atanmış kuruluşa devriyle Türkiye'nin Azerbaycan'da yer alan yeni gaz sahalarına erişimi hız kazanacak. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Güney Kafkasya Azerbaycan Türkiye Ekonomi Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title