Haberler

Ekonomistler Kurlardaki Hızlı Yükselişi Değerlendirdi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi, Garanti ve Yapı Kredi bankalarının Eski Genel Müdürü Halit Soydan, “Ya siyaset durulur dolar 1,92 TL'ye dönmese bile yeni dengelerde istikrar kazanır ya da bu kaos sürer gider, hepimiz kaybederiz” dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi, Garanti ve Yapı Kredi bankalarının Eski Genel Müdürü Halit Soydan, "Ya siyaset durulur dolar 1,92 TL'ye dönmese bile yeni dengelerde istikrar kazanır ya da bu kaos sürer gider, hepimiz kaybederiz" dedi.

Doların 2 ve Euro'nun 3 lirayı aşmasıyla ortaya çıkan kurlardaki hızlı yükseliş karşısında ekonomistler, Türk lirasının kaderini siyasetin ibresine bağlı görüyor. Gelecek tahminlerini iki seçenek üzerinde kurgulayan ekonomist Soydan, "Ya siyaset durulur, dolar 1,92 TL'ye dönmese bile yeni dengelerde istikrar kazanır ya da bu kaos sürer gider, hepimiz kaybederiz" diye konuştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi, Garanti ve Yapı Kredi bankalarının Eski Genel Müdürü Halit Soydan, son dönemlerdeki kurların hızlı artışını şöyle değerlendirdi: "Aralık 2013 başlarında, Mayıs 2013'te Gezi ve ABD Merkez Bankasının (FED) 'sıkı paraya ilk adım' hazırlığı ile zıplayan dolar durulmuştu. 'Kristal kürede' istikrar görünüyordu. Ama Anadolu Yarımadasına iki yıldırım birden düştü. Önce FED '10 milyar dolar fren' kararını resmen duyurdu, ardından, 17 Aralık 2013 ağır suçlamaları geldi. Ortalık tam karıştı. Yabancı para aldı başını gitti!"

'YA İSTİKRAR YA KAYBEDERİZ!'

Türiye'nin önünde iki olasılık olduğuna dikkat çeken Halit Soydan, siyasetin durulması durumunda doların 1,92 lira seviyesine dönmese bile, yeni dengelerde istikrar kazacağını kaydetti. İlk ihtimalin Türkiye'nin kazancı olacağını ifade eden Soydan, "İkinci olasılık olarak da bu kaos sürer gider. Kaybeden hepimiz oluruz!" diye konuştu.

'KEŞKE YABANCI PARA ALSAYDIM'

Parası olanların bugünlerde "Keşke yabancı para alsaydım" üzüntüsünde olduğunu belirten Halit Soydan, şunları söyledi: "Bunu düşünenler, haklıdır ama altının da fırladığı dönemler oldu. Borsanın da inanılmaz para kazandırdığı günler yaşadık. Bu zıplamaları önceden gören kahin henüz çıkmadı! Kendi ulusal Merkez Bankasının başkanına inanan, kendi ulusal parasına güvenen tasarruf sahibi de o gün için haklıydı. Parası olan, haklı olarak kendisini enflasyona karşı korumak ister. Ticaret yapmıyorsa, finansal yatırım araçlarından birine yatırım yapar. Altın alır, yabancı para alır, menkul kıymet; hisse senesi, borç senedi alır veya parasını bankaya yatırır. Tasarruf büyüyecekse, emlak her zaman ciddi bir seçenektir. 'Yumurtaların tümünü aynı sepete koymama' birinci ilkedir. Gerisi, gelecek tahminidir." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yapı Kredi Bankası Halit Soydan Ekonomi Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title