Haberler

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “D-8’in kendi içindeki toplam ticareti 2018 yılında 500 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefi vardı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "D-8'in kendi içindeki toplam ticareti 2018 yılında 500 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefi vardı. Şu anda görmüş olduğumuz sonuç da bu hedefe biraz uzak olduğumuzun farkındayız" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi'yi makamında kabul etti. Kabulde açıklama yapan Zeybekci, Türkiye'nin D-8 kurulmasında liderlik rolü üstlendiğini belirterek, "Dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesinde D-8'i son derece önemli gördü. Türkiye'nin D8 ülkeleri ile ticaretin artan bir seyir izlediğini bugüne kadar çok yakından takip ettik. İlk kurulduğu andan itibaren bugüne kadar ihracatımız D-8 ülkeleriyle, Türkiye'nin arasındaki ihracatımız 2.9 milyardan üç katına çıkarak bugün 15 milyar dolara çıktı. 2013 yılında bu yüzde 8.8 milyar dolara gerileyerek toplam ihracatımız içindeki yüzde 10'luk paydan yüzde 6'lık paya düştü. Bunu biz mevsimsel veya olağanüstü hal olduğunu farkındayız. Önümüzdeki süreçte daha farklı boyutlara geleceğini düşünüyoruz. Bizim için asıl önemli olan D-8'in kendi içindeki iç ticaretinin istenilen seviyeye gelmemiş olmasıdır. D-8 ülkeleri toplam dünya nüfusunun yüzde 14'ünü yaklaşık bir milyar kişinin üzerindeki bir nüfusu teşkil etmesine rağmen, D-8'in kendi içindeki toplam ticareti 2018 yılında 500 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefi vardı. Şu anda görmüş olduğumuz sonuç da bu hedefe biraz uzak olduğumuzun farkındayız. Bunu da artırmak için bundan sonra çok yoğun çaba göstermek gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Ticari alanda, işbirliğimizin artması ve bunun gelişmesi güçlenmesi D-8 ülkeleri arasındaki bağları da güçlendireceğini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"D-8 arasında imzalanmış olan Tercihli Ticaret Anlaşmaların hayata geçirilmesi ile ilgili de Türkiye olarak biz çok istekli ve arzuluyuz. 2006 yılında yapılan anlaşmalar Türkiye olarak biz 2011 yılında bunu yürürlüğe koyduk. Parlamentomuz da yürürlüğe koyduk. Tercihli Ticaret Anlaşmasının önünde bir engel var. Nijerya tarafından taviz listelerinin uyumsuzluğu anlamında küçük bir detay var. Bunu da ülkelerimiz arasında teknik kadrolar görüşerek yakında çözeceklerine inanıyoruz. Eğer o alanda çözüm olmazsa başka bir yöntem bulunmalı ve bu tıkanmanın engellenmesi lazım. Türkiye'nin de bu başkanlık süresinde D-8'in kuruluş amacı hızlı şekilde kendini modifiye ederek, kendini yeni bir enerji yükleyerek hız kazanacağına inanıyoruz. Türkiye olarak biz bunun gerçekleşmesi için ne yapılması gerekiyorsa Türk tarafı olarak elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olmalarını istiyoruz."

Kabul sonrası Zeybekci, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi'ye hediye takdim etti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ali Mohammad Türkiye D 8 Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title