Haberler

Bir Dakikada 17 Kestane Şekeri Yedi, Altınla Ödüllendirildi

Bursa kestanesini tanıtmak ve üreticisini teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Geleneksel 3. Kestane ve Kestane Şekeri Festivali" başladı Festival çerçevesinde, 13 yarışmacıdan, bir dakikada en ...

Bursa kestanesini tanıtmak ve üreticisini teşvik etmek amacıyla bu yıl 3'üncüsü düzenlenen festival kapsamında "Bir Dakikada En Fazla Kestane Şekeri Yeme Yarışması" yapıldı. Tabağındaki 25 kestane şekerinden 17'sini yiyerek birinci olan yarışmacıya tam altın hediye edildi.

Yıldırım Belediyesince organize edilen "Geleneksel Kestane ve Kestane Şekeri Festivali", Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle başladı.

Vali Münir Karaloğlu, törende yaptığı konuşmada, kestaneyi şekere, tatlıya çeviren tek şehrin Bursa olduğunu söyledi.

Bu festival sayesinde kestanenin sadece kebabı ve tatlısı olmadığını da gördüğünü belirten Karaloğlu, "Kestaneyle yapılmış su böreğinden baklavasına, çeşitli yemeklere kadar her türlü kullanımı mevcut. En az kestane şekeri kadar kestaneyle yapılmış diğer ürünleri de tanıtımla Bursa'nın önemli değerleri haline getirmemiz lazım" dedi.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise Bursa'nın bazı ürünlerinin markalaştığını, bunların başında da kestanenin geldiğini bildirdi.

Türkiye'nin, kestane üretiminde İtalya ile 3'üncülük için yarıştığını vurgulayan Keskin, şöyle konuştu:

"Bursa'da kestaneden 16 ayrı ürün elde edilmektedir. Önemli olan bir tarım ürününü elde etmek değil aynı zamanda o ürünü mamul hale getirmektir. Kestane şekeri bunlardan sadece biridir. Kestaneli baklava, kestane konservesi ve benzeri birçok ürün daha vardır. Kestaneyi sadece 3'üncü olarak üretmek yetmiyor. İşleyebilmek de son derece önemli ki bunun sanayisini, üretimini yapan illerin başında da Bursa gelmektedir. Üreticiyi teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Ümit ediyorum ki bu festival hem kestane üretiminin daha çok artırılması hem de elde edilen ürünlerin bugün 16 olan sayısının 30'lara ulaştırılması ve yeni ürünler ortaya çıkarılmasını sağlar."

Yarışmalarda birinci gelenlere "tam altın"

Daha sonra "En Diri ve En Güzel Kestane Yarışması"na geçildi. Birinciliği, maraval cinsi kestanesiyle Fuat Kara elde etti.

"Bir Dakikada En Çok Kestane Şekeri Yeme Yarışması"na ise 13 kişi katıldı. Yarışmacılar, tabaklarında bulunan 25'er kestaneden en fazla sayıda yiyen kişi olabilmek için hızlı davranmaya ve zaman zaman su içerek işlerini kolaylaştırmaya çalıştı. Yarışmanın galibi, 17 kestane şekeri yiyen Tolga Altunel oldu.

Kara ile Altunel'e birer tam altın hediye edildi.

Altunel, gazetecilere yaptığı açıklamada, birinci olmasına çok sevindiğini ifade etti. Yarışmaya, bu heyecanı yaşamak için katıldığını belirten Altunel, "Kendi adıma gurur duyuyorum. Tabakta kaç kestane şekeri vardı bilmiyorum ama yarışma bittiğinde tabağımda 8 kestane şekeri tane kalmıştı. Kolayca yedim" dedi.

Yarışmaların ardından Karaloğlu ve beraberindekiler, "Kestane Fotoğrafı Sergisi"ni gezdi.

Kestaneli su böreği

Festival kapsamında açılan stantlarda vatandaşlar, kestaneli ev yemekleri, baklava ve su böreğinin tadına baktı.

Kestaneli baklava ve su böreğini üreten firmanın yönetim kurulu başkanı Yüksel Aktaş, Bursa deyince akla kestane geldiğini dile getirdi.

Ürün çeşitliliğini artırmak için Ar-Ge çalışmalarının iki yıl sürdüğü bilgisini veren Aktaş, "Kestaneli harem güzeli, gelin bohçası, dilber dudağı, halep tatlısı ve kestaneden yapılan diğer ürünlerle dünyada eşi benzeri olmayan bir ilke imza attık. Kestaneli 10 farklı ürün yapıyoruz. Su böreği deyince de kıymalı, peynirli ve ıspanaklı geliyor akla ama bu su böreği kestaneli. Türkiye'de ilk defa kestaneli su böreğini herkesin beğenisine sunduk" ifadesini kullandı.

Festival, kestane fidanlarının dikileceği ve Kestane Parkı'nın hizmete açılacağı etkinliklerle yarın sona erecek. - Bursa

Kaynak: AA / Ekonomi

Münir Karaloğlu Özgen Keskin Barış Manço Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title