Haberler

Arapların Ağzını Bursalı Lokumcular Tatlandırıyor

Özellikle Arapların damak tadına hitap eden 100’ün üzerinde çeşit geliştiren Bursalı lokumcu tur şirketlerinin önemli durağı haline gelirken, yılda 2 milyon dolarlık lokum ihracatıyla kent ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor.

Özellikle Arapların damak tadına hitap eden 100'ün üzerinde çeşit geliştiren Bursalı lokumcu tur şirketlerinin önemli durağı haline gelirken, yılda 2 milyon dolarlık lokum ihracatıyla kent ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor.

Anadolu'da 15'inci yüzyıldan beri bilinen, özellikle 17'nci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşıp, sarayın da vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan Türk lokumu, son yıllarda özellikle Arap turistlerin vazgeçilmez damak tadı halini aldı. Bursa Yalova yolu üzerinde bin metrekaresi depolama sahası olmak üzere yaklaşık 3 bin metrekarelik kapalı alanda 1971 yılından bu yana lokum üretimi yapan ve İstanbul, Sapanca ve Mudanya'da şubeleri bulunan Ulu Bursa Şehzade Lokumcusu, Arapların damak tadına has olarak geliştirdiği 100'ün üzerinde çeşitle Bursa'da adeta 'lokum turizmi' başlattı.

Alışveriş Merkezi formunda tasarlanan mağazasında yılda 200 binin üzerinde Arap turisti ağırlayan Ulu Bursa Şehzade Lokumcusu, Suriye'den Ürdün'e, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Yemen'e kadar tüm Orta Doğu coğrafyasından gelen turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle tur şirketlerinin de önemli bir durağı haline geldi.

İSTEĞE ÖZEL LOKUM

Bursa'da 44 yıldır kaliteden ödün vermeden lokum üretimi yapan sektörün öncü firmalarından Ulu Bursa Şehzade Lokumcusu'nun yöneticilerinden Turan Gözebe, Türk damak tadı ile Arapların damak tadı arasında büyük farklar olduğunu belirterek, Arapların nar ve antep fıstıklı ürünleri özel ilgi gösterdiğini söyledi. Türk tüketicinin çifte kavrulmuş ve sade lokumu tercih ettiğini ifade eden Gözebe, "Arap müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda biz de ürün yelpazemizi mümkün olduğunca genişlettik. Bugün kaymaklı sucuk, Hürrem sultan, hurmalı, ahu dudulu, çilekli, kuru meyveli, zereşli, kahveli, browni çikolatalı, incirli, kayısılı, ananaslı başta olmaz üzere 100'ün üzerinde çeşit lokumu müşterimizle buluşturuyoruz" dedi.

İHRACATTA BURSA ÖNCÜ

Firma sorumlularından Bülent Keskin ise, Türkiye genelinde lokum denildiğinde akla ilk Afyon gelse de Afyon'un ağırlıklı olarak iç piyasaya üretim yaptığını belirterek, Bursa'nın lokum ihracatında ilk sırayı aldığını söyledi. Tatil için ağırlıklı olarak Bursa'yı tercih eden Arapların lokum almadan kentten ayrılmadığını dile getiren Keskin, "Biz iç piyasa önemli seyahat firmaları ve gıdacılarla da çalışıyoruz. Ancak bizim ağırlıklı olarak müşteri portföyümüzü Orta Doğu ülkelerinden gelen turistler oluşturuyor. Bursa'ya gelen bir Arap turist lokum almadan kesinlikle ülkesine dönmüyor. Bu nedenle tur şirketleri mutlaka bize uğruyor. 10 kilodan 300 kiloya kadar lokum alan turistler oluyor. Ortalama bir yılda 200 bin civarında Arap müşterimiz oluyor. Biz de onlara daha ferah ve nezih bir alışveriş imkanı sunmak için AVM konseptinde hizmet veriyoruz. Kafeteryamız, restoranımız, lokum bölümümüz, tekstil bölümümüz, imalathanemiz her biri birbirinden bağımsız alanlarda" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Yalova Ekonomi Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title