Haberler

Egiad 70. Ege Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: (2) "Başarılı bir G 20 dönem başkanlığı, Türkiye'nin dış basındaki olumsuz algısının düzelmesinde faydalı olacaktır diye düşünüyoruz" "(Düzenli vergi ve sigorta ödemesinde indirim talepleri) Prim indirimi değil de bir ödül düşünüyoruz" "Çin'in birinci büyük güneş paneli.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını önemsediklerini belirterek, "Başarılı bir G-20 dönem başkanlığı Türkiye'nin dış basındaki olumsuz algısının düzelmesinde faydalı olacaktır diye düşünüyoruz" dedi.

Babacan, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen "70. Ege Toplantısı"nda, Türkiye'de, "Finansman" denilince akla banka kredisinin geldiğini, dünyada ise bankaların yanında sermaye piyasalarının aktif olarak kullanıldığını söyledi.

Sermaye piyasalarının geliştirilmesi konusunda Borsa İstanbul'un, Nasdaq Borsası ile güzel bir ortaklık kurduğunu, bu stratejik ortaklığın sermaye piyasalarını, küresel piyasalara entegre etme anlamında önemli bir adım olduğunu ifade eden Babacan, iş dünyasının da sermaye piyasalarından daha fazla istifade etmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Babacan, Türkiye ekonomisinin son 12 yılda demokrasi ile geliştiğini ama bunu yeterli bulmadıklarını ve arzu edilen noktaya ulaşılabilmesi için 2023 hedeflerinin konulduğunu anlattı.

- Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı ve bu kapsamda ev sahipliği yapacağı toplantılarla ilgili bilgi veren Babacan, G-20 liderliğinin, ülke için önemlli bir fırsat olduğunu belirtti.

Babacan, geçen yıl Mayıs ayından itibaren Türkiye'nin, uluslararası basında negatif haberlerle anıldığına işaret ederek, "Başarılı bir G-20 dönem başkanlığı Türkiye'nin dış basındaki olumsuz algısının düzelmesinde faydalı olacaktır diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçimleri sonrası gelecek yıl genel seçimlerin yapılacağını ve Türkiye'nin 4 yıl seçimsiz bir döneme gireceğini, bu dönemde daha sakin ve olumlu bir gündemin yaşanacağını düşündüklerini anlatan Babacan, ülkenin eğitim ve yargı gibi alanlardaki reformlarına gelecek dönemde hızla devam etmesinin çok önemli olduğunu, iş gücü piyasası, yerli kaynaklarla enerji üretiminin artırılması ve tasarruf oranlarının artmasını sağlayacak adımların atılmasını, öncelikli hedef olarak koyduklarını söyledi.

-Siyasi istikrarın devamı

Babacan, Türkiye'nin çevre coğrafyasında önemli sıkıntıların yaşandığını, bu ortamda ülkenin istikrarını güçlü tutması ve mevcut seviyeden daha da yukarı çıkarmasının temel öncelik olarak ele alınması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

" Türkiye'nin içinden geçtiği tarihi dönüşümün liderliğini yapan Başbakanımız, cumhurbaşkanı adayı olarak bu seçimlerde iki adayla beraber yarışacak. Kamuoyu yoklamalarına bakacak olursak kuvvetle muhtemel ikinci tura kalmadan ilk turda olumlu bir sonuçla bu seçimlerin neticeleneceğini görüyoruz. Bu gerçekten siyasi istikrarın devamı açısından da önemli bir test olacaktır."

Seçim gündeminin artık ekonomi yönetimini etkilemediğini, bir ihmal, erteleme ya da gevşemenin asla konusunun olmadığını belirten Babacan, ekonomide, günün gereği neyse o politikaların uygulandığını aktardı.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Babacan, "Melek Yatırımcı" lisanslarının kolaylaştırılıp kolaylaştırılmayacağı konusundaki bir soru üzerine, şartların zor olmadığını, sistemin yeni kurulduğunu ve bir süre bu şartlarla devam edilmesini planladıklarını ancak 1-2 yıllık denemeden sonra gerekirse gözden geçirilebileceğini ifade etti.

Yatırım teşvikleriyle ilgili geniş çaplı bir revizyonun bu sene mümkün olmadığını, bunun gelecek yılın beklenebileceğini belirten Babacan, TOKİ ve THY'ye ilişkin sorular üzerine ise bu kurumların devletten kaynak kullanmadan başarılı bir performans yakaladığını, iki kurumun geldiği noktadan memnun olduklarını belirtti.

Babacan'ın, THY'nin geldiği noktayla ilgili değerlendirmesi sonrası EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın, "THY'nin İzmir'e uçmadığını, bu nedenle şirketin adını 'yabancı hava yolları' olarak okuduklarını ve logosunun rengini dahi unuttuklarını"  söylemesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, bir başka soru üzerine "Çılgın proje" olarak nitelenen "Kanal İstanbul"da devlet bütçesinden kaynak ayrılmayacağını, yap-işlet-devret yöntemiyle hazine arazilerinin büyük değer kazanacağını, buradaki ciddi değer artışının projenin ne kadar mantıklı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

-Vergi barışı düzenlemesi

Babacan, vergi affı düzenlemesiyle ilgili bir soru üzerine ise düzenlemenin vergi affı değil, bazı vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Af söz konusu değil. Borcun ana parasına dokunmuyoruz. Ana parasını enflasyonla bugüne getiriyoruz. Taksitle ödemek isterseniz de onun üzerine belli bir vade farkı tekrar uyguluyoruz. Kapsamı, sınırları belli. Daha önce yaptığımızda belli bir miktarda vergiyi ödeyip tamamen denetimden çıkmak gibi uygulamalar vardı. Bu seferkinde o yok. Sadece borcun yeniden yapılandırılmasıyla sınırlı bir planlama. Yani 'bunu ödedikten sonra ben artık denetime tabi olmayacağım' gibi bir husus şu andaki torba tasarıdaki maddelerde yok."

Açıklamalarının ardından EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Yorgancılar'ın, "Vergi ve sigorta primini düzenli ödeyenlere prim indirimi uygulanması konusunda beklenti içinde olduklarını" söylemesi üzerine bu konuya değinen Babacan, "Prim indirimi değil de bir ödül düşünüyoruz" dedi.

Babacan, Yorgancılar'ın, "Bu ödül plaket olmayacak değil mi?" demesine karşılık Babacan, "Bunu, aslında sınırlı bir ölçüde sosyal güvenlik primlerinde yapıyoruz. Zamanında ödeyen, borcu olmayan işverenlerimiz 5 puan daha az ödüyor. Vergide, böyle bir şey şimdilik yok. Bu 5 puanın bile bize yılda 7-8 milyarlık maliyeti var, dolayısıyla onu bile böyle zorlanarak yaptık" diye konuştu.

-Çin'in en büyük güneş paneli üreticisinin yatırım kararı

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar hakkında soru üzerine, bu alanda güneş enerjisine yatırımları önemsediklerini ve Çin'in ikinci büyük güneş paneli üreticisinin Türkiye'de yatırım yaptığını anlatan Babacan, şunları kaydetti:

"Çin'e gittiğimde birinci büyük üreticisiyle de görüştüm onların da yatırım kararı var, onlar da geliyorlar. Sadece Türkiye değil, Avrupa pazarı için üretim yapacaklar. Maliyetin düşmesiyle beraber güneşte belli bir üretim kapasitesinin olacağını bekliyorum. Güneşle ilgili ciddi talep olmaya başladı. Devletin verdiği düşük fiyatlar dahi yatırımları cazip hale getirmeye başladı ama panelleri ithal ettiğimiz sürece o da cari açık yaratır. Panellerin, Türkiye'de üretilmesini önemsiyoruz."

-İstikrar kaygısı

EGİAD Başkanı Seda Kaya ise Türkiye'nin inşaat ve perakende sektörü ile rant ekonomisinin kıskacında sıkıştığını, ülkenin yeniden üretime dönmesi gerektiğini ifade etti.

İş dünyası için cumhurbaşkanı seçiminden en büyük beklentinin, istikrarın korunması olduğuna işaret eden Kaya, "Toplumsal istikrarın temeli de demokrasi ve özgürlüklerin, adalet duygusunun, toplumsal barışın koşulsuz biçimde savunulmasıdır. Yaşanan zaaflar bizi günden güne istikrardan uzaklaştırmakta ve Büyük Türk Devleti olgusunu içten içe kemirmektedir" dedi.

- İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Borsa İstanbul Ali Babacan Türkiye Ege Yerel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title