Haberler

Edirne Her Mevsim Bir Başka Güzel

Salih Baran ? Kenan Gürbüz - Ziyaretçilerine Her Mevsim Başka Başka Güzellikler Sunan Edirne, Yaz Mevsiminde de Tüm Sevecenliğiyle Karşılıyor Konuklarını

Salih Baran ? Kenan Gürbüz - Ziyaretçilerine her mevsim başka başka güzellikler sunan Edirne, yaz mevsiminde de tüm sevecenliğiyle karşılıyor konuklarını.

Ne zaman dile gelse Türkiye coğrafyası Kars'ın yanına mutlaka iliştirilir Edirne... Edirne'ye gelemese de pek çok kimse, mutlaka 'Edirne'den Kars'a' diye bir kez de olsa almıştır diline.

Mutlaka Edirne'ye ziyarete gelenleri çeken bir şey vardır. Doğal güzellikleri, kültürel mirası, konumu, tarihteki rolü... Çeken her ne olursa olsun bir asra yakın Osmanlı'ya başkentlik yapmış, Avrupa sınırındaki bu şirin kent, geleni hep mutlulukla uğurluyor.

İstanbul'a 235, Çanakkale'ye 230, İzmir'e 534, Ankara'ya 688 kilometrelik uzaklıktaki, eşsiz mimari yapıları ve doğal güzellikleriyle gelenlerin zor ayrıldığı ve bir daha gelmek isteyeceği bir açık hava müzesi konumundaki Edirne, yaz mevsiminde de tarihi, kültürel, doğa yada yeni gelişen fotoğraf gezileri düşünen herkesin uğrak yeri olmaya aday.

- İNANÇ TURİZMİ

Çoğunlukla Ramazan ayında inanç turizmi için tercih edilen Edirne, son yıllarda, diğer aylarda da konuklarını ağırlıyor.

Mimar Sinan'a 'usta budur' dedirten mimarlık harikası Selimiye Camisi, tüm heybetiyle adeta bir biblo gibi boy gösteriyor. Duvarlarındaki hat yazılarıyla adeta insanı içine çeken, Kabe'deki Hacerül Esved taşından bir bir parcayı duvarında barındıran Eski Cami, Osmanlı mimarisinde ilk revaklı avlunun denendiği Üç Şerefeli Camii, Türk-İslam Mezartaşı örneklerinin bulunduğu bir mezarlığa sahip Beylerbeyi Camii, Hz. Muhammet'in Edirne'de II.Murat'a rüyasındayken yapımı için emir verdiği rivayet edilen Darülhadis Camii ve niceleri.

Osmanlının derin hoşgörüsünü hiç bozmadan günümüze taşıyan Edirne, diğer inanış ve dinlere de bağrında yer vermiş ulu bir kenttir.

Paskalya Bayramlarını, İsim bayramlarını, Ordu Bayramlarını Müslüman mahallelerindeki kiliselerde derin hoşgörü ve sevgiyle kutlayan Bulgar Kiliseleri Sveti Georgi Kilisesi, Sveti Kostantin ve Elena Kilisesi ile Musevilere ait havra, Bahai inancını taşıyanların mekanı Bahai evi, bir çok ülkede görülemeyecek bir kardeşliğinde fotoğrafıdır aslında. Kilise çanıyla, cami minaresinin dostça fotoğraf verdiği Edirne'de inanç turizmi yalnızca İslam inancına mensup olanlara değil, Hristiyanlık, Musevilik yada diğer inanışlarla yaşayan ziyaretçileri de kapsayan bir turizm çeşidi.

- NEHİRLER SALINA SALINA AKAR

Arda, Meriç, Tunca... başka memleketlerden doğsa da Balkanların kokusunu salına salına getirdikleri için yüzyıllardır akarlar hasretle... Her birinin süsü ayrıdır üstünde... Her biri Edirne'ye deniz, sahil kenti görüntüsü verir. Meriç Nehri kenarında bir yudum demli çay içmek dünyalara bedeldir, derin hülyalara, eşsiz hayallere götürür. Teknolojinin onca kıtlığına rağmen, yapıların mimarisi kafanıza takılır, onlarca soru türer, cevap veremez hayran kalırsınız.

- MÜZELER

Edirne müzeleriyle de geçmişe sahip çıktığını gösterir. Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Enez kazı buluntuları, Roma dönemi tarihi eserlerinin yanı sıra, 2. Selim'in Selimiye Camii'ne bağışladığı tarihi Kuran-ı Kerim orijinal teşhirleriyle ilgi çekiyor.

Bunların yanı sıra Avrupa'nın o dönemde ruh hastalarına bakmayıp, dışladığı, Osmanlı'nın ise sosyal devlet anlayışıyla su, ney sesi ve güzel kokuyla tedavi ettiği 2. Bayezit Külliyesi Sağlık Müzesi'nde de, mankenlerle yapılan canlandırmayla sizi o döneme götürüyor.

Bir kahramanlık destanı yazan, Edirne Savunma Kuvvetleri Komutanı Mareşal Şükrü Paşa'nın 'Düşman savunduğumuz hatları geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın, etimi kuşlar ve itler çeke çeke yesinler. Fakat, savunma hattımız bozulmadan şehit olursam, kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu yere gömeceksiniz ve gelecek nesiller üzerime bir abide dikecekler' diyecek kadar cesaretle kenti savunduğu alanı, 3 boyutlu canlandırmalar eşliğinde dolaşabilir ve o dönemin fotoğrafını görebilirsiniz.

- VE DAVULLAR ÇALINSIN BAŞLIYOR KIRKPINAR

'Yiğit namıyla anılır' derler ya, 7 asırdır nam almaya gelen yiğitlerin türküsüdür Kırkpınar... Dile kolay 649. yıldır ata sporu canlı ve dinamik. Edirne'nin kültür turizmindeki en büyük kozlarından biriside hiç kuşkusuz Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'dir. Bu gün başlayan güreşler, Sarayiçi Er Meydanı'nı bir cazibe merkezine dönüştürür, kentteki tüm hareketi buraya çeker. (Antalya mı galip gelecek, Ordu mu?) (Künde mi olur köstek mi?) mücadelenin her türlüsünün yaşandığı Er Meydanı turizm hareketliliği sağlaması açısından Edirne için önemli bir unsurdur. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek için kente gelenler, kentin tarihi dokusunu, kültürel yapısını içinde hisseder, Er Meydanı yakınındaki Balkan Şehitliğini görenlerin yüreği burkulurken, Osmanlı sarayını görenlerse ecdadıyla gurur duyar.

- EDİRNE'NİN LEZZETLERİ-

Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri geliyor. Lezzetini bölgede yetişen bitki örtüsüyle beslenen dana ve inek ciğerlerinden alan Edirne'nin meşhur yemeği tava ciğer, Edirne'ye uğrayanları yemeden gitmemesi gereken bir tat olma özelliği taşıyor.

Edirne'de markalaşma yolunda hızla ilerleyen ciğerciler, kalite ve sunumlarını da bir hayli yükseltince, Edirne sokaklarında, caddelerinde zaman zaman ciğer yemek için dakikalarca kuyrukta bekleyen insan manzaraları artık sıradan olmaya başladı.

Son yıllarda pazar payını oldukça yükselten Kavala kurabiyesi ve badem ezmesi de Edirne'nin yerelden ulusallaşan damak tatlarındandır.

- FOTOĞRAFÇILAR İÇİN VAZGEÇİLMEZ MEKANLAR

Edirne turizmi gün geçtikçe çeşitlenirken her yıl bir başka turizm kolu da bu çeşitliliğe ekleniyor. İnanç turizmi, günü birlik turlar, kültür turizmi ve doğa turizmi derken son yıllarda buna birde fotoğraf turizmi eklendi.

Foto safariler adı altında birleşen gruplar, Edirne'ye özel zaman ayırıyor. Gün batımını Selimiye ile aynı kadrajda buluşturmak isteyenler, Meriç Nehri ile martıları bir anda çekmek isteyenler daha güzel kareleri yakalamak için birbiriyle yarışıyor.

Bu turizmin gelişmesinde ünlü Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler'in Eski Cami hat yazıları önünde çektiği o unutulmaz kadın fotoğrafının tartışılmaz yeri büyüktür.

Her ne olursa olsun, eski bir payitahta gün geçirmek, insanın içine hem bir mutluluk, hem de ayrı bir gurur veriyor.

Edirne'ye gelmek için bahane çok, ayrılmak ise biraz zor geliyor insana...

(BAR-KG-RC-OSM) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Bakmadan Geçme

DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

title