Haberler

Görünmez Mürekkep İsyanı

Tükenmez Kalemler Uçan Mürekkeple Dolduruldu, Oylar Boş Çıktı.

Tükenmez kalemler uçan mürekkeple dolduruldu, oylar boş çıktı.

Devrim muhafızları bazı bölgelerde sandıkları değiştirdi.

Ahmedinejad dışındaki adayların temsilcileri sandıklardan uzaklaştırıldı.

KADINLAR SEÇİM SANDIKLARINA KOŞTU

İŞTE AMERİKA'DAKİ İRANLILAR'IN DURUMU

İRAN’daki seçimleri Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yüzde 62.6’lık oy oranıyla kazandığı açıklandı. Son başbakan ve reform yanlısı ılımlı aday Mir Hüseyin Musevi, resmi sonuçlara göre oyların sadece yüzde 33.7’sini alabildi. Muhafazakár Muhsin Rızai yüzde 1.7, reformcu din adamı Mehdi Kerrubi ise yüzde 0.8’de kaldı. İran hile iddialarıyla çalkalanıyor. İşte iddialardan bazıları:

Şebekeler kesildi

Ahmedinejad, oy sayımı sırasında resmi kanalları kullandı. Diğer adaylar ise kısıtlı sayıdaki sandıkta bulunan temsilcilerinden SMS ile haber aldılar. Bu sırada telefon şebekeleri kesildi, bilgi akışı durdu. Dün de Google dahil olmak üzere birçok internet sitesine ulaşılamadı. Bunun, interneti çok iyi kullanan Musevi kampanyasının protesto gösterileri organize etmesini engelleme amacı taşıdığı iddia edildi.

Sandıklar değişti

Uluslararası gözlemcilere zaten izin verilmemişti. Ancak Ahmedinejad dışındaki adayların temsilcilerinin de birçok sandıktan uzaklaştırılması tepki çekti.

Daha önceki bütün seçimlerde sonuçlar il il açıklanırdı. Bu kez topluca açıklandı. Üstelik 4 saat içinde 20 milyon oy açıklanırken, sonraki saatlerde ağır ağır yapılan açıklamalar oy oranını hiç değiştirmedi.

Bir iddia da, Devrim Muhafızları’nın bazı bölgelerde sandıkları değiştirdiği yönünde.

Pusulalar gecikti

50 milyon oy pusulasının tükendiği söylendi, yenilerinin gelmesi saatler sürdü, birçok İranlı oy kullanmaktan vazgeçip evine döndü.

Bir iddiaya göre, Musevi yandaşlarının çoğunlukta olduğu bazı bölgelerde, sandık başındaki tükenmez kalemler kaybolan mürekkeple dolduruldu. Bu yüzden çok fazla boş oy çıktı.

Hemşehrileri yeterdi

Hile yapıldığına dair en önemli kanıtlardan biri, Kerrubi’nin oyların yüzde 1’ini bile alamaması. Loristan bölgesi kökenli saygın din adamının, sırf hemşehri oylarıyla bile yüzde 10’lara ulaşması bekleniyordu.

Polise dayak

Polis, dün göstericilere copla müdahale etti. Bir polis memuru, bir göstericiye tekme atarken, "Dansetme ve bağırma zamanı bitti. Burada kalırsanız bacaklarınızı kıracağız" diyordu. Tahran’ın Valiasr Meydanı’ndaki Musevi yandaşları bir polis memurunu dövdü. Akşama doğru robokop polisleri herkesi coplamaya başladı. Bunun üzerine bazı göstericiler barikatlar kurdu, araba lastikleri motosikletler, çöp kutuları ve bir otobüs ateşe verildi. Polis ilerleyen saatlerde gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

ABD: Patlamaya hazır bomba gibi

Amerikan stratejik istihbarat kuruluşu Stratfor, İran’daki durumu, "patlamaya hazır bomba gibi" ifadesiyle özetledi. Tahran’da olaylardan korkan halk, dün işe gitmeyince devlet daireleri izinli sayıldı. Musevi yanlısı olduğu bilinen akademisyenler nedeniyle üniversiteler de iki gün tatil edildi. Daha önce, "Kadife devrim girişimi olursa ezeriz" diyen Devrim Muhafızları, protestoların tırmanması ihtimaline karşı tetikte.

Kahrolsun cüce kahrolsun diktatör Allahüekber

Tüm iletişim yollarının kesilmesi yüzünden, seçimlerde hile yapıldığı iddialarından geç haberdar olan Musevi taraftarları Tahran’ın Vanak Meydanı’nda toplanarak, "Diktatöre ölüm" sloganları attı. İçişleri Bakanlığı önündeki bir başka grup, "Kahrolsun cüce, kahrolsun diktatör, Allahüekber", "Biz de İranlıyız", "Musevi başkanımız, oylarımızı kurtar" diye bağırdı.

Kerrubi: Kabul edilemez

Devrim Muhafızları’na bağlı askerler ve İran polisi, Musevi’nin karargahını kuşattılar. Devrim Muhafızları’na komuta eden ve ülkenin en güçlü yetkilisi olan dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e yazdığı şikáyet mektubuna cevap alamayan Musevi, şahsen görüşmeye gitti. Randevu talebi reddedilince, kaybeden diğer iki aday ile temas kurdu. Kerrubi de, "Sonuçlar gayrimeşrudur ve kabul edilemez" diyerek Musevi’ye destek verdi.

Musevi örtüsü

Başörtüsünü "gevşek" bağlayan kadınların çoğu "ılımlı" Musevi’yi, kara çarşaflılar ise Ahmedinejad’ı seçti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

3 polis müdürüyle ilgili soruşturma hangi aşamada? Yerlikaya'dan bir açıklama daha

3 polis müdürüyle ilgili soruşturma hangi aşamada? Yerlikaya'dan bir açıklama daha

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title