Haberler

Anastasiadis İçin 2013 Zordu, 2014 Daha da Zor Olacak

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis hükümetinin 2014’te önünde, çoğu geçen yıldan kalma birçok açık cephe bulacağı, bunlar arasında Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji ve yaklaşmakta olan Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle iç cepheden yükselen sesler bulunduğu haber verildi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis hükümetinin 2014'te önünde, çoğu geçen yıldan kalma birçok açık cephe bulacağı, bunlar arasında Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji ve yaklaşmakta olan Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle iç cepheden yükselen sesler bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros"2013 Zor, 2014 Daha Zor... Başkan'ın Kıbrıs Sorunu, Ekonomi, Enerji ve İçteki Açık Cepheleri" başlıklı haberinde ekonomi ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler nedeniyle Rum siyaset sahnesinin alev almasının beklendiğini, bütün faaliyet ve hareketlerin derininde AP seçimleri olacağını yazdı.

Gazeteye göre AP seçimleri, Rum tarafındaki hükümet değişikliğinden sonraki ilk seçimler olacak, hükümet ortakları DİSİ ve DİKO AP seçimlerinde yeni liderlikleriyle yarışacaklar. Bu bağlamda Anastasiadis hükümetinin önündeki açık cepheler şunlar olacak:

"1- Kıbrıs sorununda var olan çıkmaza ve zorluklara ve Türkiye'deki iç gelişmelere karşın, ocak ayı içerisinde hareketlenme yaşanacak. BM'nin Kıbrıs Grubu çok yakında durgun suları bulandırmak ve hareketlilik yaratmak niyetinde. Bunun için Güvenlik Konseyi'ndeki BM Barış Gücü Raporu ve kararının görüşülmesini ve Aleksander Downer'ın beklenmekte olan Ada'ya gelişini kullanacak.

O zamana kadar istifa etmezse, Downer'ın ziyareti ocak ayının ikinci yarısına tarihleniyor. Başta konulan takvimlerin halen geçmiş olmasına karşın bütün uluslar arası oyuncular ısrarla müzakere prosedürünün yeniden başlamasını istiyor. Prosedür başlarsa şu veya bu şekilde (çözümle veya çıkmazla) kısa zamanda tamamlanacağına inanıyorlar. İlgi, görüntünün netleşmesi ve Kıbrıs sorunu baş ağrısının son bulması üzerine odaklanmış durumda keza büyük projeler Ada'nın sorunuyla sınırlı değil, doğal gaz ve bölgenin stratejik denetimi de var.

Bugün ' Türkiye' etiketini taşıyan sorun dikkate alınmalı çünkü büyük ölçüde müzakerelerin varacağı noktayı da belirleyecek. Dikkatler Ankara'ya ve Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kaderine çevrilmiş olacak.

2- Ekonomi alanında 2014'e dair beklentiler olumlu bir görüntü oluşturmuyor. Hükümet, gelişmeleri yönetmek istiyor. Büyük sapmalar beklenmiyor, ekonomi de ilanlarla ve halkla ilişkiler hareketleriyle yönetilemez. Psikolojik açıdan yardımcı olur ancak çözüm de gerekir.

İşsizlik meselesi en büyük sorunu oluşturacak, işletmeler için de uzun bir hayatta kalma maratonu bekleniyor. IMF'ye göre ekonomideki delikler büyüyecek, resesyon (durgunluk) 10 yıla kadar devam edecek. Troyka, resesyonu yeniden üreten ve sadece rakamlara yatırım yapan memorandumun uygulanmasını yakından takip edecek.

Hükümetin en büyük bahsi yabancı yatırımcı çekmektir. Bunu başarmak için de öncelikle bankacılık sisteminin istikrara kavuşturulması gerekir ki bu da o kadar kolay değil.

3- Enerji alanında gelişmeler ekonomiye de yardımcı olacak ancak bu uzun vadede gerçekleşecek. Kıbrıs'ın kısa süre önce Mısır'la yaptığı hidrokarbonlardan müşterek istifade anlaşması ve İsrail ile (ileri aşamada bulunuyor) ve Lübnan'la (son aşamasında bulunuyor) devam eden görüşmeler müdahil ülkeler arasında yeni bir işbirliği örgüsü oluşturuyor. 2014 içerisinde yapılması beklenen teyit sondajları, bundan sonra atılacak adımların işaretini de verecek.

Büyük resimde, Barbaros araştırma gemisinin mevcudiyeti de dahil, gerilim ortamını idame ettiren Türkiye de bulunuyor." - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Fileleftheros Türkiye Kıbrıs Dünya Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Bakmadan Geçme

Bütçe Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır? Bütçe yapılırken nelere dikkat edilmeli? AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR? Ayhan Bora Kaplan olayında son durum ne? Ne oldu, olay ne? 3 yıl atama olmayacak mı? 3 yıl memur alımı olmayacak mı? Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımı durdu mu? Ayşe Tolga kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Ayşe Tolga kaç yaşında, nereli? Ayşe Tolga biyografisi! Şükrü Yaman kimdir? Şükrü Yaman kaç yaşında, nereli? Şükrü Yaman hayatı ve biyografisi! POLİS TAYİNLERİ TARİHİ 2024! Polis tayinleri ne zaman açıklanacak? Polis atama ve yer değiştirme hangi tarihte olacak? 20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 16 MAYIS PERŞEMBE 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İŞÇİ ALIMI KURA ÇEKİMİ 2024! MSB 1829 personel alımı kura çekim sonuçları ne zaman, saat kaçta açıklanacak? 16 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Resmi Gazete bugün (16 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 16 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title