Haberler

Dünya Tütünsüz Günü

Gaziantep İl Sağlık Müdür Vekili Dr

Gaziantep İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Serdar Tolay, 'Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riski sigara içmeyen kadınlara oranla daha fazladır' dedi. Tolay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tütün kullanımının dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedeni ve dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin ölümüne sebep olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık etkilerinin ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikalarının altını çizmek amacıyla 31 Mayıs 2010 yılının temasını 'Tütün Endüstrisinin Hedefi Kadın' olarak belirlediğini ifade eden Tolay, böylelikle tütünün pazarlanmasının ve sigaranın kadınlar ve genç kızlar üzerindeki zararlı etkilerine özellikle dikkat çekilmek istendiğini belirtti. Tolay, şunları kaydetti:

'Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tütün endüstrisi her sene reklamlara milyonlarca dolar harcamakta,radyo, televizyon,gazete, bilboard ve internet dahil akla gelebilecek her yerde sigaraların promosyonu yapılmaktadır. Tütün firmaları bugüne kadar kadınların özgür, bağımsız ve çekici olmaları gerektiği vurgusunu kullanmıştır. Günümüzde de sigara bağımsızlık, zarafet, kilo kontrolü,kültür ve güçle bağdaştırılarak ünlü kadın dergilerinin reklamlarında kullanılmaya devam etmektedir. Sigaranın her dozu sağlığa zararlıdır ve vücudumuzun çok çeşitli organlarına zarar veren binlerce kimyasal madde içermektedir. Ayrıca, ileri derecede bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir ve sadece kullanana değil dumana maruz kalan diğer insanlara da zarar verir.'

Tütün kullanımına genellikle 16 yaşından itibaren başlandığını ve bu yaşlardaki genç kızların sigarayı bırakmakta güçlük çektiğini belirten Tolay, 'Araştırmalara göre,sigara içen kadınlar içmeyenlere göre daha depresiflerdir' dedi.

Tolay, sigaranın kadınlar üzerideki etkilerini şöyle sıraladı:

'Sigara ve diğer tütün ürünlerinin çeşitli kanser türlerine etkisi bilinen bir gerçektir. Akciğer kanseri,kadınlarda nedeni kanser olan ölümlerin en başında gelmektedir. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riski sigara içmeyen kadınlara oranla daha fazladır. Sigara içmenin başarısız hamileliklerde ve artan bebek ölümlerinde payı büyüktür. Sigara içmenin hamilelik üzerinde ölü doğum, doğuştan sakatlık, ani düşük, düşük ağırlıklı doğum gibi kötü etkileri vardır. Sigara içen ve aynı zamanda ağız yoluyla doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kalp hastalığı riski sigara içmeyen kadınlara oranla büyük ölçüde fazladır. Aynı zamanda, sigara içen kadınlarda felç ve beyni saran zar tabakasında kanama, damar sertliği ve aort anevrizması oluşma riski vardır. Günde içilen bir paket sigara insanın cilt dokusunun yaklaşık bir gün boyunca yeterli oksijen almasını etkilemektedir. Sigara içen kadınlarda ciltte ve özellikle cilde kırışıklıklar oluşmaktadır.'

(ZEY-NÖZ) - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title