Haberler

Dünya Çocukları 'Türkçe' Sevgisinde Birleşti

Arife Yıldız Ünal - 8

Arife Yıldız Ünal - 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak üzere Türkiye'ye gelen 120 ülkeden öğrenciler, çok sevdikleri Türkçe'nin dünya dili olmasını istiyor.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından 2003'te 17 ülkeyle başlatılan ve Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde yapılacak 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda yarışmak için Türkiye'de bulunan bir grup öğrenci, Türkiye ve Türkçe'ye karşı duygu ve düşünlerini Anadolu Ajansı muhabirine anlattı.

Nepal'de Meridyen İnternational School 1'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Sümeyye Muhammed, şiir kategorisinden katıldığı yarışmada, öğretmenini dinlerken duyarak etkilendiği Sezai Karakoç'un 'Ey İstanbul' şiirini okuyacağını belirtti.

Yaklaşık 3 yıldır Türkçe eğitimi aldığını anlatan Muhammed, 'Türkçe'yi çok sevdiğim için bu dilde eğitim alıyorum. Ayrıca Türkiye'yi çok beğendiğim' dedi.

Yarışmaya Etipyo'dan katılan 12 yaşındaki Abdulaziz Isehak da, Muhsin Yazıcıoğlu'nun yazdığı 'Üşüyorum' şiiriyle yarışacağını bildirerek, şöyle konuştu:

'Çok sevdiğim bir politikacı olan Muhsin Yazıcıoğlu'nun geçen yıl bir helikopter kazasında donarak öldüğünü öğretmenlerimden öğrendim. Bu nedenle Yazıcıoğlu'nun cezaevinde yazdığı 'Üşüyorum' şiiriyle yarışmaya katılmak istedim.'

- 'ÜNİVERSİTEYİ TÜRKİYE'DE OKUMAK İSTİYORUM'-

Bosna Hersek'teki Türk Koleji'nde okuyan 16 yaşındaki Amina Majetic de yarışmaya Dil Bilgisi ve Genel Kültür kategorisinden katıldığını belirterek, şunları söyledi:

'Türkçe'yi ve Türkiye'yi çok seviyorum. Yarışmaya katılarak geldiğim Türkiye'de sevgiyi, hoşgörüyü, kardeşliği paylaştık. Kültürlerimiz farklı ama ortak noktamız olan Türkçe sevgisinde birleştik. İnşallah üniversiteyi çok beğendiğim Türkiye'de okurum.' Pakistan'dan yarışmaya katılan 13 yaşındaki Maham Boloch da, 2 yıldır eğitimini aldığı Türkçe'yi çok güzel konuştuğuna inandığını ifade ederek, şöyle dedi:

'Bizim dilimiz olan Urduca'ya çok benzeyen Türkçe'ye kendimi yakın hissettiğim için bu dili öğrenmek istedim. Dünyada konuşulan 5. dil olan Türkçe, dünyadaki birçok dili kapsadığı için bir gün dünya dili olacağına inanıyorum. Ayrıca öğrenmesi ve konuşması kolay olan Türkçe'yi herkesin öğrenmesini istiyorum.'

İstiklal Marşı'nı okuyan Boloch, İstiklal Marşı'nı Türkçe'yi öğrenmeye başladığı 2008 yılında ezberlediğini, şiirin yazarı Mehmet Akif Ersoy'u çok beğendiğini söyledi.

14 yaşındaki Alkanz Rizwan da Pakistan'dan katıldığını ifade ederek, Türk'leri çok sevdiği için Türkçe öğrendiğini belirtti.

Yarışmaya Makedonya'dan katılan Qendresa Ramazi de, Makedonya'da çok sayıda Türk vatandaşı bulunduğunu belirterek, onlardan Türk kültürünü öğrendikçe Türk'leri daha çok sevmeye başladığını söyledi. Ramazi, 'Türkçe, dünyada birinci dil olacak. Ben, Türkçe konuşmaktan çok hoşlanıyorum, konuşan herkesin de hoşlanacağını düşünüyorum' diye konuştu.

Yahya Kemal Koleji'nde okuduğunu, bu nedenle de en sevdiği şairin Yahya Kemal Beyatlı olduğunu anlatan Ramazi, 'Beyatlı'nın 'Kendi Gök Kubbemiz' şiirini çok beğeniyorum ama 'Sessiz Gemi' şiirini ezbere biliyorum' dedi.

(ARF-OSM) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title